Yanlış yapılan, söylenen şeydir. Hapşıran insana çok yaşa demek bir yahudi adedidir. Çoğumuz sıklıkla kullanırız, hatta çoğu kez de istemsiz olarak çıkar ağzımızdan; o derece yani. Yahudiler, hepimizin de bildiği üzere paraya, dünyevi şeylere çok önem verirler. Bu sebeple böyle bir söz kalıbı üretmiş olmaları muhtemeldir. islam kültüründe hapşıran insan hapşırdıktan sonra Elhamdülillah der. Sebebi ise bir kaç saniyeliğine hemen hemen tüm hayati fonksiyonlarının durması ya da durmaya yaklaşması, deyim yerindeyse ölümden dönmesidir. hamd eder hayata devam ettiği için. Yanında bir kişi varsa o da yerhamukellah der. Yani "Allah sana rahmet ve merhamet etsin" demiş olur. Daha sonra ise hapşıran kişi tekrardan Yehdina ve yehdikumullah der. Yani "Allah bize ve size hidayet versin" demiş olur. Hapşırma(aksırma) adabı aslen budur.
Söylentilere göre şöyle bir geçmişi vardır:
Milattan önce dördüncü yüzyılda Aristo ve tıbbın babası sayılan Hipokrat'ın öğretileriyle insanlar hapşırmanın yabancı maddelere karşı bir savunma refleksi olduğunu öğrenmişlerdir. Hapşırma bir hastalığın başlangıcı olarak kabul edildiğinden hastalığın sonunun kötü bitmemesi için hapşıran insana "uzun yaşa" , "sağlıklı yaşa" gibi sözlerin söylenmesi adeti bu zamanlarda başlamıştır.
hapşıran insana çok yaşa demek geçmiş olsun anlamına gelir. çünkü fazla kişinin bilmediği bir şekildir. ya ölüm tehlikesi veya felç tehlikesi atlatmıştır. neden? bir insan, hapşırdığı anda şayet gözlerini açık bırakırsa gözleri yuvalarından kesinlikle fırlar. yada hapşırması geldiği anda kendini sıkar hapşır massa beyne giden kan damarlarını patlatır. ve felç kalma tehlikesiyle baş başa kalabilir. o yüzden hapşıran kişiye çok yaşa denir.
okul ortaminda bu durum yasandiginda, arkadan: "allahin isine karisilmaz!" veyahut, "iyi yasa!" gibi tepkilerle karsilasilip, ben gibi insanlarca atesli diyaloglara, kavgalara, agiz burun kirmalara kadar gidebilecek olaylar silsilesidir.