dünyanın en tatlı, şeker, şirin, güzel 3 ablasından ortancasının adı. *
geceleri kendisi gizli numaradan aranıp, gizemli bir ses tonu ile " handandandandan " şeklinde korkutulabilir.
ilk tanışma sırasında 'merhaba ben Handan' denildiğinde 'memnun oldum bende saraydan' demelerine (ve herkesi çıldırtmalarına:() malzeme veren anlamlı isim
Valla benim bu isime küçüklükten beridir bir hayranlığım vardır. Balık burcu ve birazda melankolik ve üstüne de azıcık şizofrenik olduğum için hep bir karım olursa ileride adı handan olsun demişimdir. Normal miyim hayır biliyorum değilim tabi... Bu işlerde siparişle olmuyor ama insanız işte biraz beşer birazda şaşar misali insanın canı çekiyor istiyor...
eski olmasına rağmen günümüzde de kullanılsa çok modernmiş gibi bir etki bırakabilecek bir isim. ama en önemlisi halide edip adıvar'ın yazdığı dönemde evli bir kadının yasak aşkını tam anlamıyla yaşaması için bütün sevdiklerini yitirdiği hafızasının arkasına saklaması gerektiği mesajını veren romanının adı.
Halide Edip Adıvar' ın 'Vurun Kahpeye' isimli eserinden sonra en sevdiğim romanı... Handan çarpıcı güzellikte olmasa da son derece zeki ve kültürlü bir genç kadındır. Varlıklı bir adam olan Hüsnü Paşa ile evlenir. Lakin Hüsnü Paşa' nın çapkınlıkları neticesinde aradığı mutluluğu bulamaz, aklını yitirme raddesine gelir. Tedavi olurken oldukça samimi olduğu yeğeni Neriman' ın kocası Refik Cemal ile aralarında zamanla yasak bir aşk doğar ve sonunda bu günahın ağırlığını taşıyamaz hale gelerek hayatına son verir...
Halide Edip Adıvar romanıdır. Halide edip'in yazarlığı genellikle yarattığı kadın kahramanların üzerinden şekillenmiştir. "vurun kahpeye" "ateşten gömlek" "sinekli bakkal" romanlarını hatırlamak yeterli olur. Yazarlığında en çok eleştirilen yönü dili kullanmadaki savrukluğu olmuştur ki eleştiriyi yapanlar eleştirilerinde haklıdırlar. Cümle bozuklukları sıkça göze çarpar. ingilizceye son derece hakim olan halide edip türkçe yazma işinde o derece başarılı olamamıştır. Bu dildeki savrukluk "handan" romanında bana göre en aza iniyor. Ufak tefek hatalar var; ama dil sürükleyici görünüyor.
Bunun dışında "handan" konusu itibariyle de basit bir kadın kahraman romantizmine yaslanmayan bir roman. Romandaki handan'ın entelektüel gelişimi aynı zamanda özel yaşamındaki aşk ilişkileriyle, aşkın doğasına kendisini kaptırıp zaaflarını kendi kendine tekrar edecek şekilde açıklıkla veriliyor.
--spoiler--
Handan'ın Nazım'ın aşkına karşılık vermeyişi, bunun sonunda Hüsnü paşa ile geçirdiği mutsuz evlilik hatta yeğeni neriman'ın eşi refik cemal'e duyduğu engelleyemediği ilgi onu içten içe yorar ölüme dek götürür.
--spoiler--
halide edip adıvar romanı.
güzel olmayan bir genç kadının zekası ve entellektüel yaşamı ile erkeklerin nazarını cezbedişini ve aşk uğruna aklını perde perde yitirişini anlatan romandır.
Güzel bir isimdir.
Herkese öyle mi geliyor bilmiyorum ama handan ismini duyunca zihnimde beliren tip, kendi ayakları üstünde durmayı başaran, çok güzel, hanım ağa gibi bir kadındır.
Ayrıca canımdan öte can dostumun ismidir.
Güzel bir romandır. Okuyun, okutun.
(bkz: Halide Edip Adıvar)
(bkz: Hükümet gibi kadın)