havada yakıt ikmali

entry5 galeri6 video1
    1.
  1. 2.
  2. türk hava kuvvetlerinde bu görevi 101. filo icra eder.ayrıca;

    (bkz: Stratotanker)
    0 ...
  3. 3.
  4. Tanker uçağının arkasındaki boom operatörü, boom’u F-16*’ nın kanopisinin arkasındaki yakıt kapağına doğru yönlendirir. Boom’un ucu konektörle aynı hizaya geldiğinde operatör, boom’u savaş uçağındaki yerine kilitler. F-16 pilotu kafasının arkasında ‘tank’ diye bir ses duyar. Artık yeni bir havadan havaya yakıt ikmali başlamak üzeredir…

    aşağıdaki videoda modern bir yakıt ikmal tankerinin yaptığı işi yakından görebilirsiniz;



    not: videoda uçağa yaklaşan paraşütümsü yapı yeni nesil bir boomdur.
    1 ...
  5. 4.
  6. probe and drogue ve wing to wing olarak iki farklı şekilde yapılmaktadır. genellikle ilk metot tercih edilir. ülkemizde ise wing to wing şeklinde ikmal yapılmakta. probe and drogue metodu daha kolay ve güvenlidir, receptacle olarakta geçer. bu yöntemde yakıt sondanız kokpitin hemen önünde bulunur ve havada asılı duran bir halkaya takmaya çalışırsınız. bu yöntemle bir helikopter bir uçaktan ikmal yapabilmektedir. dezavantajı sondayı taktığınız yerin bir oraya bir buraya hareket etmesi ve herhangi bir operatör tarafından müdahale edilemiyor olmasıdır. beyle:

    http://www.aviationspecta...-Intruder-065.preview.jpg

    bir diğer yöntem ise wing to wing yöntemidir ve bu yöntem genellikle "boom" olarakta geçmektedir. bu yöntemde boom operatörünün yardımını optimum düzeyde görmektesinizdir. bağlantı uçağın sırtında yapıldığından pilot değil operatör yapmaktadır. siz sadece fpm yardımıyla boom altında pozisyon alır ve air refuel door açarsınız o andan itibaren hareket kabiliyeti bulunan boom yardımıyla operatör ikmal sondasına bağlanır. f-16 ile uçuyorsanız ikmal boyunca tankların dolduğunu ded üzerinden izlemek müthiş bir hazdır. aha beyle:

    http://www.yourwingman.co.../F-16-refuel-top-view.jpg

    metot hangisi olursa olsun, yakıt ikmali pek kolay bir iş değildir.
    0 ...
  7. 5.
  8. refah-yol hükümeti esnasında askerin gider yapmaya başlaması üzerine başbakan erbakan görevini tansu çiller'e devretmiştir. bu olay türk siyasi tarihinde bu şekilde adlandırılır.lakin sülo bu kararı dikkate almayarak hükümet kurma görevini mesut yılmaz'a vermiştir. ulan bu açıklama buraya nasıl yazılmamış insan hayret ediyor.

    edit: hassiktir!bu açıklama ekşi de bile bu başlığa yazılmamış.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük