annesi izmir doğumlu olan mükemmel sesiyle yunanca şarkılara imza atan şarkıcı. ayrıca gaziemir belediyesi tarafından gaziemir altay tesisleri karşısında bulunan bir sokağa ismi verilmiştir.
bilinmeyen bir dilde, bilinmeyen bir ses ile insanı yerden yere vuran, ağlayıp ağlayıp, "şarkı ne diyor ki bu kadar ağlıyorsun" diye soranlara, "bilmiyorum da çok acıyor lan" dedirten, olur olmaz yerde burnuma rakı ve deniz kokusu getiren yunan ses/yorum tanrıçası.
1950 doğumlu yunanistanlı şarkıcıdır.
ola se thimizioun şarkısıyla türkçe coveri; olmasa mektubun kesinlikle ouzo eşliğinde dinlenmeli.
ayrıca;
mia pista apo fosforo türkçe cover; beni yak kendini yak,
Pes mou pos ginete türkçe cover; maskeli balo.
50 nci uluslararası bursa festivali kapsamında 30 haziran 2011 perşembe günü saat 21:15 te bursa da konser verecek sanatçıdır. bilet fiyatları 30-40 tl arasında değişmektedir. umarız ki geçen yıl ki festival gibi açıkhava tiyatrosundaki biletler yandaşlara dağıtılıp parasını verenler arkalarda kalmak zorunda bırakılmasın.
mükemmel bir yorumcudur. sezen aksuyla arkadaş oldukları bilinmektedir. yanılmıyorsam türkiye aşığıdır.
(bkz: apopse thelo na pio) şarkısı dinlenilesidir.
O Kaikcis(kayıkçı) şarkısını yorumlarken, beni denizin öte yakasına geçirten, anılarıma döndürebilen yunanistan'ın divası.
müthiş bir parça muhteşem bir yorum O Kaikcis-haris alexiou
Müzik yaşamına başladığından bugüne otuzdan fazla albümü yayınlanan, şarkıları Yeni Türkü ve birçok isim tarafından türkçeye çevrilen sanatçıdır.
(bkz: telli telli)
(bkz: olmasa mektubun)
(bkz: maskeli balo)
türk popüler müziğini özellikle 1975-2000 arasında etkilemiş, dinlediğimiz bir çok şarkıda bilerek ya da bilmeyerek varlığı ile bizleri büyüleyen kişilik.
--spoiler--
bir daha gel, seni çok özledi bu şehir!
--spoiler--
izmir doğumlu yunan şarkıcı iki ülkenin kültür yakınlığından dolayı türkçe olan bir cok şarkının yunancasını söylemiştir. ola se thimizoun (olmasa mektubun), ligo ligo tha me sinithiseis (olmaz olmaz bu iş olamaz)diye uzayan bir liste.
Türkiye'de sezen aksu neyse yunanistan'da haris alexiou'da odur! müzikal açıdan farklılıklar söz konusu olabilir yalnız tanınma/ takdir edilme/ sevilme gibi ortak paydalarda ve işin evrensellik babında bir yakınlık kurmak mümkündür. bu açıdan söylediğim ilk tümcedeki teşbih çokta yanlış sayılmaz. şiirde ritsos ve nazım hikmet tarzı kültür alışverişi * müzikal birikim manasında karşılıklı besleyiş sezen ve haris'te de olmuştur.
sezen aksu'nun daha da çabuk yıprandığını değerlemekte lazım tabi. aslında türkiye'den son dönem candan erçetin müzik tarzını daha da ege/ balkan müziğine yasladı. böylece hakikaten iyi işler ortaya çıkardı. ve haris tadı da hayli alınabiliyor müziğinden.
haris alexiou, ege kıyılarının rüzgarlı deniz kıyısına yakışan şarkılarının sahibidir. her şarkısı esen rüzgarla daha da bir anlam bindirir insana. alıp götürür.
ritsos ve haris...aklıma evrenselliği getirdi şimdi. fransızların da edith piaf'ı vardır. içinde içindekiler vardır hesabı çeker insanı. bıkılmaz.
haris, dinlemek iyidir iyi. keyif verir. deniz kıyısında birkaç duble rakıyla eşlik edeceksin ömrüne ömür katacaksın o dingin sesle. o derece yani:)
yunan şarkıcı. hatta çekinmeden tam anlamı ile söyleyebilirim ki, diva. diva sözcüğü bizde her bağıran-anıran için kullanıldığından insan kullanmaya korkuyor ama bazılarının hakkını yememek lazım sanırım. şarkılara o denli hüzün ve acı katıyor ki, anlatması zor. belli ki kadının sesinin ruhu var işte. ne söylese oluyor. bir de ağlatma potansiyeli var. o da zor oluyor tabi.
bizim pop müziğin iyi beslendiği sanatçılardan biri ayrıca. sezen aksu ve candan erçetin ile aynı sahneyi paylaşmışlığı da vardır. şarkıları, yorumu o kadar güzel ege-lidya-iyonya kokar ki, etkilenmemek elde değildir. yaşı ilerledikçe de hala dinleyebilmektedir insan. sesinde hala aynı güç ve ruh bulunur. bizdeki sezen aksu'nun sesinin başına gelenler onda yoktur yani.
kısaca, özel bir kadın işte.