nasıl vasfedeyim bilmem ki! gül yaprağı gibi yumuşak ve pürüzsüz bir sesi var. Biraz bunlu. Buram buram millet derdi kokuyor. "Derinlerde bir yaram var" diyor.
Onun yarası yusufiyeliler, onun yarası katledilen türk milliyetçileri. Ortak derde sahibiz ve sanırım o da benim gibi bu derdi çok seviyor. Derdiyle ömür boyu yanmak istiyor. Çünkü Kutsal bir dert bu. Hiç bitmesin, daha da artsın ne olur!
Hasan sağındık beni çok iyi anlatıyor ve ben onu çok iyi anlıyorum. Sanatçının sevenleriyle iletişim kurması çok önemli. Aynı davaya mensubuz fakat aynı partiye oy vermiyoruz. Ne fark eder? Önkuzu, özmen, imamoğlu, pehlivanoğlu deyince ikimizin de içi titremiyor mu sonuçta?
Turan ülküsü fedakarlık, sadakat ve uğruna çile talep eder. Hasan sağındık da bu ülküye baş koymuş "yusuf yüzlüler"in sözcüsüdür.
abdurrahim karakoç'un soylu bir destan adlı şiirini çok güzel bestelemiş ve yorumlamıştır. işte o şiirden bir dörtlük:
"Ağla karanfil" ile 20 ocak 1990 bakü soykırımını haykıran sanatçımızın sesi ılık bir rüzgar gibi esir türk yurtlarından iklim-i rum'a esiyor. Türkiye türklerine "uyan, soydaşın ağlıyor!" dercesine.
Hasan sağındık bir destan anlatıcısıdır bilene. aslında çok daha fazlasıdır. Eğer okuyorsa saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Belki bir gün bir yerde tanışmak nasip olur.
''ben bir gelincik soyluyum. gamlı sevdalar dokurum
geceleri duvarlara
nesi var, isyankar ağıtlar gibi yarım türküler yaşadıysam
kan-u ter yaşadıysam nesi var. şafağa ecel söyleyin''
bir dönem analizi adamlar adlı eseri ile anlatılmaktadır.
--spoiler--
çeçenya'da gözü yaşlı analara selam söyle
Filistinde sapan taşlı çocuklara selam söyle
yetim kalmış şu Bosnanın dağlarına selam söyle
uç da git turnam, uç ta git turnam
--spoiler--
halen kendisini dinleten sanatçıdır. genelde abdurrahim karakoç hocanın şiirlerini okur. merhum muhsin yazıcıoğlu'na da mersiyesi vardır. ismailce ve ben hep seni düşünürüm parçaları dinlenesidir.
963 Adana Ceyhan doğumlu. izmir'de, 9 Eylül Üniversitesi iktisadi idari Bilimler Fakültesi MALiYE bölümünde okudu. Okul futbol takımının 9 numarasıydı.Bu dönemde, Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği korolarında çalıştı. Aynı zamanda yurt orkestrasının solistliğini yaptı.
91-92 yıllarında "beni bu şehirden al götür anne.." adli eseriyle, Star ve Teleon'da en çok klibi yayınlananlardan biriydi. Bu güne kadar 10 eserine klip çekmiş, bunlardan 4 ü Orta Asya Türk Devlet Televizyonlarinda da yayınlanmıştır. Ayrıca 1994 Ankara konseri TRT aracılğıyla Avrasya'ya yayınlanmıştır. Anadolu'yu baştan sona 8 kez dolaşmış ve yüzlerce konser vermiştir.
Besteci yönü tamamen şiirin etkisiyle ortaya çıkmıştır. Bunda o dönemin şiirlerinin etkisi büyüktür. Varolan müzik türleri onu tatmin etmediğinden, 1982 yılından sonra kendi müziğini yapmaya karar verir. Müziğinin adına da :"asyasentez" der.
Sırasıyla,
1989 YUSUF YÜZLÜLER
1990 AĞLA KARANFiL
1991 BENi YAŞARKEN ANLA
1992 DOSTA DOĞRU-IRGALANIS
1993 ZiNDAN ŞEHiRLER
1996 SiYAH AĞIT
1998 ADAMLAR
2001 BiTSiN SENiNLE
albümleri çıktı.
Gazete köşe yazarlığı, radyo programcılığı, aranjörlük ve yönetmenlik de yapan sanatçı Hasan SAĞINDIK evli ve iki kız babasıdır.
1980'lerin sonları ve 1990'lı yılların başlarında kasetleri çıkmış olan, islami yönü daha ağır basan, milliyetçi türkücü. efendi adam havası vardır. son yıllarda pek sesi soluğu çıkmamaktadır. "ağla karanfil", "beni yaşarken anla" kasetlerinden ikisidir.
ilk kasetini hatırlıyorum onun da. yusuf yüzlüler. kaç lira? dedim. 5 lira dedi kitapçı.
5 lira benim haftalık harçlığım idi. yurtta kalıyordum. alamadım. (yıl:1989) yıllar sonra liseye geçince alabildim.
diğer albümlerini de takip ettim.
arif nazım
hasan sağındık .... bunlar bizim adamlardı. aşık olunca başka memleketi sevince başka tad alırdık müziklerinden.
daha sonra selçuk küpçük eklendi halkaya.. en azından benim tarzıma.
şimdilerde çok dinleyemiyorum.
nizam ı alem ülkücülerinin sanat adamı...mükemmel sesi ve 12 eylül ve öncesindeki ülkücü psikolojisini çözümlemeye birebir eserlerin seslendiricisi....
sanatçı müziğini asya sentez olarak adlandırır...aslen adanalıdır...ülkücü mahpusların unutulduğu dönemde yusuf yüzlüleri piyasaya sunmuşdur...hasan sağındık vefanın adıdır...
yüzünden müslüman bilgelik akar...çizgisini zerre kadar değiştirmemişdir...piyasa müziği yapsa idi...şimdiye o sesle kim bilir nerelere gelirdi...(allah ecrini ahirette verecektir şüphesiz)
uzun boyludur...tekel 2000 cigarasıdır...(en azından en son öyle idi)
karakoçdan,fethullah gülen hocaefendiye ordan necip fazıla kadar bir dolu şairin şiirini okumuşdur...
hakkında bir dergi şu başlığı atar...
sofistike sertliğin müziği;hasan sağındık...
içinden geldiği ülkücü camia ile islamcı camiayı müziğiyle buluşturmuşdur...