Mayonez ve ketçap kadar popüler olamayan sos.
Türk damak yapısına pek uygun değil zannımca.
Garip bir acısı, geniz yakan bir tadı var.
Bi türlü sevemedim.
78'de nasıl ne zaman ve 80'de nereden nereye adlı iki long play yapıp türkiye'de arabeskin ciddi ciddi hakim olduğu dönemlerde tozu dumana katmış büyük rock grubu. hardal, batı normlarında rock soundu çıkartmıştır. bunalımlar, üç hürel, moğollar, barış manço, cem karaca mühim gibi müzisyenler/gruplar daha ziyade anadolu ezgileriyle müzik yaparken hardal çıkmış baba baba grup sounduyla batılı bir rock inşa etmiştir. erkin koray'ın da bir dönem yol dostu olan bu mühim grup bu manada ilktir! bunalımlar'ın hardal'dan 10 sene önce hard rock şarkılar yaptığı doğrudur lakin bu tam manasıyla garage rockın etkileridir. ve bunalımların da o dönem anlaşılamaması ortaya çıkan kuvvetli soundun yansımasıdır adeta. çünkü 70'lerde bunalım elemanları yeri geldiğinde soyunmuş yeri geldiğinde de gitar falan kırmıştır. tabii bunalımın bir dönemi de türkü soundlu dönemidir. hardal ise naif bir gruptur! temiz sound sağlam sololar grubun temelidir. sözlerde arabesk furyasına göre az biraz derli topludur. lakin gene de bu dönemin izleri görülür. hardal'ın solisti şükrü yüksel pürüssüz sesiyle grubu daha da büyütmüştür. hardal'ın yıllar sonra eksik kadroyla 3. albümlerini yaptığını da eksik geçmeyelim. bu albümün adı yeniden doğuş! gene yeni tarz rock gruplarına nazaran çok daha iyi bir işle yıllar sonra karşımıza çıktılar. leyla hit olarak dönüp durdu. iyi bir albümdü yeniden doğuş. fakat grubun asıl olayı ilk iki long playınde yatar. nasıl ne zaman iyi şarkılarla örülü olsa da nereden nereye de sound oturmuştur. bir yağmur masalı türkiye'de rock müziğin vardığı son noktadır! gene dönemin arabesk yapısını sözlerinde bulabildiğimiz lanet olsun, muhteşem ballad beni anlayamazsın, nereden nereye, babalar küçük oğullarına söylesinler diye, sen olmasaydın dinlenmesi farz olan güzelliklerdir. hardal'ın hiç bir şarkısı vasata dahi yaklaşamaz. hepsi üst düzeydir. yıllar yılı dinlemiş birisi olarak türk rockından bahsedilecekse hardal'dan bahsetmemek olmaz derim başka bir şey demem. grup elemanlarından baterist sedat avcı'yı -avdıkoğlu diye de geçer- kaybettik. grupla ilgili az çok bilgi verecek bir kitapta yakın dönem de çıktı. erkin koray 'ın mezarlık gülleri adlı kitabında hardal'dan çok şey bulabilirsiniz. bu malum iki long play akabinde hardal'ın seçmeler adlı bir kasetinin elden ele dolaştığını ve bunun iki albümün şarkılarından derlendiğini söylemeliyim. gerek nasıl ne zaman gerekte nereden nereye bu ülkenin müziğine değer vermediğinin bu ülkede adam akıllı bir müzik hafızasının olmadığının kanıtıdır! çünkü iki güzellikten de şuanki nesil bihaberdir maalesef. hardal, kendisinden bihaber olunamayacak kadar kalite bir gruptur! iki plak için şuan 800 tl rahatlıkla gözden çıkarılabilir. çünkü bulmak hayli zor.
türk rockının yakın dönemi hakkında bilgi sahibi arkadaşların hardal'ı bir yerlerden bulup dinlemelerini salık veririm. hardal bu ülkenin başına gelmiş en büyük güzelliklerdendir kuşkusuz. tarihin tozlu raflarında kalsalar dahi.
80'lerin "nasıl ne zaman" adlı parçasıyla çıkış yapan, cahit kukul, aydın şencan, Sedat Avcı ve şükrü yüksel adlı müzisyenlerden oluşan Türk rock grubu. Son dönemde "yeniden doğuş" adlı bir albüm çıkarmış ancak pek ses getirememişlerdir. Merak edip dinlemek isteyenler için;
bu bitkinin tohumu un haline getirilir ve sirkeyle karıştırılarak macun kıvamında bir karışım yapılır.ızgara etlerin yanında ve bazı sosların yapımında kullanılır.
herhangi bir türk markası hardala sirke boca edilerek çok güzel, kaliteli hardallar elde edilebilir. püf noktası deneye yanıla bulunan bekleme süresidir. bir de bu baharatın özelliği burun sızlatmasıdır. çok yendiğinde dahi burun sızlatmayan hardal ,(ne yazık ki) hardal değildir.
magnoliophyta (kapalı tohumlular) bölümünün, magnoliopsida (iki çenekliler) sınıfının, brassicales (turpsular) takımının, brassicaceae (turpgiller) ailesinin, brassica (hardalgiller) cinsine bağlı baharlı bitki ve bu bitkiden yapılan sos. bu bitkinin 3 çeşidi vardır: hint hardalı (brassica juncea), beyaz hardal (sinapis alba) ve siyah hardal (brassica nigra). ingilizcesi mustard *'dır.
eksileyenler sözüm: gidin bakın kardeşim. yalan mı söylüyorum ?
türk progressive rock grubu hardal'ın halihazırda 3 albümü bulunmaktadır.
- Nasıl? Ne Zaman? (1980)
- Bir Yağmur Masalı
- Unuttum
- Sen Gittin Diye
- Nasıl? Ne Zaman?
- Zor
- Ne Kadar Zaman Geçti?
- Lanet Olsun
- Başka
- Gece Vakti
- yalnızım
- Ne Kaldı?
- Nereden Nereye (1983)
- Babalar Küçük Çocuklarına Söylesin
- Birgün Mavi Birgün Yeşil
- Uyandı
- Gece Vakti
- Bırak Beni
- Sen Olmasaydın
- Ben Diye
- Nerden Nereye
- Beni Anlayamazsın
- Bu Sabah
- Doğmak istemedim
- Yeniden Doğuş (1999)
- Leyla
- Siyah Şarkı
- Eğer
- Ve Sadece Eğer
- Sevginin
- Gitme
- Ve Bir Zaman
- Mektup
- Yuruyorum Dalgalar Üstünde
- Pulluk (Bir Modern Hymnos)
- Yeniden Doğuş
- Post Çantata