Şüphesiz doğru bir şeydir. Çünkü hayvanlarda zeka vardır. Hatta özel işler için eğitilirler. Uzaya insanlar gönderilmeden önce hayvanlar gönderilmiştir. Posta güvercinleri, narkotik köpekleri, çoban köpekleri ve insanlar tarafından evcilleştirilebilen diğer hayvanlar hep bunun kanıtıdır. Bir hayvanda evcil olmasa bile zeka vardır. Özellikle geçmişte CIA eğittiği hayvanlar ile istihbarat çalışmaları yapmıştır:
20 cm uzunlugundaki cam borunu içindeki peyniri almak için karganın bakır tele çengel şeklini verip amacina ulaştigini gördügümde vay anasini diyerek hayvanlarda zeka oldugu kanısına vardigim olaydır.
hayvanlarda zeka olduğunu sanmak yanılmamaktır, zira insan da hayvanlar aleminin bir ferdidir. insanda zeka olduğunu söylüyorsak da tüme varım ile hayvanlarda zeka olduğunu söylemiş oluyoruzdur.
klavuzluğu beceremeyen hayvanların savunulduğu tespit. ayrıca hafiften fabl çevirilmeye başlanan tespit. bildiğimiz karga alet , edevat yapar hala gelmiş. birde bu aletleri kullanmanın ayrı ayrı karga kültürleri varmış. aptal hissettiren papağan , alet , edevat yapan karga bunlar enteresan şeyler. kangal ile setter a hiç lafım yok zaten.
yanılmamaktır. kangal ya da setter başta olmak üzere, herhangi bir safkan köpek tanındıktan sonra hala hayvanlarda zeka olmadığı iddia edilebiliyorsa, iyice saçmadır.
gerçekten de hayvanlara yapılan şartlı refleks dışında başka deneylerde okuduğunuzda hayret ediyorsunuz..demek ki gerçektende beyin işlevi belli bir seviyenin üstündeki canlılarda zeka faliyeti varmış..mesela az önce okuduğum bir örnek..tilkiler bir kirpiyle karşılaştıklarında kirpi top halini alır,sadece dikenleri görünür bi hale gelir,dolayısıyla tilki bu haldeki bir kirpiyi yiyemez..ancak tilki kirpiyi dereye doğru yuvarlar burnula ve dereye düşen kirpi nefes almak için açılır ve o anda tilki yemeğini yer..şimdi diyebilirsiniz ki bu bi içgüdüdür...ancak şöyle bir durum var..kutup tilkisini getiriyolar,ömründe hiç görmediği bir hayvan olan kirpiyi önüne koyuyorlar..tilki 3-4 saat sonra kirpiyi su içtiği yere yuvarlıyor ve sonuç aynı..yani zeka için akıl sahibi olmak şart değil
çoğu memelide ve bazı diğer hayvanlarda (özellikle kuşlarda) çok komplike problem çözme ve iletişim kurma yöntemleri mevcuttur. Öyleki doğada asla karşılaşmayacağı türden durumlar sunulduğunda dahi sorunu çözmek için yeni yöntemler arayıp bulabilen canlılar acaba hangi doğuştan getirdiği içgüdüyü kullanıyor??? sorarım size...
evet, "hayvanlarda zeka olduğunu sanmak" gayet normaldir.
hayvanlarda zeka olduğu sanılmamalıdır, bilakis bilinmelidir. zira bu bir gerçek olup hayvanlarda farklı seviyelerde zeka vardır. ancak hayvanlara ilişkin bilgisi lisede öğrendiği pavlov'un köpeğinden öteye gidememiş kişilerin * hayvanların zekasına inanamaması haline bugün bile rastlanabilmektedir. *