harf inkılabı öncesi denizde ulaştığımız teknoloji; https://galeri.uludagsozluk.com/r/1047886/+
dünyanın ilk hydrofil savaş gemisini yapıp yazılımını latin harfleri ile güncelleyemeyince çürümeye terk ettik ne yazık ki.
matbaa, MS 593'te Çin'de kurulmuş, ilk basılı gazete de MS 700'de Pekin'de çıkmıştır.
Avrupa’da matbaacılık özellikle 15. yy’da gelişme göstermiştir. Avrupa’da matbaacılığın üssü Hollanda olmuştur. Burada ki basım tekniği tahta kalıplarla yapılmaktadır. Hattatlarca yazılan tahta kalıplar. Hakkaklarca kazınmaktadır. Kalıplar bu yönetemle üretilmektedir. Harlem kentinde ilk kez tek tek harflerle baskı denemelerini 1430 yılında Lourens Janszoon Coster’in yaptığı sanılmaktadır.
ilk Türk matbaacısı ibrahim Mütefferika’dır. Lale devri olarak bilinen dönemde 1726 yılında ilk Türk Matbaası kurulmuştur.
osmanlı zaten caheldi. üste matbaanın gelişimine dair ufak çaplı alıntı yaptım. batıyla arasında ufak bir cetvel hesabı yaparsak 300 yıl fark var.
300 yıl az bir süre değildir. bu cahel halk zaten okuma yazma öğrenince de pek bir şey değişmedi ama olsun. cahel caheldir.
2.abdülhamid'in de gerçekleştirmek istediği inkilaptır, 2.abdülhamid yıldız sarayında ki günlüklerinde şu ifadelerden bahsediyor "beni tahta çıkaranlar yeni kurulacak olan türk devletine zemin hazırlamam için çıkardılar" atatürk inkilapları kendi kafasına göre yapmadı !
En çok güldüğüm de harf inkılabı olmasaydı ben şu an kuranı anlayabilirdim diyen terliksi hayvanlar.
Ulan andaval , ulan beyinsiz , yakana yapışan mı var git öğrensene ? hem öğrenmeye götü yok hem de din üzerinden prim yapma çabasında , ulan sinirden beynime kan gitti be .
Saymakla bitmezdir. Bir kere aruz veznini unuttu millet. Sanatçı kişiliği bozuldu. Gitti mal mal pop müzik dinler oldu. Kimse bir su kasidesi okumuyor , besteleyemiyor.
600 yıllık osmanlı tarihinin unutturulmasında atılan ilk adımdır. artı önceki türk devletlerinden kalan tarihi mirasın anlaşılmasından bahsetmiyorum bile.
görselde de göreceğiniz üzre araplar sokak tiyatrosu etkinliği yapıyorlar.
tiyatro oyununun konusu ramazan'da yiyecek satan kadının cezalandırılması.
ne kadar da gerçekçi bir oyun.
sanatın doruk noktası, tiyatronun yüzakı adeta...
(bkz: Sığırlar) Artık öğüresim geldi bu muhabbetden, dedemizin mezarını okuyamıyoruz diyen nevişahsınamunhasırlar doğru ya onlar bu tabirimi de anlamazlar neyse. Şu an Osmanlıda hiç olmayan sayıda Sicil,Arşiv Araştırmacısı ve araştırma var ve bu başarının hepsi Cumhuriyet döneminde Ataturk ve Kurtuluş kahramanlarının kurduğu kurumların sayesindedir. Ayrıca biz dil değiştirmedik o da Osmanlı Türkçesiydi, bu da Türkiye Türkçesi. Sadece bizim olmayan Arap alfabesinden, bizim olmayan Latin alfabesine geçtik. Bu arada alfabe devrimini düşünen ilk kişi sizin ulu hakan dediğiniz 2. Abdülhamit'tir. Azcık tarih okuyun öğrenin!
bakınız, harf devrimi yapmayan, kendi kültürlerini ve benliklerini koruyan araplar ne kadar medeniler şu an.
işte ispatı; https://i.hizliresim.com/z5PLrj.jpg