düşman hava unsurları tarafından gerçekleştirilen taarruz tipidir.
Düşman avcı veya bombardıman uçakları havada görüldüğü anda ilk gören personel tarafından "uçak" şeklinde bağırılarak personelin geri kalanı hava taarruzuna karşı uyarılır. Taarruzun beklendiği durumlarda ise görevli personel tarafından "kırmızı flama" uçağın geliş istikametine doğru havaya kaldırılarak personelin tedbir alması sağlanır.
Hava taarruzuna işaret eden sesli "uçak" ikazı veya kırmızı flamadan sonra personel en yakınındaki personel ile arasında en az 50 metre mesafe olacak şekilde ve uçağın geliş istikametine dik olarak yere yatar ve siper alır. Taarruz bitiminde "tehlike geçti" ikazı ile faaliyet devam eder.
Bazı durumlarda, birlik komutanı tarafından ateş duvarı oluşturulmak üzere nişan al komutu verilir. Komut verilirken istikamet (kuzey, güney, doğu, batı, saat üç istikametinde, saat 12 yönünde gibi), hedef mesafesi ve atım sayısı mutlaka belirtilmeli, komut "ateşimle" ya da "işaretimle" ifadesi ile bitirilmelidir.
Taarruz eden uçağın tipine ve geliş istikametine göre uçağın, bir ya da yarım futbol sahası kadar önüne komutanın emri ile belirtilen atım sayısı kadar ateş açılarak uçağın önüne ateş duvarı örülür. atış zamanı ve mesafe iyi ayarlandığı takdirde uçak, birden fazla personelin attığı mermilerin oluşturacağı setin içinden geçecek ve isabet alacaktır.
(bkz: kara taarruzu)
(bkz: topçu taarruzu)
(bkz: nbc taarruzu)
Kırmızı flama uçak taarruzunun olduğunu gösterir. Uçağın geliş yönüne göre flama havaya kaldırılır hava taarruzu görenler hava taarruzu diye 3 kez bağırır. Aktif ve pasif karşılık savunma vardır pasif savunma tam siper, aktif saldırı ise uçağa karşılık vermektir.