insanlığın en eski yerleşim merkezlerinden birisi olan mezopotamya bölgesinde yer alır. gap 'ın bir alt projesi olan ılısu barajı ve hidroelektrik santrali'nin yapımından sonra sular altında kalma tehlikesi olan ancak mutlak suretle kurtarılması gereken bir tarih hazinesidir.
ılısu barajı yapılmasıyla birlikte, kardesi dicle'nin suları altında kalma tehlikesi içinde olan tarih...sayısız medeniyete mekan olmuş, insanlıgın en eski yerleşim yerlerinden biri olan hasankeyfin sular altında kalması gercekten cok acıdır...
artukoğulları, persler, kürtler... tarihi, yaşamı devasa kaya kütlesine oyan halkların görkemli anıtı. dicle'nin seyrinin en güzel olduğu yerlerden biri. gitmek ve mutlaka görmek gerek. bir de hasankeyf batmasın.
ülkemizin antika işlerinden sadece biridir...
ne gerek vardır önemli tarihi mekanlarımıza baraj yapmaya?
bu olayı protesto için "atlas dergisi" trenli protesto gezisi yapmıştır.hatta zaman zaman da protestolar devam etmektedir.
gidemesemde destekçisi olduğum düşünce "baraj yapılacak başka yer bulamadınız mı?"
"torunlarımı hiç düşünmediniz mi?"
yabancı ülkelerde insanlar yeri eşelerken tarih bulmak için, bizim ise zaten var olan ve hala ayakta olan tarihimizi kendi ellerimizle boğdurduğumuz ilçemizdir. evet sular altında kalacak burası. bilmem kaç bin yıllık yerleşim alanları, mağaralar, evler, camiler balıkların mekanı olacak. tarihi eser yağmacılığı diye bir suç var kanunlarda. bu kanunları yapan, işleten, yürüten devletin tarihi eser yağmacılığı yaptığını görmek gerekir. klasik bir söylem ama kimin ne kadar sikinde olur bilmem ama yetkililer her kimse lütfen hasankeyf'e dokunmayın diyorum! lütfen başka meşgale bulun kendinize, her tarafı su olan batmana o barajı yapmayın kardeşim. ordaki insanlarda istemiyor bunun olmasını aklı başında olan kimse de istemez. hasankeyf'te akşamüstü, güneş son ışıklarını o tarihi yapılara vururken izlemek varken, su izletmeyin bize. devlete tarihi eser yağmacıları dedirtmeyin.
Mardin, Gercüş ilçe merkezinin 23 km kuzeyinde,tarihsel yapı kalıntılarıyla ünlü yerleşme. Ne zaman kurulduğu tam olarak bilinmemektedir. Ne var ki Romalıların iran sınırını denetim altında tutmak için burada bir kale yaptırdıkları biliniyor. 1232 yılına dek Artukluların başkenti olan bu bölge,bu terihte ilhanlılarca yağmalandı ve yıkıldı. Sonrasında sırasıyla Safevi ve Osmanlı egemenliğine girdi.
her ne kadar ılısu barajı türkiye nin elektrik ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayacak olsa da hasankeyf baraj suları altında kalamayacak kadar muhteşem bir yer. dünya mirası niteliğindeki hasankeyfin 49 yıl ömrü olan bir barajın yapımı ile yok olacak olması çok acı.
kuytu yerlerinde o tanıdık ekşi kokudan ölünülesi yer.Gitmek lazım arkadaş gidip rehber 2 bıdık gençle gezip tarihini öğreneceksin sonra dere boyu oturup ayranını kaşıklayıp,efsane 3 katlı mağarada türk kahveni içip debriyaj gaz makas..