Tayyip erdoğanı seçmekle zaten seçilmiş bir cumhurbaşkanı ortaya çıktı. Bu anayasa geçse de, geçmese de bu yetkiler erdoğanda kalacak. referandumda hayır oyu vermek halkın cumhurbaşkanını seçmesine hayır oyu vermek anlamına gelmemektedir. Halkın cumhurbaşkanını seçme olayı 21 ekim 2007 anayasa değişikliği referandumuyla hali hazırda zaten gerçekleşmiş bir olaydır. Söylenen referandumla cumhurbaşkanı nın halk tarafından seçilmesi kabul edilmiş fakat yetkileri düzenlenmemiştir. Bu durum sistemde büyük bir bug a neden olmuştur*. 16 nisandaki referandum ile aslında bu bug düzeltilmiş olacak. Hayır çıkarsa ise Türkiye yeni bug lara gebe olur. Onca kaybedilen şeyden sonra yeniden bir referandum süreci ve zorunlu olarak "evet". Ne kazandığımız değil, ülkece neleri kaybettiğimizin hesabının yapıldığı bir sürece götürmekten başka hiç bir işe yaramayan "hayır" seçeneği sadece süreci uzatır, kaybı artırır.
21 ekim 2007 anayasa değişikliği referandumu aslında bu referandumdaki hayır seçeneğini anlamsız kılmıştır.
Hayır verenlere saygı duyuyorum ama hayırı vermenin mevcut iktidar için bir mesaj olarak algılanmasını yanlış buluyorum. Yeni sistemin 2019 veya daha erken bir tarihte olması durumunda ak partiden daha iyi bir alternatifin ve yönetim kadrosunun yarışa sokulması bence çok daha önemli. Cumhurbaşkanını halkın seçme olayı devam ettikçe, Mevcut durumda oluşmuş olan bug sadece bu hükümetin değil, sonraki hükümetlerin sorunu olmaya da devam edecek.
cumhurbaşkanını halk seçince anayasal yetkilerini aşabilir sananların iddiası.
bug'ın nedeni belli. bu neden için tüm sistemi bilinmeze mi sürükleyeceğiz, yoksa anayasal sınırlarına çekilip, herkesin kendi görevini yapmasını mı sağlayacağız?
yarın bir gün adamın biri bana bu yetkiler yetmiyor deyip yeni anayasayı çiğneyince ona daha fazla yetkiler mi vereceğiz?
yetki diye yırtınanlar özendikleri Avrupa'nın neredeyse tamamının monarşiyle yönetildiğini bilmiyor mu? son söz kraliyet ailesinin.
Dünyadaki 29 monarşiden 10’u Avrupa’da yer alıyormuş. ama lafa gelince onlar özgür ülke, biz seçimle başkan seçince diktatörlük oluyor. yersen.
mesela ingiltere. ingiltere kraliçesi geçtiğimiz günlerde seçim kazanan David cameron'ı görevden alıp theresa may'i getirdi. kimse sesini çıkaramadı. ingiltere yine özgür ülke.
"Ya arkadaslar "hayir" demeyi bu kadar luzumsuz ve gereksiz gibi lanse etseniz de neticede bir referandum oluyor " yorumuyla karsilasmasi kacinilmaz bir emrivaki slogani. Referandumda olup bitmis bir seyin formalitesini yapiyor degil, iki secenek arasinda karar veriyor Olacagiz. 12 eylul anayasasinin sorunlari malum da bunlari demokratiklesme gibi en ufak derdi olmayan bir bakis acisiyla degistirmeye kalkarsaniz halk icin matah bir sey yapmis olmuyorsunuz. Burokrasi dusmanligi kisvesi altinda butun burokrasiyi avucunun icine almaya calismak bayat hareketler, gecen yuzyilda denendi, tutmadi... burokrasiyi daha efektif denetlersiniz, teknolojiyi daha efektif kullanirsiniz vs... anayasayi, yasalari yaz boz tahtasi yapmaya bunlari bahane etmeye gerek yok.
sadece akp karşıtlığı adına hayır verenlerin karşılaşacağı durumdur. Referandumdan sonra da yine cumhurbaşkanını halkın seçmeye devam edeceği unutulmaktadır. Sonrasında yaşanacak hükümet-cumhurbaşkanlığı problemleri şu andaki mevcut durumdan çok daha beter senaryolara gebedir.
Mevcutta, cumhurbaşkanı hükümeti kuran partinin bir kurucusu olduğu halde yönetim sorunları yaşanıyorken, cumhurbaşkanı ve hükümetin farklı fikirlerde olduğunda olacakları düşünmek bile istemiyorum.
Yine diyorum; 21 ekim 2007 anayasa değişikliği referandumunun sonucu mevcut referandumun hayır sonucunu anlamsız ve etkisiz kılmaktadır. gelecekte meydana gelecek: " cumhurbaşkanı-farklı parti hükümeti " ve " cumhurbaşkanı-koalison hükümeti " olasılıkları çok daha sıkıntılı senaryolara gebe. Ah bir beni anlasanız.
türkiye şartlarında, yüksek oranda gerçekleşen durumdur.
akıllı insan referandumdan önce; evet veya hayır vermenin ülkeye olan fayda ve zararına bakar. Eğer siyasi olarak bakacaksa bu büyük bir yanılgı olur. Siyaseten bu işin tam doğru tarafı yok. Evet kanadı ve hayır kanadı bu noktada sınıfta kalmış durumda.
kısaca analize gelirsek: evet vermek kısa vadede ülkede: %20, hayır vermek ise kısa vadede ülke için:%80 oranlarında olumsuz risk taşıyor. uzun vadede ise evet vermenin belirsizlikleri artacağı için riski: %35-40 bandında. hayır vermenin uzun vadedeki riski ise %60-65 bandında.
