insan piskolojisini kısmen de olsa açıklayabilen bir olgu, olaydır. insanlar birbirlerine çoğu zaman "hayır" derler. ama aslnda düşünceleri hayırdan farklıdır. peki neden -aslında- hayır diyoruz. istemeden bizi buna iten ne?
birkaç saçma örnekle açıklayalım,
-ingilizce eğitimi almak istiyorsunuz yurtdışında. birçok kursu, kurumu araştırdınız, fiyat alıyorsunuz. kalabalık bir yerde yürürken, biri size yaklaşıyor ve hehe höde ingilizce kursuna katılmak ister misiniz diye soruyor. cevabınız hayır. sonra keşke gidip konuşsaydım diyorsunuz.
-ya da, bir kız bir çocuktan hoşlanıyor. başbaşa kalabilmek için onunla dünyaları verir. çocuk kıza geliyor ve görüşelim diyor.tam isabet. şimdi normalde bu durumda kızın sevinçten zıplaması lazım, ama olmuyor efendim. kız hayır diyor. sonra da pişman oluyor.
durum komedisi deriz ya bu öyle birşey.
burada bilimsel açıklamasını yapamayacağım. ama kesin olan şu, insanların çoğu söylediği gerçek duygu ve düşüncelerini yansıtmıyor. yani bakın, yalan söylüyorlar demiyorum. ama ne düşündüğünü bilmeden, kestirip cevap veriyoruz. genellikle hayır bir olumsuzluk ifade ettiğinden söylüyebiliriz ki hayır, çoğu zaman hayır demek değildir. ısrar edin.ayrıca konuyla ilgili olarak, #1635218,
(bkz: hayır diyememek)
(bkz: hayır diyemeyen insanlar)
erkekler öyle bir baskı kurmuştur ki üzerimizde şöyle anlatıyım: deli gibi hoşlanırsın, çocuk görüşelim dediğinde (bkz: hayır) dersin. demek istemezsin ama dersin. evet desen hemen 'kaşar bu belli hemen atladı olacak'. (bkz: hayır) desen belkide çok büyük aşk yaşayacaksın engel oluyosun ki zaten hayır demek istemiyorsun. işte böyle ikilemde bırakır erkekler. hayır dersin, sonrada çok nazlı olursun, çekilmez olursun, türk kızı hep böyledir işte olursun. aslında herşey sizin yüzünüzden. nefret edilesisiniz işte. işte bu yüzden (bkz: hayır aslında hayır demek değildir) ** tanım: gerçekten çok doğru bir önermedir. hayır böylesi durumlarda * hayır demek değildir.