bacak kadar çocukların anladığı harry potter filmlerinden ben zerre kadar birşey anlamıyorum. bu yüzden filmin konusunu filmi birlikte izlediğimiz 9 yaşındaki kuzenimden aktarıyorum:
''voldemort geri dönmüş. ama sihir bakanı buna inanmıyor ve hogwarts'a bir 'karanlık sanatlara karşı savunma büyüsü öğretmeni olan dolares'i gönderiyor. bu cadı öğretmen, okulu çocuklara dar ediyor. bizim harry ve ekibi birkaç kişiyi daha kafalayıp bu kadına karşı gizliden bir birlik kuruyor. ancak açığa çıkıyorlar... falan filan''
9 yaşındaki veletlerin bile anladığı ve hakkında yorumlar yaptığı bu filmden zerre birşey anlamamış olmanın utancını derinden hissediyorum.
ama anlamak ne mümkün. bakınız, filmde bir patronas (ya da patronus, iki teleffuzu da kullanıyorlar) büyüsü var. bu büyü çok zormuş. önce en iyi anını hatırlayacaksın, sonra da konsantre olacaksın. hakikaten zor bir büyü olsa gerek. zira tak diye ''hadi en iyi anını hatırla''dendiğinde insanın aklına birşey gelmez ki. hadi diyelim geldi, bakalım bu en iyi anın mı? aklına gelen anılar arasında bir de bu derecelendirmeyi yapacaksın.
işin daha zor kısmı ikinci aşama. konsantre meselesi. karşında zifiri karanlık renginde, üf desen uçacak gibi görünen, ayaksız, bacaksız, suratsız tövbe yarabbim bir garip yaratık var. bu şartlar altında ılık bir bahar günü kırlarda çiçek toplarkenki en iyi anını hatırlayacak, sonra da bu gudubet yaratığa karşı konsantre olacaksın. hah. ey j k rowling, bununla 9 yaşındaki çocukları kandırabilirsin ama beni asla.
devasa ve muhteşem bir kitaptır. snape'in aslında oç olmadığının ilk sinyallerini bu kitapta alırız, sirius'un ölümü de yine bu kitapta olur. duygusal açıdan yoğun ve doyurucudur.
dizinin en güzel kitabı olduğu tartışılmaz. Uzun, sürükleyici ve heyecanlı.
kitabın en can alıcı kısmı ise sonlarda nefesimi tutarak okuduğum; büyü bakanlığında seherbazlar ile ölüm yiyenlerin dövüşüdür. bu sahnede kitapta geçen tüm iyilerle tüm kötüler karşı karşıya gelir, büyüler havada uçuşur, ölenler yaralananlar olur. ayrıca bahsettiğim bu sahnede albus dumbledore ile lord voldemort da harry için dövüşürler. muhteşem kurgulanmuş bir bölümdür.
yazılan en güzel (en ağlak diyelim) harry potter kitabı olması, yapılan en kötü harry potter filmi olduğunu değiştirmeyen şey.
hani bütüüüüün senaryodur, filmdir bahanelerini geçtim kitabın tamamını koyamıyoruz. ona ok dedik. yalız o uzuuuun geçişler, gereksiz sahneler, birbirine sokulmuş plotlar derken bir baktım ki filmde doğru dürüst konuşma yok. onu da geçtim aslında her şeyi geçtim filmin sonunda heri nin sinir krizi geçirdiği, dumbledore la konuştuğu o sahneyi koymaya bile tenezzül etmemişler. neyse ginny güzelleşmiş en azından.
yapımcılara da buradan sesleniyorum, posterler de hermione nin memeleri fotoşop la büyütmüşsünüz. farketmedim zannetmeyin!
şu ana kadar ki en iyi harry potter filmidir kanımca. az önce sinemadan eve geldim ve gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki, bu film olmuş!
tabiki kitapla birebir gitmeyen, senaryo değişkilklerine uğramış belli sahneler de var. ha filmin sadece güzel yanlarından bahsedecek değilim. kitap 1000+ sayfa olduğu için ve her şeyi çekmeleri yaklaşık 5 saatlik bir film oluşturabileceği için çok fazla şey kesintiye uğramış. harry'nin dellenip dumbledore'a bağırması gibi önem taşıyan sahnelerin olmaması, sirius'un çok basit ölmesi beni rahatsız eden kısımlardı. ancaaak ginny weasley ve luna lovegood'un fazlaca ön plana çıkmaya başlaması ve kızlarımızın büyüyüp serpilmesi pek güzel olaylar arasında. dolores umbridge karakterinden kitapta tiksinsem de filmde kendisini komik bulduğum sahneler oldu açıkçası. ancak gary oldman'ın bir kez daha sirius black karakterinde yarması olumlu faktörler. ayrıca filmin 2,5 saat civarı olması hiç rahatsız edici değildi, hatta sanki bi yarım saat daha olsaydı kendimi daha iyi hissedebilirdim. dumbledore-voldemort düellosunun da tahminimden daha kısa olması beni üzdü ancak aksiyon yeterliydi sahne açısından.
altıncı filmde daha leziz aksiyon ve hikaye işlenişi bekliyorum, aynı yönetmen çekiyomuş bak olm olmazsa kulağını çekerim diyesim var o yönetmene buradan.