muz cumhuriyetinde falan yaşamıştır efendim. yok yok osmanlı'da yaşamıştır hatta. halbuki harf devriminden önce osmanlı, uzaya roket fırlatıp kanserin tedavisini falan buluyordu. herkes okuma yazma biliyordu. amaa ne yaptılar? bir gecede koskoca bir nesli cahil bıraktılar. labaratuvarlarda sabahlayan şanlı osmanlı alimleri sokaklara düştü, dilenci oldu. koskoca bir devleti böyle bitirdiler!
şimdi bunları elbet yalanlayan kamalistler olacaktır. tabiiki bizde kanıtlar tükenmez.
harf devriminden önce osmanlı için varını yoğunu heba etmiş bir osmanlı alimi, islam fiziği alanında 8 üniversite bitirmiş el profesör ebu cabbar bin hayırsız:
bu da latin harflerinin kabulünün osmanlı'daki etkisini anlatan bir görsel. fotoğraflar harf devriminden bir gün önce ve bir gün sonra çekilmiştir. bakar mısın azizim renkli fotoğraflar bile siyah beyaza dönmüş!
Harf devriminden önce -osmanlı döneminde- okur yazarlık oranı % 3 iken cumhuriyetin ilanından 5 yıl sonra 1927 de
%11, 1935 senesinde ise %20 olmuştur okur yazarlık oranı. Şimdi validenizi de alıp gidebilirsiniz.
bir neslin eğitimine bi sey yapmamış liderdir.
Eğitim paralı mıydı arkadaş? öğrenmek istiyorum demişler de öğretmemişler mi bundan haber verin.
ah atam ah...
dilin durumunu ve önemini izah eden lider. aslında osmanlı döneminde başlanan (1870) fakat yetersiz çalışmalardan dolayı başarıya ulaşmayan çalışma. bu değişim türkçe'nin ünlü seslerini ifade etmekte yetersiz kalmasıydı. arap alfabe'si islamın daima ayrılmaz bir parçası olmuş ve böyle kabul görmüştür. netice itibarıyla yeni dünya düzenine ayak uyduracak ve kendi öz benliğine ve kültürüne ulaşmak için türkiye türkçe'si çalışmaları ve konuştuğumuz dilin ana yapısına en uygun olan latin harfleri seçilmiştir.
zaten osmanlı döneminde bütün kadınlar iş sahibi idi, sürekli fransız edebiyatından romanlar okurlardı, demokrasinin gelişimi adına seçimlerde görev alırlardı. edebi eserlerin yanı sıra sürekli spor faaliyetlerinde bulunurlardı.
iyi ki de olmuş , bir de harflerimizi değiştirmeseydik dönen dünyadan iyice saparmışız , sonra yetiş diye uğraş dur.
hoş tabi eğitim sistemi düzelmeyince harfin ne anlamı kalır da , o da işin ayrı ironisi işte.
yahu halk zaten cahildi ki halen de aynı sağıyla, soluyla. hayatında kitap okumayı edep edinmemiş bir başbakanın her alanda yetiştirilen, üstün bir ilim tahsili yapan entelektüel padişahlarla kendini bir tutması apaçık ortadadır ki cehalettir. ben selçuklu ya da emevi devletlerinden bahsetmiyorum. ben sadece osmanlı'dan bahsediyorum, osmanlı padişahları zamanın entelektüelidir. bu inkâr edilemez.
Bir nesli cahil bırakıp ardından gelenleri tek dil altında toplayıp güneş gibi aydınlanmasına vesile olan lider..Allah, Atatürk ve gelmiş geçmiş tüm padişahların mekanını cennet etsin.
dış güçlerin yaptırdığı olaydır. atalarımız zaten türkçe konuşuyordu fakat alfabe arapçaydı. alfabe arapça kalsaydı biliyorlardı ki tc dünyayı ele geçirirdi ve engellendi. sonra ismet bey geldi kur-an okumayı da yasaklattı. camilerde ezanı türkçe okutmaya çalıştı vesaire. işte bunlar hep orrospu çocukluğuydu. neyse toparlandık sayılır.
