harf inkılabının saçmalığı

entry59 galeri0
    1.
  1. yine kemalistler tarafından kabullenelilemeyen durumdur. mustafa kemal ne yapsa hoştur, iyidir, sorgulanamaz zihniyetindeki olan insanlar için tabii ki kabullenilemez fakat bir ülkeyi esir etmektense, dili ve tarihini yok etmek, en iyi yöntemdir.

    diyebilirsiniz ki: arap alfabesinden çıktık diye bunun ne gibi bir zararı olabilir ki? sadece türkçemizi bu sefer latin harfleriyle ifade ettik, ingilizceyi resmi dilimiz olarak benimsemedik ya.

    size japonya örneğini filan verecek değilim. arapça, öğrenilmesi aslında kolay olan bir dildir (alfabe bazında) bu tamamen hedef saptırmak için benimsetilmiş bir yalandan ibarettir. şahsen osmanlıca okumayı 5 ay ( daha kısa sürede öğrenenleri de tanıdım) kadar bir sürede öğrenmiştim, kuran okumayı bildiğim için ( kesin fetocu bu) ilk dersten itibaren kolay metinleri okuyabilmeye bile başlamıştım. öğrenilmesinin zor oluşunun yalan olduğunu kendim deneyimledim denebilir. ya ben çok fazla zekiyim, ya da osmanlı döneminde yaşayan halk çok aptalmış ki o alfabeyi bir türlü algılayamıyorlarmış. eğer ben çok zeki biriysem, zekama güvenin ve dediğimin doğru olduğunu kabul edin, değilsem de dedelerinizin, atalarınızın o kadar aptal insanlar olamayacağına güvenin.

    bir gün uyandığınızda bütün gazetelerin ibranice çıktığını hayal edin. hürriyet gazetesini alıyorsunuz ve yılmaz özdil kabbala'dan büyü tarifi veriyor. aslında üniversite okumuş, ülkenizin durumuyla ilgili az çok fikir sahibi olan insanlardandınız ve bir sabah cahil bırakılmış olarak uyandınız. işte harf inklabıyla yapılan da tam olarak buydu. eğer böyle bir devrim yapacaksanız, halkı buna hazırlayacak bir çalışma sistemi geliştirmeli ve ona uygun olarak yapmalısınız. sonra ülkenin okuma yazma oranları yüz yıl sonra bile ancak afrika ülkeleriyle yarışabilecek düzeyde kalırsa bunun suçlusu gericiler, yobazlar deseniz de bir fayda vermeyecektir. nesiller arası farkların uçurum oluşunun, tarihimizi bilmeyişimizin ve insanlarımızın çoğunun hala cahil kalışının sebebi budur. önceleri kuran okumayı bilen insanlar, artık onun bunun verdiği yanlış fetvalara kalıyorsa da bunun sebebi harf inklabıdır ( tabii hafız katliamları da büyük bir etkendi).

    hiçbirinizin yaşadığınız toplumu beğendiğini sanmıyorum. yeterince kemalist bir toplum olmadığı için toplum bu halde diye kendinizi kandırmayı bırakmadığınız ve bu ülkenin nasıl kurulduğunu yani hatanın başlangıcını görene kadar da hiçbir zaman anlayamayacaksınız.

    buyrun, eksileyin.

    not: klasik olacak ama akpli veya cemaatçi değilim çünkü cumhuriyet rejimini de benimsediğim desteklediğim yok. bu yüzden bir partiyi desteklemem saçma olacaktır zaten. şeriat mı istiyorum? şeriat bile isteyebilme özgürlüğü istiyorum, başka da bir şey istemiyorum.
    31 ...
  2. 2.
  3. kalp gözüne yapılan aşırı maneviyat baskısı sonucu beyin hücrelerinin çalışmaması kaynaklı şuur kaybı taşıyan antitinerci şahsın önermesidir.

    nitekim bu cahil kafayla muhtemelen arapçayı öğrenemeyecek buraya da bu çağdışı yazıyı yazamayacak olan şakirtimizin isyanıdır.

