Tam benlik hareket. Ne münasebet ya. Aferin kız. O kadar yorgunluğun üstüne hele hiç çekilmez.
Tam da handenin kutlama gecesi için seçtiği şarkıyı dinliyordum. Bu hiç tarzım olmayan bir şarkı ama nys.
Yahu şu Türk milletinin elleşme merakını anlamıyorum. Hiç hoşlanmam temastan. Hele ki, tanımadığım biri neden dokunsun bana?
Yeni nesilin kendini ifade etme şeklini seviyorum. RAHATSIZ oldukları bir şey varsa hemencecik söylüyorlardı. Aferin kız hande, ben olsam adama canlı yayında ayıp olmasın diye kol kola gezerdim.
Ben de ispanya'da hostelda kalırken bir kızın omzuna dokunmuştum. Hiç bir taciz amacım yoktu. Zaten kızın zenci sevgilisi vardı yanında. Kız "don't touch me" diye bi bağırdı. O günden beri dokunmuyorum kimseye. Resmen travma oldu bana.
Yapılan büyük hadsizliğe karşı gayet kibar bir uyarıdır.
Muhabirin aylık maaşını, Hande hanım kuaförde bir kerede harcıyor. Eğer bu ikazı yapmasaydı, yarın öbür gün başka muhabirler de kendisine dokunabilirdi.
Zaten erkeklere yüz verdin mi astarını isterler. Hıh!
Bizim toplumun şu patavatsızlığına ayar oluyorum. Hele el kol şakaları da ayrı sinir bozucudur. Kimseden izin almadan kimseye dokunamazsın. Bizim toplumu, aileleri şımartıyor, sonra da başkalarına musallat oluyorlar. Dokunmanıza izin vermeyince de ketum, soğuk, agresif diye mağduriyet kasarlar. Hayır, bunlar yüzsüz ve saygısız. Kadın uyarısında dibine kadar haklı, o kadar.
* bunlar kendini insan sanıyor. kendini insan sanan biri bireysel hakkını hukukunu bilir. dokunmayı cinsiyet açısından değil, insanlık açısından ele alan kişilerdir. iş hayatı veya özel hayatta; ast-üst, arkadaşlık, akraba, aile bireyi, eş sevgili olsa bile topluma açık ulu orta denilecek yerde duruma göre kameralar önünde bireyin rızası dışında dokunulmaması öpülmemesi sarılmamayı isteme hakkı vardır.
örn: ben askerdeyken annem-babam ziyarete geldiğinde milletin içinde sarılıp öpmesini istemem. okula giderken de okul kapısına beni bıraktığında da istemem.
şirkete geldiğinde eşimin merhaba selam babında sarılmasını öpmesini istemem. ister ast olsun, ister üst olsun bir insanla iş yerinde konuşurken tartışırken eliyle bana dokunmasını istemem.
arkadaşlarla bira rakı yaparken içki masasında el ele oturmak, gezerken elimizi beline koluna boynuna atmak bize uymaz.
size yobazlık gibi gelebilir ama ben anne babamın yanında çocuğumu durup dururken kucağıma alıp hoppidik gobbidik yapıp şapur şupur öpmem, eşim bile çocuğu kucağıma verip çocuğa bak ben yemeği hazırlayayım, sofrayı kurayım demez. der ise "sen çocuğa bak ben yaparım" derim, kalkıp sofrayı hazırlar veya kaldırırım.
yabancı erkeğin sıfatı kimliği görevi makamı ne olursa olsun eşime sevdiğime kardeşime anneme dokunarak muhabbet etmesi konuşmasına izin vermem.
eşimin anne babası ise hariç, hele ki böyle enseye tokat göte parmak edasıyla yabancı birine dokunarak konuşmak olmaz.
burada gözden kaçan durum, böyle ropörtaj ortamlarında eline mikrofon alıp birine uzattığınızda biblo veya süs eşyası edasıyla kadraja sokmak için insana fiziki temas-tutma-çekme yerine "izin verirseniz biraz yaklaşır mısınız?" veya "mümkün ise yakın durur musunuz?" diye rica etmek gerekir.
burada sanıldığı gibi götü kalktı durumu yoktur (bazı cahillerin anlayacağı dilde tanım yapılmıştır) dediğim gibi; bunlar kendini insan sanıyor. insan olmak zor ve insan olmanın, bireysel hak ve hukukun yanı sıra adab-ı muaşeret kurallarını hatırlatıyor. bunu anca insan olmaya çalışanlar anlar.