harf devriminin verdiği zararı say say bitmez.
harf devrimi olmasaydı en azından her doğan çocuk net 2 dil bilecekti. arapça türkçe + okulda ingilizce, hadi hobi olsun yanına rusça(anlarsın ya).
ulan neyse ya bu konular bitmez bu devlette.
edit: anasını satayım bu ülkede doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar lafı boşuna çıkmadı. ızdırabını dürttüğümün yazarları siz mal mısınız da bu gerçeği okuyunca moraliniz bozuluyor eksi veriyorsunuz cahil herifler.
edit2: lise mezunu arkadaşım var, çalışıyor, aylık 11.000tl. özelliği: arapça ve türkçe bilmek. ben arapça, türkçe ve ingilizce biliyorum. hadi siktirin gidin. farkı görün azıcık yahu.
-var olmayan cahilliktir efenim yoktur - halkı cahil bırakmayan olydır o harflerin adı latin esaslı türk alfabesidir . halk türk konuşuyordu burjuva ise farsça arapça konuşuyordu. yazıyordu.
-iki dil bilen var olmadı halka zorla aarapça farça yazacaksın denildi hatta farsça'yı yazmayanlar küçük görüldü yanlış islamlaşma tarihi boyunca bunun için azınlıkta da olsa divanı lügatı türk veyahut muhaketül lugateyn yazıldı türkçe onlardan daha da üzstündür denilerek - hatta ünlü türk ozanı nevai '' bilgisiz beceriksiz türk gernçlerinin fasrlara özentisi'' şeklinde elştirleri de muvcuttur . çok daha sonra karamanoğlu mehmet beyin farsça yazılmayacak demsi gibi.
Sanayi devrimini gerçekleştiren, dev fabrikalarıyla ve tesisleriyle parmak ısırttıran, überrönesanslar yaşayan, dünya klasiklerine edebi başyapıtlar sunan, tiyatro ve drama alanında tüm dünyanın soluksuz izlediği, bilimde ise daha o zamandan atom çağına ulaşan, aslında matbaaya ihtiyacı olmadığı için keşfinden iki yüz yıl sonra getiren osmanlı, harf devrimiyle bir anda çöktü. Haklısınız.
-eğer halk cahil kalmasın deniliyorduysa -eserler türkçe yaızlabilirdi bu kadar çok arabi veyahur acemci olunmak zorunda değildi efenim. batı esasalrına girlince bütün bu yanlışlıklar yeniden fark edildi.
Harf devrimi ile bir nesli aydınlattı demek doğrudur. Amk bir Osmanlıca dersi gördük ne yazdığı belli değil aynı kelimeden dört farklı anlam çıkıyor bir nokta değişiyor anlam dağılıyor geçecekler bu işi. Çok dua ettim o zaman Allah razı olsun Atatürk'ten bizi osmanlıcadan kurtarmış.
harf devriminden önce okuma yazma oranlarıyla çürütülebilecek önermedir.
ayrıca osmanlı zamanında yazılan belli başlı bazı şeyleri okuyabilmemiz için harf eğitimi ilkokul 4 ten itibaren verilmelidir. belki de 3 ten itibaren. bu sayede "tarihimize yabancı kaldık" diye ortalıkta yırtınanlar da mutlu olmuş olur. ha, mutlu olmayacak olanlar, ortalığı karıştırmaya yeni bahane aramak zorunda kalanlar olacaktır. sonuçta değiştirilen kelimeler değil, harflerdir.
çok iyi bir de tespit vardır o dönem adına. o dönemde bayağı saray dışı arapça bilen çok az insan varmış gerçekten. yani zaten okumazı yazması olmayan cahil bir kalabalıktan bahsediyoruz...
bununla beraber arapça öğrenme girişimlerim var. tabii ki öğrenmek gerekir. kuran için iman için nihayetinde allah için...
not:: şimdi birisi çıkıp o arapça değildi eski türkçe idi derse yangın tüpünün dibiyle "dönüş yok" filminin alt geçit sahnesini gerçekleştirebilirim.