hapşıran kişiye çok yaşa deme zorunluluğu

    2.
  1. bir tür nezaket olayıdır. tabii "elhamdülillah" derse "yerhamükellah" demek de islam'ın nezaket adabındandır, gayet hoş bir yaklaşımdır.

    (bkz: sevgilinin hapşırdıktan sonra elhamdülillah demesi/#11055245)
    3 ...
  2. 6.
  3. 1.
  4. Ulan bir ben miyim böyle hisseden, söyleyin bana tek miyim bu dünya'da! Aslında hapşıran kişi “elhamdulillah” dese bende ona karşılık "yerhamükallah" diyeceğim ama adam onuda demiyor. Sonra Çok yaşa demem gerekiyormuş gibi hissediyorum. asimile ettiniz la beni.

    işin aslına gelirsek bir insan'ın hapşırma sonrası denilecek ilk cümle çok yaşa vb. değil aksine "yerhamükallah" denmesi gereklidir. Böylesi caizdir.

    "Allah, aksırmayı sever, fakat esnemeyi sevmez. Bir kimse aksırıp "elhamdülillâh" derse, bunu işiten Müslümanların, "yerhamükellah" diye karşılık vermesi gerekir. Esneme ise, şeytandandır. Bunun için, esneme ihtiyacı duyan kişi mümkün olduğu kadar buna mani olsun. Çünkü biriniz esnediği zaman şeytan ona güler." (Buhâri, Edeb, 165, 166; Müslim, Zühd, 54; Tirmizî, Edeb, 1, 4; Nesaî, Cenâiz, 52)
    1 ...
  5. 5.
  6. Çok yaşa diyilmemesi gerek bence çünkü önemli olan çok yaşamak değil iyi yaşamak 100 yaşına kadar yaşayıp eziyetli de yaşayabilir 45 yaşına kadar yaşayıp mutlu da yaşayabilir kendinizi söylemek için zorunlu hissediyorsanız söylemeyin zaten söyleyeceksiniz de iyi yaşa diyin benden tavsiye.
    0 ...
  7. 3.
  8. demezsek bize dönecekmiş gibi geldiğindendir.
    0 ...
  9. 4.
  10. Genel de iyi anlaştığım kişilere ve sevdiklerime derim.
    Hoşuma gitmeyen biriyse demem.
    Ama mesafeden dolayı demem.
    Erken ölsün diye degil.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük