Sevgili arkadaşlar birinci öğretimlerde kaldırılan lakin ikinci öğretimlerde devam eden harç uygulamaları yeni bir boyut kazandı.Çoğu üniversitede uygulanmaya başlayan 'Katlamalı harçlar' öğrencilerin ve akademisyenlerin hiçte bilgisi olmadığı bir konudur.Bahar döneminde örgün olsanız bile harç ödeyebilirsiniz haberiniz olsun.
Nedir bu katlamalı harç?
Katlamalı harç, 4 yıllık bölümlerde ilk 4 yıl içerisinde bir dersi 3 veya daha fazladan alma durumunda veya Meslek Yüksek Okullarında 2. Seneden sonra, 4 yıllık fakültelerde ise 4. Seneden sonra her alınan dersten alınacak ek ders ücretine deniyor.
Örneğin; 1. Sınıftaki bir dersten 2 sene kalan ve 3. Sınıfta bu dersi tekrar alan bir öğrenci, katlamalı harç ödüyor. 3. Kere geçilemeyen ve ve 4. Sene alınan derste ise katlama katsayısı artarak ek ödeme alınıyor. Aynı sistemde 4 senede okulu bitiremeyen öğrenciden de ek ödeme alınıyor.
Uygulamaya geçen Zonguldak, Sakarya, Kayseri ve Denizlideki üniversitelerde ilk tarih olarak 2012-2013 eğitim öğretim yılı baz alınıyor.
Genelgede yer alan tablolar:
Normal Öğrenim Süresi içinde
3. Kez Alınıyorsa Kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin %50 fazlası,
4. Kez Alınıyorsa Kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin %100 fazlası,
5 veya Daha Fazla Alınıyorsa Kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin %300 fazlası,
Okul Uzadıysa
1. Kez Alımda Kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin %100 fazlası,
2. Kez Alımda Kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin %200 fazlası,
3. Kez Alımda Kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin %300 fazlası,
4 Ve Daha Fazla Alımda Kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin %400 fazlası,
şeklinde olacaktır.isteyenler YÖK'ün sitesine bakabilir.
Sosyal devlet diye geçinen Türkiye Cumhuriyetimizin saçma yaptırımlarından biridir. Halka soyulacak tavuk gözüyle bakan, öğrenci üzerinden para kazanmaya çalışan hükümetin sinirlenilesi kararıdır. bu eğitim öğretim yılının başında ödediğimden bilirim acısını.