    harf devrimiyle %2.5 olan okuma yazma oranı cumhuriyetin ilk 10 yılında %30 lara kadar çıkması tesadüf değil çalışan beyinlerin eseridir .

    not: yazar ataist bir şair nikiyle yazıyor ya trol ya da ondan öte
    8 ...
  4. 3.
  5. kesinlik bu ınklabın? yeniden yapılması gerekir. yoksa bu ergenler dilimizi öğrenemeyecekler.
    1 ...
  6. 4.
  7. böyle konularda arap uşaklarının saçmalaması doğaldır. harf inkılabında bazı eksikler vardır sadece örneğin q harfinin x harfinin olmayışı eksikliktir.
    1 ...
  8. 5.
  9. batı özentiliğidir, kendi geçmişini küçük görmektir. modernizmi yüzeysel algılamaktır.
    not: marksistim, müslüman değilim, dincilerden de kemalistlerden de hazzetmem.
    6 ...
  10. 6.
  11. ilber ortaylı'nın da haklı olarak belirttiği üzere türkçe ye en uygun alfabe latin alfabesidir.

    ayrıca ifade etmek gerekirse latin harflerine geçmeyi atatürk bir anda düşünmemiştir. bu fikri ilk olarak ittihatçılar atmıştır. ancak cesaret edememiş veya uygun zemin bulamamışlardır. ancak harbiye nazırlığı gibi önemli bazı kurumlarda latin harfleri ittihaçılarca denenmiştir.

    ve atatürk de bu kurumlardaki olumlu sonuçları görmüş olacak ki bu inkilabı gerçekleştirmiştir.
    3 ...
  12. 7.
  13. benim her tenefüste namazkılan fakat ağzı laf yapan edebiyat hocam var lisede, bir an o sandım başlıgı açanı. eger onun yaptıgı gibi: sesinizi merhametli bir tona getirip yavaş ve şiirsel bir biçimde osmanlıdan bahsederseniz karşınızda ki kişi bir anda dönemin zorlu hastalıklarını, allah adına yapılan katliamları, açlığı unutup hipnotize olacaktır. öne sürülen mantık yürütmeyi sevdim (eger cok zekiysem kisminda ki) yurutulen mantigin yanlisi kanitlamaya yonelik aptalca bir girisim olmasina ragmen sevdim
    1 ...
  14. 8.
  15. aydınların nüfusun %1'ini bile oluşturmadığı insanların %95'inin okuma yazma bilmediği bu oranın kadınlarda %99 lara çıktığı düşünüldüğünde, latin alfabesine geçişin insanları pek etkilemeyeceği hatta okumayı sökmekte oldukça kolaylık sağlayacağı için geçilmesinde oldukça artıları olmuş durumdur.hem konuşturmayın beni arap alfabesi de milli alfabemiz mi sanki.hoş bir türk milliyetçisi olarak bana kalsaydı ben kadim türk alfabelerinden uygur ya da göktürk'e geçilmesini tercih ederdim ama o dönem için uygun görülmemeş demek ki ama şu anda pek ala geçilebilir.orta asya türk cumhuriyetleri bağımsızlıklarına kavuşup büyük bir türk dünyasına geçildikten sonra neden ortak türk alfabesine geçilmesin ki.ne batısı ne arabı yaşasın büyük türk ınkılabı.
    2 ...
  16. 9.
  17. saçmalık olarak yaklaşmak yapılan fiili masumane karşılamaktır, oysa harf inkılabı denilen uygulama kasten yapılmış geçmişle bağları kopartarak ileriye atlayabilme yetimizi elimizden alıp bizi dazdazlak bırakmıştır..
    4 ...
  18. 10.
  19. inkilabın gerçekleştirilme sebebi (=milletimiz osmanlıca'yı zar zor öğreniyordu, öğrenmesi, yazması çok zordu) normal insanın dahi aklına şu soruyu getirir: iyi de, bir millete kendi alfabesi neden zor gelsin ki?
    misal, bir ingiliz'e kendi alfabesi, imla kuralları zor gelmemiştir hiçbir zaman ve gelse dahi kalkıp da "arap alfabesi çok daha kolay" demez. neye göre, hangi iki veriye göre kıyaslayıp belirliyorsun ki bunu? ve bunu diyebilmen için onların alfabelerini bilmen gerek. hadi diyelim, sen biliyorsun. peki ya milletin tamamı?

