harf inkılabı

    229.
  1. “Amacımız, Türk Dili’nin öz zenginliğini ortaya çıkarmak, onu dünya dilleri arasında, değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmektir.”

    mustafa kemal atatürk
    8 ...
  2. 1.
  3. 1928'de çıkarılan bir yasayla yazıda arap harflerinin yerine latin alfabesinin kullanılmasının uygulanmasıdır.
    cumhuriyet'in ilanından sonra gerçekleştitilen en önemli yenileşme hareketlerinden biridir.
    1 kasım 1928'de tbmm'de kabul edilmiş,
    3 kasım 1928'de ise resmi gazete'de yayınlanarak, "türk harfleri" resmi olarak da kabul edilmiştir.
    8 ...
  4. 62.
  5. 2014 de bile hala daha arap faşistliği yapan adamların boş boş eleştirdiği düzen. arap alfabesi kullanmadığımız için zaten ne olduysa oldu bize değil mi? arap alfabesi kullanan devletler süper güç biz üçüncü dünya ülkesiyiz!! ne kadar gereksiz eleştirileriniz var.
    7 ...
  6. 122.
  7. arkadaşlar bugün bile hala kullandığımız dilin %80i arapça ve farsça kökenlidir, bu meseleyi eleştirmeyi vatan hainliği, savunmayı türk vatandaşlığı görevi görmeyi bırakmalıyız, harf devrimi dediğimiz dil devrimi değil sadece alfebe devrimidir, dil aynen kullanılmaya devam etmiştir, zaman içinde işbu günde maximum 3000 kelime ile hayat geçirir hala gelmişiz ki ne acıdır, o çok şükür kurtulduk dediğiniz günlerde halk 200.000 kelime ile günlük işlerini hallediyorlardı, sohbet ediyorlardı, bir gecede kril alfabesine geçtiğimizi, bu latin harflerini bıraktığımızı düşünün, zorlanırız, cinali bile okuyamayız. ama konuşmamız hala aynı dildir.

    bir de kısa bir hatırlatma,
    Türkçe kelimeler c - f - ğ - h - j - l - m - n - p - r - ş - v - z harfleri ile başlamaz,
    Türkçe de f - h - j - v sesleri bulunmaz.

    yani bilmiyorum ne kaldı geriye bunları atınca, zaten öztürkçenizden çok farsça, ondan bir adım geride de arapça konuşuyorsunuz ne yazık ki. büyük ünlü uyumuna da kanmayın pencere'yi bile, hafta'yı bile, pençe'yi, ütü'yü bile size Türkçe'dir diye yutturabilir.

    devrim dediğimiz bir talihsizliktir, yine latin harflerine geçilebilirdi ancak Osmanlı Türkçesi alfabesi tümden yasaklanmamalıydı haftada bir saat öğrencilere öğretilmeliydi. pek çok kıymetli milli eserimizi okumaktan mahrumuz, ama zaten okumayan bir toplum, okumayan bir gençlik için dert değil bunlar.
    7 ...
  8. 6.
  9. bu devrimin birincil amacı cağdaşlaşma değildir eskiyle olan bütün bağları koparmaktır. bugün ilerlemeyi ve gerilemeyi sadece alfabe çözecekse dönelim arap harflerine bitsin olalım yeniden dünyanın en ileri toplumu araplarla beraber...
    10 ...
  10. 4.
  11. araplar arap harflerini kullanıyor, bizim gibi latin harfini değil bizden ileriler mi? hayır değil dimi? hadi bakayım sen bi çay koy gel.

    (bkz: rampaların ustasıyım düz mantığının hastasıyım)
    13 ...
  12. 16.
  13. ne yapsaydık? araplar gibi boktan bir şekilde okuma-yazmayı ve hemen hemen her işi ters mi yapsaydık?

    çalıştığım yer tam bir curcuna, öğrenciler, boş zamanını değerlendiren memurlar ve elbette her halta dahil olan mülteciler.

    yanımda wpde takılıyor adam, karşıdakinin profil fotosu sağ tarafta, giden mesajlar solda ve gelenler sağda falan.. hani tamam okuma-yazma başından beri bize göre ters olabilir de teknolojik ürünlerin veya herhangi bir şeyin neden tersini yapıyorsunuz? normal halini kullansan ne olacak olum? salak mısınız siz?

    bu araplar aptaldır. her şeyi ters ve yanlış yaparlar. dilleri türkçe gibi mükemmel bir dilin yanında bir hiç, genleri bozuk, müslümanlık eşittir ahlak anlayışının aksine alabildiğine ahlaksız sapık zihniyetlilerdir.

    ırkçılıktan nefret ederim fakat bu arapların dünyaya faydasından çok zararları var.
    7 ...
  14. 68.
  15. 8.
  16. Aslını inkar etmekle suçlayanlara Göktürk alfabesi , Uygur alfabesini öneriyorum. * Arap alfabesi kullanırken okuma yazma oranı kaçtı?
    7 ...
  17. 325.
© 2025 uludağ sözlük