şaşırtmamıştır. soma faciası yaşanmadan önce meclise sunulan araştırma önergesi faciadan 2 hafta önce akp'lilerin çoğunlukta olduğu mecliste reddedilmiştir. yine geçen sene 7 haziran seçimlerinden sonra ardı ardına patlayan bombalar ve terör eylemleri araştırılsın önerisi de yine akpliler tarafından reddedilmiştir.
bu haberleri halk tv, ulusal kanal gibi zaten görüşü net, belli olan kesimin izlediği kanallarda değil de; kanal d, Show tv, star vs. gibi daha ana akım her kesimden seçmene hitap eden kanalların haber bültenlerinde duyurabilseler insanlarda bir soru işareti uyanmaya başlayacak.
sponsorluğunu yaptıkları öfkeli gençler tarafından yapıldığı bariz olduğu için devletin masrafa girmesini istemeyen vatanseverlerin red ettikleri mevzudur.
yersen tabi. tanımın yarısı doğru yarısı ironi nasıl yaptım ben bile anlamadım lan. konu bu hırsızlar olunca her türlü absürdlük mümkün hale geliyor..
vakti zamanında soma faciasından önce çalışma ortamının araştırılma talebini reddedenlerce yapılmasına şaşırmadığım davranış biçimidir. halkımızın yarısının başa getirdiği kişiler tarafından gerçekleştirilmiştir, ne de olsa onlar görevleri başında saldırıyı ağır bir dille kınamakla meşgullerdir, yani endişelenecek birşey yoktur. en kısa zamanda terörün kökünü kurutacaklar, rahat olun.
türkiye cumhuriyeti'nin yasama organı parlamentodur. türkiye büyük millet meclisi'nde yer alan siyasi partilerin, yasalar çerçevesinde belirlenmiş bir takım görev ve yetkileri vardır. hükümet içerisinde yer alan partilere iktidar; hükümet kanadında görev almayıp, halkın belirli kesimlerini temsilen meclis içerisinde bulunan partilere de muhalefet denir.
iktidarın icraatlarını yakından takip etmek, denetlemek, iktidarı eleştirmek, doğru yolu göstermek, dolayısı ile demokratik ortamın oluşmasını sağlamak; muhalefetin görevleri arasındadır.
peki muhalefet, bu görevlerini nasıl yerine getirir?
yazılı ve sözlü soru önergeleri, tasarı ve kanun teklifleri, genel görüşme önergeleri, meclis araştırması ve soruşturması önergeleri gibi yasalarla güvenceye alınmış bir takım yetkilerle yerine getirir.
demokratik bir ülkede iktidar partisi/partileri ile muhalefet, ülkenin çıkarları için doğru olduğunu düşündükleri ortak bir noktada buluşmalıdır. bu da genel kurulda, birleşimlerde, oturumlarda karşılıklı konuşmakla mümkün olur.
"konuşmak", türk dil kurumu tarafından
* bir dilin kelimeleriyle düşüncesini sözlü olarak anlatmak
* belli bir konudan söz etmek
* bir konuda karşılıklı söz etmek, sohbet etmek
* söylev vermek, konuşma yapmak
* düşüncesini herhangi bir araç kullanarak anlatmak
şeklinde tanımlanmıştır. kısacası konuşmak kötü bir eylem değil, bilakis muhalefetin başlıca görev ve sorumluluklarından biridir. bu durumda, bir muhalefet partisini onlar konuşur benzeri bir söylemle suçlamaya çalışmak; abesle iştigal etmektir.
peki biz konuşunca onlar ne yapmış? bir kaç örnekle görelim;
--- spoiler ---
polisin orantısız şiddet uyguladığı iddialarının araştırılması için önerge sunmuşuz
direkt reddetmişler
taşımalı eğitimle ilgili sorunlar var, araştırılsın demişiz
araştırılmasını istememişler
yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarına ilişkin araştırma önergesi vermişiz
doğal olarak istememişler
öğrenci seçme ve yerleştirme sistemindeki sorunların araştırılması için önerge sunmuşuz
kabul etmemişler
lösemi hastalarının ve ailelerinin sorunlarına yönelik önerge sunmuşuz
nedense onu da istememişler
kamu zararı ve yolsuzluk iddiaları araştırılsın demişiz
tahmin edin? bildiniz.
adalet bakanlığı çalışanlarının sorunları araştırılsın teklifinde bulunmuşuz