tiyatro yazar ve oyuncusu moliere'in son eseridir.
işin tuhaf tarafı, moliere bu tiyatro oyununda oynarken sahnede bir anda yere düşer ve kan kusar. sonra da öksürük krizine girer. seyirciler bunu oyunun bir parçası zanneder ve ayakta alkışlarlar.
tüm ısrarlara rağmen moliere oyunu tamamlar, ancak akşamında veremden hayatını kaybeder.
Argan: Hastalık hastası
Béline: Argan'ın ikinci karısı
Angélique: Argan'ın büyük kızı, Cléante'ın sevgilisi
Louison: Argan'ın küçük kızı; Angélique'in kız kardeşi
Béralde: Argan'ın erkek kardeşi
Cléante: Angélique'i seven delikanlı
Mösyö Diafoirus: Hekim
Thomas Diafoirus (oğlu): Angélique'le evlendirilmek isteniyor
Mösyö Purgon: Argan'a bakan hekim
Mösyö Fleurant: eczacı
Mösyö Bonnefoi: noter
Toinette: hizmetçi kız
tıbbi adı “Hipokondriyazis” olan bir tür takıntı hastalığıdır. Bu hastalıkta hastanın takıntı teması "kendi sağlığı" dır.
Hastalık hastalığı tanısı alan kişiler tıbben bedensel bir hastalığı olmadığı halde doktorlara inanmaz ve ciddi bir beden hastalığı olduğunu savunurlar. Bu doğrultuda sık sık hekime müracaat ederler. “Hastalık hastası” teriminin de gayet güzel bir şekilde özetlediği bu bozuklukta hasta, sağlığının bozulduğu veya bozulacağı endişesi içindedir. Hastalık hastalığı içinde yer aldığı takıntı hastalıkları yani Obsesif Kompulsif bozukluk (OKB) yelpazesinde yer alan diğer takıntı bozuklukları olan kirlenme takıntısı, dini ve cinsel vesvese takıntısında olduğu gibi bu hastalıkta ise “hastalanma takıntısı” vardır.
Herkes dedemde, ninemde vardı demiş ama bu benim arkadaşlar. Henüz nine olmaya çok uzağım ama kontrol dışı bir durum olduğunu söyleyebilirim, zihnin sanki sürekli kendini dinlemen için komut veriyor, öyle zor durumlara sokuyor ki bazen yaşadığına lanet ettiriyor insanı. Sürekli 182'yi arayıp randevu alma isteği, sürekli check-up kovalamalar, zor iş azizim. Beyin karmaşık iş.
anneannemdir. edindiğim bilgilere göre genelde anneannelerde görülür. daha doğrusu yaşlanan ve torunu olan kadınlarda görülür. tıb bir şey diyemez olur bu teyzelerin karşısında. çünkü kendilerini hasta olduklarına inandırdıkları vakit olmayan hastalığın halk arasında gezinen semptomları patlak verir ve psikolojik olarak oluşur. mesela doktor'un anneanneme "sen hasta değilsin" demesine rağmen kendini hasta olduğuna inandırmış ve bununla kalmayıp doktor bir şey bilmiyor diye doktoru değiştirmiştir. acaip.
Duygusal olur bunlar çoğunlukla. gaddar zalim duygusuz veya kaba Saba kişilerden ziyade daha duygusal merhametli fakat psikolojik olarak zayıf kişilikler olduklarını düşünüyorum.
hastalığı duyduğu anda hemen belirtilerini okuyup bi kaç tanesi veya çoğu varsa kafasında düşüncelere dalar. örneğin şizofrenim ben, acaba arkadaşlarım gerçek mi, evdekiler gerçek mi, komplo teorileri kurarsınız aklınıza geldikçe bi ilginç olan psikiyatrik hastalıktır. tedavisi de zor ve hastalığı tedaviye dirençlidir.