osmanlı da zamanın bilim adamı ve düşünürleri olan ulemadan kişiler üzerinde uygulanan vahşi bir idam cezasıdır.
infaz şekli, aklını kullanmış ama bu yüzden padişahın ya da çevresindeki has adamlarının hoşuna gitmemiş kişinin, bu fikriyatında israr etmesi halinde dibek benzeri taş havana kafasının sokularak vahşi bir şekilde parçalanması suretiyle olmaktadır.
zamanında bilim adamları uyanık olduğundan ve kelleyi kaptıracak kadar ileri gitmediklerinden, giderlerse de kelle koltuk durumu nedeniyle galileo misali "ulan bunlara laf anlatmaya ne uğraşacağım be" diyerek, "peki madem öyle değil ama dediğiniz olsun" dediklerinden olsa gerek çok sık uygulanan bir cezalandırma usulü olmuş değildir.
bu cezanın varlığı bile; bilimde, kültür ve sanatta nerelerde bulunduğumuzun ve neden yerlerde süründüğümüzün kanıtlarının kökenlerini çok iyi veren bir ipucu sayılabilir.
"bu cezanın varlığı bile; bilimde, kültür ve sanatta nerelerde bulunduğumuzun ve neden yerlerde süründüğümüzün kanıtlarının kökenlerini çok iyi veren bir ipucu sayılabilir. "
biz şehirleri medreselerle donatırken avrupa da engizisyon mahkemeleri nde insanlar cayıp cayır yakılıyordu. bırakın artık bu köken düşmanlığını.ayıp oluyor...
eğer böyle bir ceza vardı ise bile bilime pek etkisinin olmadığını görmüşüzdür. ya da osmanlı'nın ilk zamanlarında yokmuş. avrupalılar şapkalarına sıçıp* tekrar kafalarına takarken biz tuvaleti bulmuşuz.
mankurt, giyotin, kazığa oturtma, kurban etme, yakma, recm ve benzerleri gibi bir ölüm cezası. kesin türkler yapmıştır denerek osmanlı'da uygunaldığı söylenmiştir. gerçekten yapmış olsa bile diğer medeniyetlerde tarih boyunca uygulanan daha vahşi ve daha fazla acı veren idam yöntemleri mevcuttur. ama onların bilimde ve sanatta ilerlemelerine olumsuz etki göstermemiş, aksine fransız ihtilali gibi çok büyük bir tarihsel olaya vesile olmuştur.
bahse konu ilerlemelerin görülememe sebebi fi tarihinde uygulanan idam cezalarından çok varlığı hala gözlenebilen kendi kökenini beğenmeme, kökenini aşağılama, toplumda sivrilmiş birinin başarısını küçümseme, en ufak bir hatasını büyütme gibi etmenlerdir.