Bir beyin fırtınası. Biraz kafa yoralım bakalım kim bilecek sorunun cevabını.
Edit:Doğru olduğuna inandığınız Sorunun cevabını açıklamasıyla birlikte yazarsanız çok daha anlaşılır ve keyifli bir beyin fırtınası olur.
Edit2:biraz daha bekleyelim hala çözmeye calışanlar var sonra en başarılı tahmini acıklamasıyla beraber kim yapmış, sıralaması nasıl hep beraber görücez.
edit3: başlığın doğru cevabına dair bilgilendirme yapılmıştır. inşallah sınavlarda full yaparsınız havuz sorularını.
k dolar; j dolmaz sebebi de aşağıdan tahliye yeri vardır, su seviyesi üst sınır değerine ulaşamadan sürekli tahliye eder. d ve e şıklarına giden yollar kapalı olduğundan ikisine de akış sağlanmaz. akış sol taraftan ilerler. I deposuna giren bütün su takviye edillir. takviye olan su k deposuna dolar. su akışı belirli yönde olduğundan dolayı geri akış olmaz k en kısa sürede dolar.
edit: su akışı rahat olan bölgeye doğru ilerleyecektir. j den yukarıya su basması yerine aşağı akış miktarı daha hızlı olacaktır. j nin tahliye seviyesi l deposuna akış sağlar çünkü l tahliyesi daha aşağıdadır. I deposuna gidemeyen su L tankına gidecek sonuç itibariyle f deposunu dolduracaktır.
F dolar.
Einstein'in kayıp yeğeniyim ben ve cevap f.
Ama üstün zekalı olduğum için çeşmeden akan suyu debisi borularınkinden kat kat fazlaysa ilk a dolabilir. Mesela bir düşün itfaiye hortumuyla basınçlı su bassan a kabı şap diye dolar.
öncelikle tahminde bulunan ve bu havuz paradoksuna kafa yoran yazarlara teşekkür ederim. doğru cevaptan ziyade doğru cevaba nasıl ulaştığını anlatan yazarların ellerine sağlık. doğru cevap verenleri de tebrik ediyorum. gerçi bunu da güzel biçimde açıklayanlar var ama olsun madem bu soruyu buraya taşıdım, merak edenler, bekleyenler var. hemen havuzda ilk dolan kaba nasıl ulaşacağımız anlatıyorum.
evvela birbirine bağlanan kapların delikleri, su hazneleri eşit. çeşmeden akan su mikarı ve hızı sabit. zaten bunu net biçimde görüyorsunuz. hemen sadete geliyorum...
tüm havuzun üstünden açılan çeşme öncelikle A kabından b'ye, b kabından c'ye gelir. c kabının sağ tarafında bulunan d kabına giden delik kapalı olduğu için su burada c nin yarısına kadar olan kısımda birikir. d kabı ve bağlantısı olan kısım işlevsizdir. daha sonra biriken bu su, c kabından j'ye doğru akar. j kabının I KABINA BAĞLANAN KISIMDAKi HACMiN 1/5 i doluncaya kadar burada birikir. DAHA SONRA i KABINA DOĞRU TAHLiYE OLMAYA DEVAM EDEN SU, I KABININ YUKARI DOĞRU GiDEN BORUSU SEBEBiYLE AKIŞ HIZINDA YAVAŞLAMA MEYDANA GETiRiR. bu sırada tahliye yavaş olduğu için j kabının ''lE'' KABI TARAFINDAKi yarısına kadar olan kısım daha hızlı dolar. Buradan su ''lE'' kabına hızla tahliye olurken akış mikarı I kabından daha hızlıdır. bu sebeple ''lE'' kabı I kabından çok daha hızlı dolar ve hemen altınaki h ve f haznesindeki kısma iner. burada tıpkı d tankında olduğu gibi kapalı olan sol kısımdaki h kabının etkisiyle su bu eksende birikir ve hızla f kabını doldurur. hem suyun akış yönü hem de hız ve yoğunluğu sebebiyle suyun ilk doldurduğu kaP F KABIDIR.
i kabının bağlandığı k kabı diyenler olmuş fakat. i kabının j den bağlanan borusu ve k ye doğrudan bağlanan borusu son derece uzun bir yoldan ve j nin ''le'' ye tahliye ettiği sudan dolayı çok yavaş bir akışa sahiptir, sonraki aşamada dolar. yani o havuzun dolması için J nin artık ''le'' ye su tahliye etmemesi, dolayısıyla le kabının ağzına kadar dolması anlamına gelir. ilk dolan kabın sağlamasını bu şekilde yapabiliriz.
böylelikle kapların dolma sıralamasına da ulaşmış oluruz. biraz daha beyin fırtınası yapalım. şu ana kadar ilk dolan kaba birçok kişi doğru cevap vermiş ama dolma sıralamasını henüz bilen yok. onu da bulmak isteyenler, başlığı işten güçten dolayı görmemiş yazarlar varmış. yazacaktım ama biraz daha bekleyelim onlar ve sıralama tahminleri için. bakalım kim bilecek.