motordaki yanma odasında buji sayesinde patlayan yakıtın yanması için oksijen gereklidir. bu yüzden orjinal adı valve olan sübaplar sayesinde motora dışarıdan atmosfer basıncı ile hava girer. ancak giren havayla birlikte toz ve benzeri zararlı fazlalıkların motorun içine ulaşmaması gerekir. bu sebeple hava filtresi kullanılır.
biriklimlendirme santralinde, karışım odasından gelen havanın içindeki istenmeyen gazların, buharın ve çeşitli partiküllerin süzülmesine yarayan kısımdır. beş çeşidi vardır:
büyük toz tanelerini ayıklamak için; kaba metal filtreler ve kaba plastik lifli ve cam lifli filtreler.
ince toz tanelerini ayıklamak için mekanik filtreler.
çok ince toz tanelerini ayıklamak için mekanik filtreler.
elektorstatik filtreler.
istenmeyen gazları havadan ayırmak için kullanılan özel amaçlı filtreler.
Asıl amacı motora eklenti yapılmış araçlarda performans arttısı sağlamaz,Orjinal arabalarda takıldıgında pekte performans alınamaz ama motor sesini direk dısarı yansıttıgı için insanlar ses olarak kullanabiliyor
K&n , pipercross - apollo - hks vs daha aklıma gelmeyen bir çok çeşit marka vardır !! (turbolu araçlarda hks mantar tipi daha çok dercihtir)
açık hava filtreleri performans artışı için kullanılsa da eğer soğuk hava girişi sağlanamazsa gayet de performans kaybı yaşatırlar. ayrıca motor sesini duymak için 3.000 d/dk üzerinde kullanmak gerektiği için yakıt tüketimini arttırır. kısacası bilinçsizce kullanmamak gerekir. ancak özellikle eski bir hava filtresi temizlendiğinde veya değiştirinde ivmelenmedeki artış gerçekten yüz güldürücüdür.