1902 yılında itlayna bir mimar tarafıdan tasarlanan binada 1934 yılında eğitim vermeye başlamış lise. Okulun adı, osmanlı-yunan savaşında kahramanlık göstermiş olan haydar paşa dan almıştır. MArmara üniversitesi tıp fakültesinin bazı binaları ele geçirmesine rağmen Gereğinden fazla iyi fiziksel yapısı mevcutdur. Siyasetle ilgili öğrencileri barındırması dikkat çekici bir diğer özelliğidir. *
Hüseyin Nihal Atsız'dan Mahir Çayan'a kadar geniş yelpazeli mezunlara sahip, eski binası şuan Marmara Üniversitesi tarafından kullanılan cumhuriyetin en köklü liselerinden biri.
içerisinde tenis kortu, özel masa tenisi salonları, spor salonu, müzesi vb. gibi yapılar bulunan. 10 metre boyunda atatürk heykelinin spor salonunu gösteridiği cumhuriyet tarihinin sayılı okullarından. 1984 senesine kadar bulunduğu tarihi binada genellikle sol görüşlü öğrencilerin bulunduğu lisedir. deniz gezmiş, mahir çayan gibi devrimci insanların bu okuldan mezun olması nedeniyle kenan evren tarafından altunizadeye taşınmak durumnda bırakılmıştır. pilav günleri mayıs ayının son pazar günü olur ve sonu tek rakamla biten yıllarda eski tarihi binada, çift rakamla biten yıllarda yeni binada gerçekleştirilmektedir. 1997 senesinden beri müdürlüğünü kenan sürbahan yapmıştır. sanılanın aksine bir çok okula göre oldukça özgürlükçü ve yenililkçi hocalara sahiptir her ne kadar akp hükümetiyle birlikte bu değiştirilmek istense bile henüz başarıya ulaşamamışlardır. kişisel olarak ise hayatımın en güzel 4 senesini geçirdiğim okulumdur.
yarın yani 31 mayıs 2009 da 10.30 da eski binasında pilav günü ve toplantısı olan, aynı günün akşamında da boğazda yemekli tekne turu olan, bu sene haydarpaşa lisesi adıyla 75.yılını kutlayan türkiyenin en iyi liselerinden biri.