yine diyorum. hayır cephesi referandumda hayıra odaklanmak yerine erken veya normal zamanda gerçekleşecek seçim için yönetime geçmeye odaklanmalıdır. Seçilmiş cumhurbaşkanı sorunu sadece mevcut yönetimin sorunu değil, bundan sonra başa gelecek tüm yönetimlerin de sorunu olacaktır. Hayır verene saygılıyım ama sorunu çözmeyecek bir hayırın ülkeye hayır getireceğini düşünmeyenlerdenim.
meclisten geçen maddeleri okusa bile anlayamayan tiplerin sanrısıdır. anlayamıyorlar 16 nisanda hala anayasa oylanacak zannediyorlar ve evet vermelerinin tek sebebi oy verdiği parti / adam istiyor şeklinde ama gelip burada okuduğunu anlayabildiği için hayır verecek olan insanlara particilikten veriyorsunuz akp düşmanlığından veriyorsunuz deme cesaretini de gösteriyorlar.
adamlar o kadar sabit kafalı ki chp ye oy veren dinsizdir diyor. namaz kılan adam laik olamaz diyor.. akp düşmanlığından böylesiniz diyor ama akp nin yaptığı yaklaşık 5 milyon tane yanlışın bir tanesini bile göremiyor hala akp ye oy veriyor. pkk ile çözüm sürecini chp yaptı diyecek kadar feto ile chp nin bir ilişkisi olduğunu zannedecek kadar kafayı yemişler. şu ışid denen vahşilere sempati besliyorlar ve sırf sünni olduklarından ses etmiyorlar onlar alevi falan olsaydı şimdiye onca silah yardımlarına ve lojistik destek vermelerine rağmen onları da chp üzerine atarlardı *
Ülkenin ekonomik krize sürüklenmesine razı olanlar elbette hayır verebilirler, buna bir şey diyemem. Herkes öngörülü olacak diye bir şey yok sonuçta. hala bu durumu akp ye mal edenler gelecekte yaşanacak her türlü probleminde mimarı olacaklardır.
Ben yine de bu kadar dezenformasyona rağmen sağduyunun kazanacağına inanıyorum. Sonuçta erdoğan hepimiz gibi, bugün var, yarın yok. Bu ülke, cumhurbaşkanını halkın seçtiği ama yetkilerinin belirlenemediği sistemi* kaldıramaz uzun süre.
Çevremizde bu kadar oyun dönerken, ülke düşmanlarını sevindirmenin bir alemi yok. Kol kırılır yen içinde kalır ama bu referandum dünyadaki tüm çakalları rahatsız etmiştir. Yani artık bu bir ülke meselesidir, iç mesele değildir. Bunu böyle anlamak lazım. Dediğim gibi, sen akp den daha iyi bir alternatif ortaya koyabiliyorsan buyur başa geç. Bunu engelleyen yok. Eğer bunu yapamıyorsan, akp yi yıkmak için uğraştığın her hamle bu ülkeye zarar verecektir.
üzülerek görüyorum ki; evet verenlerin entellektüel birikimi hayır verenlerin entellektüel birikimini geçmiş durumda. son 7 seçimdir kaybeden bir yapının referandumda hayır çıksa bile seviniyor durumda olmasını ben tamamen dünya körlüğüne bağlıyorum. eskiden akp tayfasından gördüğümüz yersiz ve düzeysiz salvoları şimdi hayır cephesinin sözde geeklerinden görüyorum.
kürt faşizmine kendisini ve ideolojisini satan mevcut sol yönetimi istemeyenlerin de evet diyebileceğini unutmayın.
bana göre türkiyenin akp diye bir sorunu yok. atatürk milliyetçiğini terkettiği halde kendisini solcu olarak nitelendiren konumsuz, sıfatsız ve dirayetsiz sol yönetimler sorunu var. sol kendine gelse zaten akp olmayacak. kendi benliğini terkeden, emekten patronluğa geçip insanları sömüren ve bundan hoşlanan sol un üretimidir akp.
dünya halkları, siyaseti bizim onda birimiz kadar konuşmazken, hayır verenlerin sadece akp karşıtlığı adına teori üretmesi ve bu yolda halkın kendisine bedel ötedecek eylemlere girişmesi kabul edilir bir durum değil. Akp eğer hala hatalarına göre bu kadar destek görüyorsa, bu senin halkın tamamını kucaklayacak bir oluşumu bilerek ortaya koymadığını da gösterir.
akp nin gitmesi halka rağmen uygulamalarla olmaz. Diğer türlü halkın istediği oluşumu kurmakta mevcut chp yönetiminin nin işine gelmiyor. Bu ülkede, mevcut chp yönetiminin vizyonunu 100 e katlayacak nice insanlar varken, hala hayır üzerinden akp yi yıkmak isteyen ve bunu yaparken bedelini halka ödetmek isteyen mevcut chp yönetimi ancak ve ancak bunu kasıtlı yapıyor demektir. bunun başka bir açıklaması yok.
bunca yıllık akp yönetiminin hala iktidarda olmasının başka bir nedeni olamaz. işte ben bu vizyonsuz chp yönetimi yüzünden evet diyorum.
atatürk milliyetçiliğinin kapsamı sana yetmiyor mu chp? Bu kapsam o kadar dar mı? emin ol senin düşünce sistemin dar! Bana göre pkk nın uzantısı faşist hdp ile ortak olma durumu hainlikten başka bir şey değil.
atatürk milliyetçiliği, türkiye sınırlarını aşan bir düşünce yapısını ortaya koyarken, chp nin şu anki yönetimi tüm bu olguları küçültüp, değersizleştirmektedir. Bunun bahanesi olamaz.