forbes dergisi 2010 yılı'nın en çok kazanan yazarlar listesini son sayısında açıkladı. hemen her yıl, ilk beş kişi arasında görmeye alıştığımız harry potter serisinin yazarı j k rowling'i bu kez ilk on içerisinde dahi göremedik.
- bu bizlere şunu kanıtlıyor ki her güzel şeyin bir sonu var.
buna mukabil, konuyla ilgili kısa bir özet geçelim ve bu serinin neleri başardığını görelim;
harry potter serisi'nin yedinci ve son kitabı ' harry potter ve ölüm yadigarları ' abd'de ilk piyasaya çıktığı gün 8 milyon 500 bin satarak tüm zamanların bir günlük kitap satış rekorunu kırmıştı. halen, dünyanın en hızlı satan kitabı ve dünyanın en çok satan çocuk kitabı ünvanlarını elinde bulundurmaktadır. gördüğü yoğun ilgi sonucu sinemaya aktarılan eserlerin dünya gişe hasılatı toplamı, 8 milyar 430 milyon dolar mertebelerinde. rowling'in bu seriden toplam kazancının 500 milyon sterlin'i aştığı söyleniyor ki bu, 1 milyar 455 milyon yeni türk lirası, diğer bir deyimle 1 katrilyon 455 trilyon eski türk lirası demek.
nedeni aslında serinin çocuk yaştaki insanlar için yazılmış olması olan olaydır. 11 sene felan geçti ilk kitap çıkalı. ne yapsın insanlar da büyüdü, koca adam/karı oldu ilgi azaldı.
artık kitap yazılmamasından kaynaklanmaktadır. bir seri daha yazılırsa ilginin artacağı kesindir. tabii artık kimse kitabın çıkmasını da beklemek istemiyor, her sene bir tane çıkartılmalı. okuyucu bir kitabı en fazla bir sene bekler. eğer daha fazla kazanmak istiyorsa j.k. rowling daha çok çalışmalı.
çok doğal bir durum. artık yeni kitap çıkmıyor okurlar olarak biz çıkan her şeyi yalayıp yuttuk. zaten şimdiye kadar aynı şekilde gitmesini beklemek hayalperest davranmak olur. tüm bunların yanında şimdiki ergenler için üzülüyorum ben harry potter ile büyüdüm onlar alacakaranlık denen herhangi bir sınıfa koyamadığım şeyle büyüdüler. (dikkat edin saçmalık bile diyemedim). düşündüm de ne kalitesiz nesil yetişiyor bizim arkamızdan justun bieber var birde starları olarak evlere şenlik.
Allah'ıma şükürler olsun ki yaşamadığım ve yaşamayaacağımı da umduğum durum. 7 yıldır okurum, izlerim, severim... her yıl mutlaka (unuttuğum ayrıntıları hatırlamak adına) kitaplarını yeniden okurum. ve inanıyorum ki 70 yaşımada gelsem vazgeçmem...
kitapları şu zamana kadar okunup ezberlenmediyse sadece filmleriyle idare edilmesi doğal bir durum.** çöküş olarak nitelendirmek yanlış efsane köşesine çekildi demek daha doğru. (bkz: unumu eledim eleğimi astım)
nedeni, masum kitap dünyasından çıkıp milyon dolarların döndüğü ve başrollerin (yirmili yaşlarına yeni girdiler) normal bir türk asgari ücretli bir insanın milyon yıl çalışıpta biriktiremeyeceği paraları cukka yapmasıda olabilir.