Kimyasal formülü kükürt içeren bu gaz saf haliyle kokusuz ve renksizdir savaşta kullanılan halinde ortaya çıkan kokusu ve rengi yüzünden ismi hardal gazı olmuştur.
Zararları:
-kornea zararı ve görme kaybı
-dna zinciri bozulması
-kansere yol açabilir
-hücre ölümlerine sebebiyet verir
-deride çözünebildiği için vücuda da ciddi hasarlar verir.
Ayrıca kemik iliği hücrelerinde azalma lenf Benzlerinde ufalma meydana getirir.
Bu özelliği sayesinde de içinde azot içeren bir bileşiği lenfoma ve lösemi hastalıklarında 1942 yılından itibaren kullanılmaya başlanmış.
Moleküle kimyasal olarak bakildiginda, pek fazla reaktif degilmis gibi gözükse de, kükürt atomunun komsu grup etkisi (neighbouring group participation) denen bir etki ile klor atomunun kolayca yer degistirme tepkimesi vermesine neden olmaktadir. Bu da, hardal gazinin önüne gelen herseyle tepkimeye girmesine neden olmaktadir. Kimyasal silahlarin genel özelligi olarak oldukca reaktif olmalarini söyleyebiliriz. Hardal gazi öncelikle vücutta nemli olan ortamlarda etkili olmaktadir. Suda cok az cözünüyor olmasi da, yikayip da kurtulma ihtimalini ortadan kaldiriyor. Deri de su toplama, körlük ve de solunmasi durumunda da akcigerlerde ödem olusturarak maruz kalan insani ölüme dogru götürüyor. Su ile tepkimesinden olusan HCl nin de bulundugu dokuda tahris edici etkisi görülmektedir. Yapilan arastirmalarda da beyaz kan hücrelerini öldürdügü gözlenmistir. DNA ya baglanma özelligi de bulundugundan, ölümle sonuclanmayan maruziyetlerde kanser vakalarinin görülmesi oldukca olasidir. Saddam'in 1980 lerde (tarihini tam hatirlayamadim simdi) Halepce`de Kürtler üzerinde kullanmasinin ardindan bölgede görülen kanser vakalarinda korkunc bir artis görülmüstür.
Deri solunumu vasıtasıyla vücut tarafıdan emilen , teması esnasında deriyi asidik erime ile yakarak eritebilen ve icabında iç zehirlenmeye kadar etki yapabilen çok zararlı bir kimyasal silahtır.
okuyup güldüğüm, battal gaziyle -çok afedersiniz ama- ta*ak geçildiğini sandğım, ilk entry'yi okuyunca ama bu komik değil ki lan noluyoruz deyip sonradan hardal gazı olduğuna kanaat getirdiğim, ama hardal gazi olsa daha eğlenceli olabilirmiş* diye de derin derin düşüncelere yönlendiren kahmrandır.
-açılın ben hardal gazi.
+ahahaaa...
-yok lan bir saniye. açılın ben bakkal gazi.
+heueuehe...
-e s.kecem ama ya. bir durun ya. adamda kafa bırakmadınız. açılın ben battal gazi.
+...(dudaklarını ısırmaktalar)
-lan gülmeyin valla s.kertirim hee.
+puhahahaha..