    düzenleme: imla.
    11 ...
  20. 11.
  21. inkilap ile yapılan dil de türkçe değildir türkçe olsaydı latin harfleri yerine uygur veya göktürk alfabesi kullanılırdı.
    3 ...
  22. 12.
  23. yeni devlet, yeni alfabe, yeni bina, yeni kıyafetler, yeni kültür. osmanlının devamı mı sanıyorsun türkiye'yi? islamla yönetilen ama hoşgörülü imparatorluk. pehh. atatürk'ü sevenler dini, dini sevenler atatürk'ü sevmez nedense. epey bi istisna vardır ama nedense böyle oluyor genelde.
    0 ...
  24. 13.
  25. 14.
  26. zaten bildiği bir dilde okuyabilmek için tam 5 ay uğraşıp sonrada harf inkılabına saçmalık diyen şakirt zırvası. Latin alfabesiyle okuyabilmek 2 haftamı almıştı okula bile gitmiyordum. Tabi saçmalık diyen dingil fonetikten bi haber.
    1 ...
  27. 15.
  28. 16.
  29. ya her şey bir anda olmuş gibi konuşuluyor ya haksızlığın resmidir her şey bir anda olmadı onun öncesinde vatanın büyük bir işgali söz konsu ve de eskinin yanlışlarıyla gidemezdi hiçbir şey
    -niye gitsin
    neymiş efendim birgün uyandığınızda her şey ibranice olsa ne dermişiz yahu zaten vatana düşman girmiş zaten birgün uyandığında vatan elden gitmiş dahası ne ki
    -asıl saçma olan bütün bu düşenceler tarihi çarpıtmacalardır.
    4 ...
  30. 17.
  31. Neredeyse bütün inkılaplar geçmişle bağları kopartmak için yapılmıştı ve batıya ayak uydurmak için. Hem alfabe aynıyken bile 60 yıl öncesinin yazılarını anlayamıyoruz günümüzde o ne olacak bu da kemalistlerin suçu değil mi. Hatta ufacık iranlı çocukların ömer hayyamın rubailerini anlayarak okumaları ve okuma işini arap alfabesinin kendi dillerine göre ekleme yapılmış hali olan bir alfabe aracılığıyla yapmadı da atatürk ün suçu. Bu millet asimile olmaya bu kadar yakınken bırakalım artık kendimizi yemeyi.
    5 ...
  32. 18.
  33. osmanlica'yi dil sanan badem biyiklarin en bi tatli hezeyanlarindan.
    6 ...
  34. 19.
  35. örgütteniz (cemaat) sanırım ?
    2 ...
  36. 20.
  37. 1) Dil, bir devlettin milli unsurlarından ve değerlerinden biridir. Bu sebeple ülkeye has olan bir dilin olması gerekliliği.
    2) Arap alfabesinin, gramerinin ve telaffuzunun türkçeye uygun olmaması.
    3) Dünya ülkelerinin bir çoğunda latin alfabesinin kullanılması.
    4) ileri görüşlü bir liderin, arapça ya da eski türkçe nin kullanılması halinde, teknoloji ve medeniyet olarak türkiye'den daha ileri olan avrupa ülkeleri ve diğer ülkelerdeki gelişmelerin takip ve tatbikinin zor olacağını bilmesi.

    daha sayılacak maddeler mevcuttur lakin bu kadarı bile bu tezi çürütmeye yeterlidir kanımca.

    edit:

    - evet sayın seyirciler suudi arabistanlı bilim adamlarının yaptığı araştırmalar sonucu... diye başlayan kaç tane haber var bildiğiniz?

