sanılanın aksine yeni değil, ilk olarak demokrat parti tarafından kullanılmış sözdür "hayırda hayır vardır" sözü. kısa bir google araması ile bulunabilir.
paralarına kıyıp bir reklam ajansına; "bizim kalın kafamız çok basit kelime oyunlarından başka slogan bulmamız için yeterli değil, alın size para bize slogan yapın" deselerdi keşke. hoş, böyle slogan bulan bunu düşünebilir mi orası da ayrı bir mevzu.
hayır demek için sebep göstermeyenlerin kullandığı slogan. sözlükte her zaman delillerle yazdım çizdim, böyle yapmayanlara troll dedim. şimdi bir siyasi parti lideri ve çevresi bunu yapıyor.
türkçede çok güzel soru cümlelerimiz var. bu tür sloganlarla konuşanlara sormak lazım.
"hayırda hayır vardır, referanduma hayır" diyorsunuz. neden? niçin? ne gibi bir hayır vardır?
tipik eyyamcı sloganı işte. değer vermeye gerek yok.
ha! unutmuşum. kayısıya, çaya çözüm olmayacak diye hayır verecektik. benim ne çay ne kayısı umurumda. o yüzden evet vereyim bari...
bu cümle de "hayır vardır" kısmının manası ne desek bilemeyecek milyonlarca kazmatör varken bu slogan kullanlıyor. "hayır da hayır var" ne demek diye sorsak bu sloganı yazanların dini literatüre uzaklığı nedeniyle bir bok diyemeyeceği aşikar.
onlar yerine benim söylemem ve açıklamam icap ediyor. neden icap ettiğini de ilave edeyim. bugün kıvırtganoğlu şöyle diyor; iftar çadırlarında evet yazarak dini siyasete alet ediyorlar diyor. oysa kullandığı slogan dini siyasete ne ölçüde alet ettiğinin en güzel kanıtı.
dini değerlere inanan birinin dini, siyasette kullanmasını anlayabiliriz ama dini değerlerle problemi olan bir anlayışın dini ögeleri kullanması takiyye oluyor.
hayırlı demek allah'ın hoşnut olacağı iyi davranış, allah'ın razı olacağı(rıza göstereceği) davranış demektir. allah'ın hoşnut olacağı şeyler yaparsanız sonucunda da mükafatını alırsınız şeklinde bir derin anlam ifade eder.
bunu allah'a uzak insanlar kullanıp sonra iftar yemeğinde masada evet yazıyor demesi de ne oluyor? dinime küfreden müslüman olsa...