osmanlıca bilmediğimiz için şu an yüzyıllar önce sadece osmanlı tarafından bilinen ve şu an tarihe gömülmüş antik uzaylı teknolojisine ulaşamaz durumdayız; çok yazık...
lan osmanlıca bilseniz şu an ulaşamadığınız neye ulaşacaktınız ibibikler? edebi olarak zaten önemli yapıtların çevirisi var, bilimsel olarak da 100 yıl önceye ait "sağlıklı kalmak için koynunuza kışın oğlan yazın avratları" alın bilgilerini g.tünze mi sokacaksınız?
hangi kültürden bahsediyolar acaba ? halkın, padişahların kulu olduğu her 3-5 senede bi padişahların sikinin keyfine halkın ölmek için cephelere gönderildiği, padişahların 72 milletten 72 karıyı haremlerde düdüklediği, cuma selamlığında köpeğin önüne yemek atar gibi yere içinde etli pilav olan tabakların konduğu, zırt pırt isyanların çıktığı, çocuk yaşta insanların öldüğü, kıtlık ve salgınlar yüzünden bir sürü insanın genç yaşta helak olduğu, mezhep savaşlarının olduğu kültür mü ?
ne kültürü lan ne kültürü ? arabın alfabesiyle, milletin okuma yazma bilmeyen zır cahiller olduğu bi devirde neyin kültüründen bahsediyo bu yobaz beyinler ?
varlığım arap varlığına armağan olsun diyecek kadar gözü dönmüş, osmanlıdan önce türklerin herhangi bir dili ve alfabesi olmadığını düşündüğünden kültürümüz yok ediliyor diye böğüren insan saçmalığıdır. hayır osmanlıca zaten yazı dilidir. harflerin okunuşunu bilince o dili bilmiş mi oluyorsun.arapça yazılar türkçe konuşmalarla zaten sen ne anlıyordun da okuduğun kuran'dan da ne biliyordun? nedir bu arap sevdası kaçıncı yüzyıldayız çeviri mi yok akıl mı?
arap harfleri türklerin dil yapısına uygun olmadığı için kaldırılmıştır. sen yine bayılıyorsan git öğren kimse tutmuyor.
Eski Osmanlıca alfabeyi öğrenmekte zorluk çekildiği için ve bu nedenle okur yazar oranı düşük olduğu için Atatürk latin alfabesini istemiştir. Bu arada Arapça değil, Osmanlıca konuşulup yazılıyormuş diye biliyorum.
bu sekilde hepimiz dunyayi anliyoruz aslinda. yani anlayip yasama isi aydinlara kalmadi, okuma yazma orani yukseldi. boyle cok daha rahatiz, geri kalmislikta combo yapmadik en azindan ama soyle de bir sey var ki turk dili cok degisiyor. yani birakalim binyillik kulturu ben yetmis yil once yazilan eserleri bile okuyamiyorum, anlamiyorum. belki bundan bahsetmistir yani, gecmiste, bu topraklar uzerinde yasanmis, anlatilmis seylerin hicbirini anlayamiyoruz, ilk elden okuyamiyoruz. ha bunu ataturk'e yikmak sacmadir cunku suan bile tdk kafasina gore bir seyleri degistiriyor, yazim kurallari dahil. bence bu harf devrimiyle alakali bir sey degil, dilin degismesiyle alakali.
köküne kadar yanlış değerlendirme.
öncelikle o bin yıllık kültürün bir yere kaçtığı yok çok hevesliysen git öğren arapçayı kavuş kültürüne.
ikinci olarak da arapça gibi rezil, rüsva bir dilin hayatımızda yeri yok.
öyle iğrenç bir dil mi olur lan? w nun yanına v koyunca "allah" oluyor bu kadar basit oluncada millet sağda solda dağda bayırda allah yazıyor diyor.
edit: oha lan cehapeli gibi yazmışım. kattiyen yanlış. değilim.
bin yildir arapca ve farscanin icine etmedigi oz turkceden kopusu durduran devrim icin yanlis onermedir. Ikiyuzlu 5 para etmez araplarin kultur asimilasyonuna maruz kaldik osmanli adi altinda. Binlerce yillik turk kulturunu terk etti osmanli. Dil ve tarih kurumlari kuruldugu gibi devam edebilse, en az japonlar kadar kulturumuzu yasatabilirdik.
lan abdulhamit bile latin harflerine geçmeyi düşünmüş zamaninda o basaramamis zamanı yetmemiş.. onun yapamadigini sırf atatürk yaptı diye zorunuza gidiyo.
ben de diyorum bu massax neden boyle cahil mal takiliyor. ataturk yuzunden mal oldu adam. naptiysan pasa hazretleri artik 7 kere attin 1 kere mi tuttun naptin mal oldu bingildagi ezildi adamin. neyse.
devrim zaten bir kopuş sağlamak amacıyla yapılır. devrim eskinin yerine başka bir şey ikame etmektir. osmanlı döneminde dahi önerilen ancak atatürk'e nasip olan harf devriminin amacı okur yazar oranını artırmak, cehaleti yok etmek ve çağdaş dünya kültürü ile bağ kurabilmektir. harf devrimi okur yazar oranını osmanlı ile kıyaslanamayacak derecede artırdı. eğitim yaygınlaştı. eğitimli insan sayımız arttı. bu da ülkenin kalkınmasının temel taşıydı.
inanıyorum ki, 1.dünya savaşı olmasaydı ve osmanlı ayakta kalabilseydi, asker ve sivil aydınlar sayesinde harf devrimi osmanlı idaresinde de yapılacaktı. zira, 3.selim'den balayarak osmanlı yöneticileri avrupa'ya yetişmek zorunda olduklarının bilinciyle reformlar yapmanın şartlarını zorlamışlardı. gerici güçlerle osmanlı idaresi arasında bu yönde çatışmalar yaşandığını tarih yazmaktadır. ki bu gericiler fese dahi karşı çıkacak kadar kara cahildiler.
hülasa, harf devrimi mevcut betonlaşmış yapıyı kıran atılımlardan birisidir.
içlerine cehalet betonu dökülmüş kafaların bunu anlaması beklenemez.
ancak yine de, isteyen beton kafalı veya osmanlı tarihini merak eden insanlar sayı ve kapsamca çok sınırlı olan osmanlı metinlerini önce okuyabilmek ve eski dili anlayabilmek için osmanlıca öğrenebilir.