    birleşik arap emirliklerine tedavi olmaya giden kaç hasta biliyorsunuz?

    arapça konuşan ülkeler savunma sanayii lerinde kendi üretimleri olan kaç adet silah kullanıyorlar?

    ha derseniz ki adamların paraları var, uğraşmıyor, parasını verip alıyolar. türkiyede o kadar para var mı önce bunu düşünün..
    2 ...
  38. 21.
  39. türkçeyi saray dili olmaktan çıkaran reformu bilmeyenlerin tok karna kurdukları cümle.
    1 ...
  40. 22.
  41. ortaya konan sebeblere bir bakarsak:

    1) dil, bir devlettin milli unsurlarından ve değerlerinden biridir. bu sebeple ülkeye has olan bir dilin olması gerekliliği.

    "dil ile alfabe farkli seylerdir ,

    2) arap alfabesinin, gramerinin ve telaffuzunun türkçeye uygun olmaması.

    "1000 yildan fazla bir sure arapca ile yazilmis onca edebi eseri ne yapacaginiz , latin alfabesinden once turklerde yazili eser verilmiyordu

    3) dünya ülkelerinin bir çoğunda latin alfabesinin kullanılması.

    "nufus olarak oranlarsak dunyanin cogunlugu degisik alfabeler kullanir"

    4) leri görüşlü bir liderin, arapça ya da eski türkçe nin kullanılması halinde, teknoloji ve medeniyet olarak türkiye'den daha ileri olan avrupa ülkeleri ve diğer ülkelerdeki gelişmelerin takip ve tatbikinin zor olacağını bilmesi.

    rusya ,cin,japonya bunlarin hepsi altin alfabesi kullanmayan ama gelismis ulkeler , ayrica yuzyillar once yazilmis bir rusca metni bugun dahi zorluk cekmeden okuyabilirsiniz.
    ayrica takip derken avrupa bilimsel dili turkcemidir ki latin alfabesi ile takibi kolaylassin.

    alfabe reformu sekilci baticiligin bir urunudur, dogudan ayrisma bati kulturune seklen dahi olsa butunlesme cabalarindan biridir , ayni kilik kiyafet reformu gibi,

    haa iyi mi olmusdur derseniz evet , iyi olmusdur , fakat bunu savunurken eski alfabeyi tu kaka etmeye luzum yokdur.
    4 ...
  42. 23.
  43. osmanlıca, farsça veya arapça öğrenmeye kalkışmamış insanın saçma salak tespitidir. Latince öğrenmekten kat be kat zordur. Kur'an'ı okumayı öğrenmekle karıştırmayın. Kur'an-ı kerimi düz ayak okuyorsunuz, anlam çıkarma derdiniz yok. Herhangi bir harf dizilişinin ayrı ayrı anlamlara gelebileceğini, ve en uygun anlamının ne olduğunu cümlenin gelişine göre tespit etmenin bir hayli zor olduğunu hatırlatırım.

    Bu kadar kastırmaya gerek olmadığı, herkesin okuma yazmayı öğrenmesi gerektiği kanısına varılmış, Okuma ve yazmayı Din ve ilim tüccarlarının tekelinden kurtarmak için Latin alfabesine geçilmiştir.

    iyi de olmuştur. Düşünsenize, devlet-i ala'dan gelen bir tebligat için, halkın şakirtlerin evleri önünde kuyruğu girdiğini. Kudret-i ala hepimizi korusun!
    0 ...
  44. 24.
  45. Şu anki alfabemizden oldukça memnunum. Ama bir anda alfabenin değiştirilmesi çok yanlıştı bence. Şöyleki o zamanın Osmanlıdaki okur yazarları bir anda cahil oldu. Ve o günden bu yana aydınlığı üstlenen çarpık kimseler Türkiyenin canını okudu yıllarca ve hâlâ devam ediyorlar. Keşke zamana yayılarak yapilsaymiş harf inkılabı.
    1 ...
  46. 25.
  47. alimi zalim yapmanın kısa yoluydu o dönem ve başardılar da.
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük