bazıları tersinden anlıyor lafı herhalde egitim yuvalarına saldırı ve takiple ömrünü ziyan ediyor atamızın en kıymetli sözü izah edilmeli okulda ders konusu olmalı müfredata girmeli.
hakikatin (bilimin) doğmalardan, avuntulardan ve inançlardan çok daha önemli olduğuna dikkat çeken sözdür. çünkü görüldüğü üzere hangi millet kendi hayal dünyasına saplandıysa,, kendisinden daha çok bilen ülkelere köle olmuştur.
''evrim günah mı değil mi'' tartışmalarının yaşanmadığı bir türkiye dileğiyle...
atatürk'ü lise bahçesindeki törenlerden bilenlerin anlamadığı önemde bir söz. ilim "hakiki bir mürşittir (yol göstericidir)" demiyor. "en hakikisi" diyor. bu durumda bilim allahın tahtına oturuyor.
dindarlığın en güzel hallerinden biri de budur.
"hiç bilenle bilmeyen bir olur mu"
"yldızlara bak, güneşe bak"
o ilim ve fennin milyonda birine ulaşabilsen, bunun asıl sahibine ağlaya ağlaya boyun bükersin, herhalde.
hz. Ali'nin sözüdür. bunun gibi bir çok söz türkiye cumhuriyeti'nin devlet dairelerini süslemesine rağmen kim tarafından söylendiği belirtilmemektedir. (bkz: adalet mülkün temelidir)
ilkokulda her hafta komposizyon yazmamızı isteyen bir turkce öğretmenimiz vardı ve konuyu da kendisi belirlerdi.
o hafta da yazmıştım ben yazımı, çıkıp okudum mu sınıfta hatırlamıyorum.
ve öğretmen bir öğrenciyi kaldırdı okusun diye.hayatta en hakiki mursitin ilim olduğunu daha doğrusu biraz da memleketine fazla sahip çıkan bir edayla ili olduğunu anlattı.
Dr. Kemal Arı'ya göre, Mustafa Kemal Atatürk´e atfedilen ´Hayatta En Hakiki Mürşit ilimdir´ sözü şair Tevfik Fikret´e aitmiş. Kimisi Mehmet Akif Ersoy der.
Sıçan sıçana, uyduran uydurana yani. Ne hikmetse çoğu dönüp dolaşıp kaynak olarak Akit'te bitiyor.
Doğrusu Mustafa Kemal Atatürk'tür. Gerisi Akit gazetesi çıkışlı karalama kampanyalarından ibarettir. Elbet geçmişte benzer sözler, benzer yorumlar yapılmıştır. Ama bize yol gösteren bizim kendi paşamızın söylediği sözdür.
benim aklıma takılır bu cümle hep. mürşit bildiğim kadarıyla yol gösterici manasında bir kelime. ilim ise o dönemde pozitif bilimlere verilen isimden ziyade manevi bilimlere atfen kullanılan bir kelimeydi. o vakit atatürk çaktırmadan sinyal mi yapıyordu düşünmeden edemiyorum.
ilim olmasaydı bugün insanlık çoktan yok olurdu. zamanında veba salgını nasıl insanlığın yarısını yok ettiyse geriye kalan insanlar ilim sayesinde vebadan kurtuldu. bugün esamesi bile okunmayan birçok hastalık ilim sayesinde ortadan kalktı. eskiden verem hastalığı bugünün kanseri gibiydi. yakalanan herkesi öldürüyordu. bugün verem gripten daha tehlikesiz bir hastalık. çünkü aşısı bulundu.
belkide 50 yıl sonra kanser aşışı bulunacak ve kanser olan insanlar 5 dakikada kanserden kurtulacak. bunların hepsi ilim, eğitim, öğretim sayesindedir. ilimden uzaklaşan toplumlar yok olmaya mahkumdur.
türkiyenin hali hiç iç açıcı değil bu bakımdan...
osurmak orucu bozar mı?
kaç yaşındaki kıza türban takmak lazım?
kadınla erkek aynı asansöre binerse abdest bozulur mu?
bizim hala tek ilgilendiğimiz şeyler bu saçmalıklar silsilesi. millet ameliyat yapan robotlar üretti, uzaya mekik gönderdiler. biz hala uygun adım yerimizde sayıyoruz...