Havalı silahlar sıkıştırılmış hava,karbondioksit, yada yay gücüyle hiçbir kimyasal tepkime olmaksızın kullandıkları çekirdeği fırlatan silahlardır.Hava silahları değişik şekil ve formlarda olabilir.Kalibrelerini ayırmaksızın modern havalı silahlar güç kaynaklarına göre 3 ana sınıfta incelenebilir.
1-PNÖMATiK HAVALI SiLAHLAR
Pnömatik havalı silahlar güç kaynağı olarak sıkıştırılmış havayı kullanırlar.Havanın silah içine sıkıştırılma şekli silahın cinsine göre değişir.En çok kullanılan modellerin başında çok pompalı pnömatik sistemler gelir.Bu sistemde silahın pompası her kurulduğunda silaha yüklenen hava miktarı artar.iki ila on pompa arasında istediğiniz güce erişmeniz mümkün olur.Çok kurmalı pnömatik genelde kompakt geri tepmesiz ve hafif olurlar.Çok kurmalı pnömatiklerin tek dez avantajı atışa hazırlanma sürelerini uzun olmasıdır bu da bu silaharı av için neredeyse kullanılamaz yapar çünkü ilk atıştan sonra hedef kaçmadan ikinci bir atış yapılması neredeyse imkansızdır.Ancak bunun yanında çok kurmalı pnömatiklerin hassasiyeti gerçekten iyidir.
Bir diğer pnömatik şekli ise tek kurmalı pnömatiktir.Adından da anlaşılacağı gibi bu tip silahlar ihtiyaçları olan havayı tek bir kurmayla bünyelerine alırlar.Bu tip silahlar çok kurmalı pnömatiklere nazaran daha az atış hızına sahip olmalarına karşın her seferinde aynı atış hızını yakalamaları dolayısıyla hassasiyetler çok daha fazladır.Geri tepmesiz olmaları da bu silahları ideal müsabaka silahları yapmaktadır.10 metre atıcıları FWB 100 gibi silahları gerçekten sevmektedir. Pnömatik silahların üçüncü türü ise Tekrar Dolabilen Pnömatiktir.Bu silahlar havalı silahların en iyileridir.Güçlerini azdan çoğa istediğiniz gibi ayarlarken mükemmel hassasitetleri,geritepmesiz oluşları ve bir dolumdan sonra defalarca atış yapabilmeleri bu silahları mükemmel kılar.Bu silahlar genellikle scuba tüplerine takılan bir aparatla dolar. Tekrar Dolabilen Pnömatikler 10 metre müsabakalarında,arazi atışı müsabakalarında ve avlarda çok sık kullanılırlar.Özellikle avlarda ikinci bir atış için efor sarfedilmemesi avcıya çok büyük avataj sağlar.
2-YAYLI PiSTONLU HAVALI SiLAHLAR
Biri havalı silah dediğinde büyük bir ihtimalle yaylı pistonlu halı slahları kastediyordur.Günümüzde en yaygın kullanılan havalı silahlar şüphesiz yaaylı pistonlu havalı silahlardır.Yaylı havalı silahlar atış ve maliyet bakımdan alınması en kolay havalısilahlardır.
Yaylı Pistonlu Havalı Silahlar namlu kırmalı, alttan levyeli, ve de yandan levyeli olmak üzere üç ana başlıkta incelenebilir.
-Namlu kırmalı havalı silahlarda gücü sağlayan yayın kurulması namlunun gövdeden kurularak aşağı gelmesiyle olur.En yaygın havalı silah çeşididir.Bu sistemin tek dez avantajı belli bir atış sonrası namluyu gövdeye bağlayan kilitte aşınma olup hassasiyet kötü yönde etkilenebilir.
-Alttan levyeli havalı silahlarda silahın yayı namlunun altındaki bir levyenin kurulmasıyla kurulur.Bu sayede namlu sabit durduğundan hassasiyeti etkileyen herhangi bir dez avantaj oluşmaz.
-Yandan levyeli havalı silahlarda silahın yayı namlunun altındaki bir levyenin kurulmasıyla kurulur.Bu sayede namlu sabit durduğundan hassasiyeti etkileyen herhangi bir dez avantaj oluşmaz.
Yaylı pistonlu havalı silahlarda önemle dikkat edilmesi gereken hususların başında namlu kırıkken yanlışlıkla tetiğe basılması durumunda namlunun aniden kapanıp insanları yaralayabileceğidir.Bu yüzden namlu kapatılana kadar bi elle daima tutulması emniyet açısından şarttır.Bir diğer önemli husus ise silahın boş atılmamasıdır
3- KARBONDiOKSiTLi HAVALI SiLAHLAR
Adından da anlaşılacağı gibi ihtiyacı olan gücü karbondioksitten alan silahlara karbondioksitli havalı silahlar denir.Piyasada sıkça bulunan 12 gr lık karbondioksitle çalışan havalı silahlar seri atış yapabilmeleri,atıştan önce kurmaya ihtiyaç duymamaları ve çok kompak yapıları nedeniyle sıkça kullanılan silahlardır.Havalı silah müsabakalarında da bu tip karbon dioksitli silahlar sıkça kullanılır.