hatirla sevgili dizisi ve kapitalizm

entry8 galeri0
    ?.
  1. Kapitalist emperyalizmin ulusal çapta kiraladığı yerli oligarşinin sahip olduğu medya kuruluşu ile halka pazarladığı bir dizidir . Bu dizide geçen olaylar yakın geçmişimize ve devrimci tarihimize ışık tutar muhtevası ile . Ancak dizinin yapım amacının arkasında derin kuşkular vardır şüphesiz . Bir oligarşi kurumunun hele ki kapitalizmin enikonu halkın tüm hak ve özgürlüklerini baltaladığı ve militarizmi ile onları tehdit ettiği bir zaman diliminde yine aynı kapitalist oligarşinin izin verdiği ve rahatsız olmadığı bir yayın olarak karşımıza çıkıyor bu dizi . Acaba verilmek istenen mesaj bakın ha gençler zamanında sağ-sol dediler insanları böldüler , idam ettiler sakın siz bu bokları yemeyin midir ? Ya da romantik devrimcilerin televizyon başı ve çiğdem eşlikli devrim fantazilerini süslemek midir ? Bugün Amerika'da da 11 Eylül olayını eleştiren ve Amerikan sağlık sistemini sorgulayan Michael Moore gibi sinemasyon tipi muhalefetçiler ortaya çıkıyor . inceden diyorum televizyon başında çekirdek çitleyerek insanları hareketsizliğe mahkum kılmak ve sistemi onların izin verdiği kadar eleştirebilmek özgürlüğü mü satılıyor burjuvanın basın ve iletişim kanallarıyla. Ya da ben mi fazla paranoyakım sistem içinde olup da sistemi eleştirirken bu havayı samimiyetsiz buluyorum.

    iş bu entrynin dizideki karakterler ve olaylar hakkında en olumsuz bir yargısı yoktur. Sadece samimiyetinden duyduğu bir şüphesi vardır.
    3 ...
  2. ?.
  3. che geuvaranın savaştığı kapitalizmin, günümüzde maskootu haline gelmesine benzer durumdur.eskiden kendisin adını duymakla bile 3.5 atan kapitalistler bugün yenilgisinin verdiği rahatlıkla, adamı çakmağa, t-shirt e falan bastırıyorlar,bir de burdan bakılası durumdur.
    0 ...
  4. ?.
  5. kapitalizmin rezil bir sistem olduğunu gösteren olgu. uzun bir yazıya, fazla söze gerek yok. kapitalist sınıf kendi karı ne noktadan geliyorsa oraya yönelir. kendine düşman bir ideolojiyi sulandırarak ve sembolizme yönelterek kitlelere sunar ve kazanan o olur.
    0 ...
  6. ?.
  7. kazan-kazan.

    --önemli--
    Biz meseleye win-win yani kazan-kazan mantığı ile bakıyoruz.
    --önemli--
    0 ...
  8. ?.
  9. o yılları bilmeyen gençleri bilgilendirdiği için iyi bir dizidir.ama bu bilgilendirmeyi biraz tozpembe yapmaktadır.devrim yapmaya kalkanlara neler olduğunu, buna kalkışmanın ne gibi sonuçları olduğunu gösterip gençleri korkutup,sadece koltuğu başında izleyerek, komünizmi ; che yi deniz gezmişi severek onlara özenerek yaşatmaya çalışıp, devrimi pasifize etmiş oluyor.buda kapital sistemin uşağı haline gelmiş medyanın bir faaliyetidir.
    1 ...
  10. ?.
  11. dizilerden tarih öğreniyorum, bilgi seviyemi arttırıyorum adamlarının benzetmesi.. lan hayır gel bana sosyalizm ve kapitalizm de tamam diyeyim. al abi o zaman mari mar ile sürrealizm bu mu yani?
    1 ...
  12. 1.
  13. "sistemi onların izin verdiği kadar eleştirebilmek." evet işte dizinin gidişatı bu sınırlar üzerine kurulu. deniz gezmiş'in idamı öncesindeki son sözlerinden bazılarının, sistemin eleştiri sınırlarını aştığından yansıtılmaması da buna örnek. "yaşasın marksizm leninizm" ve "yaşasın türk ve kürt halklarının kardeşliği" sözlerine dizide yer vermeyip deniz gezmiş'i koyu bir kemalist olarak göstermek aslında sistemi övme girişimine kadar gidebiliyor. denizlere toplumda hakettiği değeri veren dizi olarak gösterilen hatırla sevgili, onun "yaşasın türk ve kürt halklarının kardeşliği" sözünü sansürleyerek gerçek değerini vermiştir. sonuçta karşımızda burjuvanın kalın çeperlerini aşamayan, burjuva egemenliğini sarsacak salt gerçeklikten uzak bir dizi var. ve diğer dizilerden keskin bir şekilde ayırmak yanlış olur. ama elbet bir gün tüm gerçekleri yansıtabilecek bir yapım çıkacaktır.

    türkiye'de devrim yolunun en güzel yüz metresini koşan deniz gezmiş'in, hatırla sevgili'nin hatırlamadığı, idamı öncesindeki son sözleri şudur:

    "Yaşasın tam bağımsız Türkiye! Yaşasın Marksizm-Leninizm! Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği! Yaşasın işçiler, köylüler! Kahrolsun Emperyalizm!"
    3 ...
  14. 2.
© 2025 uludağ sözlük