aslında entry de evrensel kurallardan girip, örn: erkek yaka cebinde veya göğüs iç cebinde taşıdığı mendilin (evet, mendil ya yaka cebinde ya da göğüs iç cebinde taşınır) sadece burun silmek, ter silmek, ağlayan bir kadının göz yaşını silmek için vs için olmadığı, erkeğin mendil taşımasının en büyük gerekliliği dans ederken sırt dekoltesi olan bir kadını tutarken mendilini çıkarıp kadının çıplak tenine dokunmamak için mendiliyle kadının sırtını tutması için (erkek eldiven takmıyorsa, bazen neden davetlerde partilerde erkek eldiven takar sorusunun cevabı) vb geniş bir yelpazeden konuyu anlatacaktım da...
boş ver dedim, ne dediğimi anlayacak zeka akıl eğitim kültür görgü kuralı olmayıp evrensel bir etik ve ahlak değerlerinin ne olduğunu bilmeyen insanlara dert mi anlatılır diye vazgeçtim.
bir kadına (bu kadın türbanlı da olsa, rahibe de olsa, başı açık da olsa, ateist de olsa ve hatta fahişe de olsa) rızası dışında dokunamazsınız.
Yeni şampiyon olmuş, kaç tane müsabaka yapmış, vücudundaki hormonlar zirvedeki bir insan daha beter tepkiler verebilirdi.
Kızın beyni hormon içinde yüzüyor AMK.
Nasıl bir kibarlık bekliyordunuz.
Şahsen tanımadığım insanlarla yakın temas kurmayı sevmem. Bu yüzden toplu taşımada çok dikilip büküldüğüm olmuştur hatta.
Dolayısıyla doğal bir hakkın göstergesidir. Kimse kimseye izni olmadan dokunmamalıdır.
Hande baladın dokunma diye uyarmış ama o muhabirin teması kesmesi için. izleyince görülen muhabir sporcunun kolunu tutmaya devam ediyor. rahatsızlık veren durum bu. Hande de kibarca dokunma diyerek bırak demek istemiş. ilkten muhabir hamle yapıyor, artık haber kaçmasın diye mi (zira o esnada Hande yürüyüp gitmek istiyor) yoksa kadraja çekmek için mi tam belli olmuyor. veya ikisi de. e hadi haberden yada heyecandan izin istemeden temas ettin ki yanlış, hala niye tutuyon abi. bıraksana kızı. hatta hiç elleme. bayan o. dokunmak bile hata. kolu tuttu bırakmayı da unuttu. muhtemelen kasıtlı değil, ama öyle olsa bile dokunması tutması bırakmaması hepsi hatalı davranış. ben de olsam rahatsız olurum. yani şimdi nerden bileyim hoşuna gidip tutmaya devam etmediğini? belkide kız bunu hissetti, ani tepkisel refleks vermesi belkide bu yüzden. belki niyetini bozdu? kim bilebilir kalbinden geçeni? karşıdan biri bu durumu gördüğünde ne der ne düşünür bunu düşündün mü? hayır. o bayanı bu şekilde yanlış anlaşılmaya müsait bir duruma sokmaya hakkın var mı? yok. o zaman bu duruma mahal vermicen aga. yani öyle birilerinin iddia ettiği gibi aman sakın dokunma yakarım, bana kimse dokunamaz, ben dokunulmazım, sen kim oluyorsun da bana dokunuyorsun luk bir durum yok. zaten kız kibarca ikaz ediyor, muhabir de hatasını anlıyor özür dileresine başını sallayıp gülümseyip ikazı onaylayıp hatayı kabul ediyor.
bazı kadınlar heyheyli beygir gibidir. yanlışlama değsen kıyameti kopartır. yaygarayı basar. Allah denk getirmesin, kimisi şirrettir. aman bulaşma abi. aman. sakın. insanın başına iş açar. kaç. bulaşma. normalde çok zorda kalmadıkça bırak değmeyi dokunmayı, bayanlarla tokalaşmam bile. baktım ısrar ediyor, (banka müdiresi denk geldi bi defa) ha bide diretir gibi tavır yaptı, sen misin öyle yapan, buna değdi değmedi eline elimi temas ettim çektim hemen. bozuldu. bozulmucan abla. niye bozuluyon, senle kankamla tokalaştığım gibi elimi mengene gibi sıkıp tokalaşmak zorunda değilim. ben müsade etmedikçe sen de bana dokunamazsın. haddini bil. kadınların hakkı varsa erkeklerin de var. yok öyle pozitif ayrımcılık. demokrasi var, herkes haddini bilecek...