hasan tahsin

entry84 galeri9
    9.
  1. efendi adlı kitaptan;

    " ilk kurşunu " izmir'de değil isviçre'de attı.
    yıl 1911. italyan - osmanlı osmanlı orduları trablusgarp'ta savaşıyor. o günlerde isviçre sinemalarında osmanlı devleti aleyhine bir film gösteriliyor. filme tahammül edemeyen osman nevres neuchatel'deki sinemanın beyaz perdesine üç kurşun sıkıyor.
    ikinci kurşunun adresi bükreş !
    o artık teşkilatı mahsusa'nın fedaisiydi. teşkilata onu alan isim ise, hemşerisi doktor nazım'dı.
    kod adı hasan tahsin'di. görev yeri ise romanya'ydı.
    balkan ülkelerinin ingiltere safında yer alması için balkan cemiyeti'ni kuran ingiliz, noel ve leland buxton kardeşler bükreş'te bir konferanstan çıkarken hasan tahsin'in kurşunlarına hedef oldu.
    öldürememiş, kardeşlerden sadece leland buxton'u yaralamıştı. yakalandı. beş yıla mahkum oldu. iki yıl yattı.
    1916 yılında osmanlı ve alman orduları bükreş'e doğru ilerlediler. siyasi mahkumlar daha iç bölgelerde bulunan hapishanelere taşınacaktı. mahkumlar banliyö istasyonuna götürüldü, osman nevres buradan kaçmayı başardı. yaralı ağaıyla bin bir güçlükle istanbul'a geldi.
    talat ve enver paşaların isteği üzerine istirahat etmesi ve muhtemel bir görevi üstlenmesi için isviçre'ye gönderildi. 1918 yılında isviçre'den döndü. kısa bir süre istanbul'da kaldı, ardından izmir'e gitti.
    1,80 boyunda, ela gözlü, daima koyu renk giyen osman nevres'i izmir sokaklarında fesle dolaşırken gören olmamıştı, şapka kullanıyordu. mondros mütarekesi sonrası hukukı beşer (insan hakları) gazetesini çıkardı. sert muhalefeti ve milliyetçi yazıları yüzünden gazetesi kapatıldı.
    yılmadı, bu kez " sulh ve selamet " adındaki gazeteyi çıkardı.
    efzon alayı'na kurşun yağdırdıktan sonra kaçmaya fırsat bulamamıştı. yunan askerleri hasan tahsin'in cesedini parçaladılar.
    bununla da hırslarını alamadılar, hasan tahsin'in frenk mahallesi'ndeki evini de darmadağın ettiler.
    o günlerde hasan tahsin'in ailesinin yardımına, gemi acentesi van der zee'nin patronu hollandalı yahudi tüccar heinrich van der zee yetişti. aynı zamanda o günlerde norveç fahri konsolosu olan van der zee, hasan tahsin'in ailesini bir süreliğine amerikan koleji'nde sakladı.
    bugün hasan tahsin'in mezarı yoktur. istanbul'da karakaşi sabeteyistlerin mezarlığı olarak bilinen bülbülderesi mezarlığı'nda adına dikilen bir anıt vardır.
    4 ...
  2. 8.
  3. imajıyla bir hayal kahramanıdır. düşmana ilk kurşunu sıkan hasan tahsin değil adı bile bilinmeyen bir şehittir. ilk kurşun izmir de sıkılmamıştır elbette. tarih kitaplarında ilk silahlı direnişi hatay dörtyolda gösterip düşman a kurşunun ilk sıkıldığı yeri izmir olarak göstermek eğitim sistemimizdeki gülünçlüklerden birisidir ayrıca. ilk silahlı direniş 1918 de gerçekleşirken ilk kurşun nasıl 1919 da sıkılır kardeşim. dörtyolda sapanla mı kovaladılar fransızları?
    4 ...
  4. 7.
  5. izmir'de bilimum mekanlara, sokaklara, okullara, caddelere adı verilen gazeteci.
    0 ...
  6. 6.
  7. selanik göçmeni sabetayist bir ailenin oğludur. yani her sabetayist kötüdür genellemesinin yanlışlığının en güzel ispatıdır.
    1 ...
  8. 5.
  9. asıl adı osman nevres olan fransa'da eğitim almış bir teşkilat-ı mahsusa üyesidir. milli mücadelenin sembolü olan ilk kurşunu atması vesilesiyle izmir'de konak meydanında bulunan heykeli tüm izmirlilerin göz bebeğidir. *. o dönemde de amma delikanlı adamlar varmış dedirtmiş bir şahsiyettir aynı zamanda. diğerleri için;
    (bkz: kuşçubaşı eşref bey)
    (bkz: yakup cemil)
    (bkz: kılıç ali)
    (bkz: ziya hurşit) *
    6 ...
  10. 4.
  11. saat kulesinin çaprazında heykeli bulunan şahıs. adı da ilk kurşun anıtıdır. anıtın önünde buluşulmaz, izmirliler açısından hayati önem taşımaz, üstüne üstlük her yıl denizi doldurma çalışmalarıydı, kentkart satış noktalarıydı derken koordinatları değişir.
    1 ...
  12. 3.
  13. izmir tv'de sabahları sabah resimleri adlı programı sunan, izmirliler tarafından çok iyi tanınan, izmirdeki her türlü soruna parmak basan ve peşinden koşan, bazende ne konuştuğunu bilmeyen iyi kişi.
    1 ...
  14. 2.
  15. izmir'de düşmana ilk kurşunu sıktığında öldürülmüş...ve ondan başka kimse o gün direniş göstermemiş...isteyen bir kaç kişiyi de o güne osmanlını himayesinde kendi ülkelerindekinden daha iyi şartlarda yaşayan rumlar engel olmuş...
    1 ...
  16. 1.
  17. izmirde düşmana ilk kurşunu atan onurlu gazeteci.. maalesef artık ülkemizde gazeteci deyince insanın aklına mehmet ali birand, ertuğrul özkök, mehmet barlas gibi ab mandacısı ikinci cumhuriyetçiler geliyor..
    18 ...
© 2025 uludağ sözlük