hepimizin sınavları farklıdır. bu yorumun sebebi eğitim sistemimizdir. herkese aynı sorular sorulur ve aynı vakit verilir. üretken bir insanda bu sinava tabii tutulur ezberci insanda. ezberci olan bilgi konusunda fazla zamana ihtiyacı olmayacaktır. uretkenin ise çözüm konusunda çok fazla zamana ihtiyacı yoktur. bu da her insanın yaşamında farklı olaylarla imtihan edileceği anlamına gelir. 80 yaşındaki bir adam pişmanlık ile sinanabilir ve pişman olmasi için gereken sure 80 sene olabilir. 20 yasindaki adamin sinavida pismanlik olabilir ve bu sadece 20 senede olabilir. duyduklari pismanliklar farkli olabilir. verdikleri tepkiler farkli olabilir. Allah kuluna dayanabilecegi kadar dert verir. kimi insan 400 sene yaşamak ister. kimi 90 sene. kimi ise hiç yaşamak istemez. eninde sonunda öleceğiz. 20 yasinda da olsak 80 yasinda da olsak.
koskoca dünya hayatını sbs ile kıyaslayan yazar söylemi. sana herkes aynı sınava girecek diyen mi oldu? herkesin sınavı ve dahi cevap anahtarı farklıdır elbet.
dünyadaki dandik sınavları aslında ciddi olarak ele alınması gereken varlık sebebiyetine nasıl oluyorda örnek olarak verebiliyorsunuz anlamıyorum. bir kere sınav dediğin eşit şartlarda olur. kimisine kağıt verme kimisine kalem verme ya da kimisine sen 20 dakikada yapıp çıkacaksın de bunların hepsini ilahi boyutta düşünün lütfen(evsizler ya da savaşın ortasında doğan vb.örnekler çoğalır olayı bu boyutta düşünün), aslında ne kadar saçmalamasyoın olduğunu anlayabilirsiniz sonra da çıkacak olan sonucun faturasını yine bize kes. sizce de çok canice değil mi. haa birisi çıkar da eğer tanrı canidir evet! derse o zaman mantıklı olabilir işte. ama tanrı'nın cani olması demek hepimizin aslında bir psikopatın kontrolü altında olan ve aslında hiç bir fonksiyonu olmayan hatta ve hatta belki de zevk amaçlı ve saygı değer tanrı'nın can sıkıntısını gidermek için yaratılmış barbi ya da ken bebekler olabileceğimiz ihtimalini doğurur. kısacası şu sınav muhabbeti bu soruya kesin ve net, tartışmaya bile gerek kalmayacak bir cevap değildir. bu soruya tek mantıklı cevabı reenkarnasyon verebilir. ( bu ihtimal inanın daha daha mantıklı,eğer bir şeylere inanmak istiyorsanız şayet) önceki hayatında nasıl bir insan olduğun şimdiki yaşamını etkiliyor ya da önceki hayatında neyi eksik bırakmışsan onu tamamlaman(keşfetmen) için sana tekrar bir yaşam hakkı tanınıyor. tekrar verilen yaşam demek sürenin aslında çok önemli olmadığının göstergesidir ayrıca. fazla uzatmaya gerek yok bu konuyla alakalı internette biraz araştırma yaparsanız(tarafsız kaynaklardan lütfen çünkü islami siteler direkt olarak baltalama temelli anlatır genellikle) daha ayrıntılı bilgiye ulaşırsınız. saygılar.
not: benim kesinlikle şuna inanıyorum dediğim bir inancım yok. sadece daha mantıklı ve alternatif cevaplar peşindeyim.
Eski bir dostu hatırlatmıştır.
Çok ama çok sarhoş olduğumuz bir gece,Moda'dan Kadıköy'e yürürken daha doğrusu yürümeye çalışırken aniden durup şöyle demişti kendileri, 'Abi aslında var ya,biz şu an günahlarımızın sevaplarımızın bedelini ödüyoruz. Yani yaşadık aslında biz daha önce,ne kadar iyi insan olmuşsak o kadar iyi bir hayatımız olacak bu yaşamda da.Bak bu bir gecede batan milyarderler var ya,mesela onlar geçmiş yaşamlarında çok zalimlermiş ondan bu hayatta böyle sefiller'
iki dakikalığına bünyemde soğuk terler döktürmüşse de,ulan eğer doğruysa merhamet diye bir şey kalmaz evrende,her fakire,her düşküne oh olsun sana allah bilir ne yaptın eski yaşamında mantığıyla yaklaşır zaten.Hoş,şimdi de pek farkı yok da.Sus lan sus,hadi yürü eve gidelim bi kahve içelim deyip konu kapatılmıştır.
Sonrasında ise özellikle tıp biliminin çılgın atmasıyla kafamda baş etmesi daha zor sorgulamalar meydana gelmiştir.
(bkz: insanoğlu ile tanrı arasında olası bir savaş)
(bkz: ölümsüzlük)
(bkz: yavaş yavaş delirdim farketmediniz)