Bu başlığa ve bu yazıya olan inancım her geçen gün daha da artmakta...Herkes kendi kast sisteminde bir mutluluk düzeni kurması gerekir.
Eğer ki sistemden dışarı çıkmaya çalışırsanız sistem sizi yutar.
(bkz: milli piyango talihlileri)
eylül ayında zengin olan dayım 6 yaşındaki kızını okula yazdıracaktı, dayıma devlet okuluna mı yoksa koleje mi yazdıracağını sordum.
Dayımın cevabı şu oldu:
Devlette kapıcı çocuklarıyla okuyacak hali yok ya özel okuluna gidecek tabi ki...
Bu cevaptan sonra gerçekten bu başlığın ne kadar çok gerçekçi olduğunu anladım...
lisede popüler kız ve kimsenin dikkatini çekmeyen yeni erkek öğrenci gibidir. hatta masallarda bile dikkat ederseniz zengin prens ve prensesler birlikte sonsuza dek mutlu yaşar. başlangıcında farklı olabilir ama her zaman sonu aynı biter bu masalların...
en basitinden kendi durumumdan bahsedeyim ama sadece beni ilgilendirecek derecede öznel olmasın.
iphone 4 sahibiyim. ve apple'ı çok yakından takip ediyorum. iphone 5 tanıtıldı 12 eylül'de. türkiye'de de hepsiburada.com 5 ekim'de stoklarına alacakmış bu ürünü. ön siparişe çıkmış telefon ama 3300 tl. oha amk dediğinizi duyar gibiyim. dediniz, dedim, dedik, çünkü neden? o kadar zengin değiliz. ama telefonda ekran görüntüsü almayı, numara bekletme özelliğini açmayı kapatmayı bile bilmeyen zengin ibneler, bu telefona o parayı vermekte hiç çekinmeyecekler ve apple da bu durumdan memnun, sonuçta adam ürününü satmış olacak. ve biz bu kast sistemini aşamıyoruz işte. iphone'u olan iki insan arasında bile kast sistemi var gördüğünüz üzere. varın fakir-zengin arasındakini siz düşünün.
hastanelerde de varlığı gözle görülüyor olsa da kanunlarla kesin bir dille uygulanan yer tsk dır. iç hizmet kanunu, personel kanunu gibi kanunlarla kast sistemi yerleşik ve uygulamada sıfır toleransla 21. yüzyılda devam etmekte. anayasa değiştirirken iç hizmet kanunu ve tsk personel kanunu gibi kanunları ya değiştirmek ya da kaldırmak, tüm kurumların aynı personel kanunu ile yönetilmesini sağlamak sanırım zaruri.
bu sistemi görememek için ceset olmak gerek. bütün toplumlarda sınıfsal ayrılıklar mevcuttur. hiyerarşi her yerde var. bu kıyamete kadar böyle devam edecek.
örnek vermek için fazla uzağa gitmeye gerek yok. en yakın örnek şu an burda yazdığımız internet sitesi. burda statüyü belirleyen karma dedikleri sistem mevcut. karması eksilerde olan insanlar dışlanıyor, artılarda olanlar ise seviliyor. tabi genel olarak konuşuyorum ben. karması eksilerde olup sevilen çok insan var neticede. karma haricinde verebileceğim bir diğer örnek ise nesil sistemi. 1. nesil bir yazarla 9. nesil bir yazar eşit değil bu ortamda. evet eşittir ama neticede sınıfsal bir ayrılık söz konusu.