bir çok kadının baş belası sorundur. hamilelik süresince alınan kilolar ve hormonel değişimler, doğudan sonra vücut üzerinde beyaz çatlaklar bırakır ve bu çoğu zaman düzelmez. erkenden tedbir alınırsa oluşumu engellenebiliyormuş. bu gün doktor ile yapılan uzun sohbetin akılda kalan kısmı. kadın kısmı işte, dünya sağlık riskinde bile, ilk derdi cildi oluyor, amanda vücudum aman da cildim diyor.
yetersiz nemlendirmeden dolayı oluşur ve ne yazık ki tedavisi mümkün değildir.
çatlaklar vücudun genişleyen her bölgesinde oluşabilir, fakat hamile kadınlarda özellikle göğüs ve karın çevresinde gözlemlenir. deli elastik bir dokudur ve alınan kilolar ile vücut genişleyince o da genişler. çatlaklar ise bu genişleme sürecinde değil, kilo verme sürecinde kendini gösterir. genişleyen deri büzüşürken doku kurur ve çatlaklar belirginleşir. çatlakları yok etmek mümkün değildir, ama onları önlemek mümkündür. bunu önlemek için ise hamile bayanlar taşıyıcılık ve lohusa dönemlerinde en çok genişleyen göğüs, karın ve bel gibi bölgelerini sürekli nemli tutmalıdırlar. zira nemli deri kırışmaz, kuru deri ise her türlü kırışıklığı belli eder. nemlendirme için ise özel kremler şart değildir. vazelin, zeytinyağı argan yağı gibi vücuda uygulanabilen her türlü yağlarla gerekli nem sağlanabilir. fakat cilt tarafından kolay emilen ürünleri kullanmak günlük hayatınızı daha az etkileyeceğinden tavsiyemdir.
hamilelikten itibaren badem yağı gibi e vitamini içeren doğal yağlar sayesinde önlenebilen çatlaklardır.
ergenlikten dolayı oluşan uzamaya bağlı hafif çatlaklar, bu konuyu araştırmaya itmişti beni. bu arada uzamaya bağlı çatlaklar enine; kilo almaya bağlı çatlaklar boyuna olurmuş. bu bilgiyi de o zaman öğrenmiştim.
burada, cildi nemli tutmak 1. kuraldır. böylece cilt, elastikiyetini kaybetmez ve gerekli vitamin, mineralleri alırsa deformasyona uğramaz.
çatlamaya karşı dayanıklı hale gelmiş olur.
"asla lazersiz geçmez" denilen ergenlikte oluşan hafif çatlakları da badem yağı kullanarak yok ettim.
tek bir iz bile kalmadı. herkese öneriyorum. hiçbir yan etkisi yok. badem yağının içeriğindeki etken maddeler cildi besleyerek onarıyor ve bacak bölgesindeki uzamaya bağlı çatlaklar tamamen yok oluyor.
ayrıca güneşlenmek de yağdaki e vitamininin cilde daha iyi emilerek etki etmesini sağlıyor.
e vitamini, güneş'teki d vitamini sayesinde çözünerek etkin hale geliyor çünkü.
belki şimdilik erken olabilir bunları düşünmek için.
ama şimdiden öğrendim hamilelikte vücudu korumanın yollarını.
çatlaklar için doğal yağlar kullanmayı; aşırı kilo almamak için doğru beslenme şeklini ve formu korumak için yapılması gereken egzersizleri öğrendim.
ayrıca yoga yaptığım için doğum sancısı da çekmeyecekmişim ileride.
sonra bebek doğduktan sonra anne ve bebeğin birlikte yaptığı mom and baby yoga var çok güzel.
hem anne hem bebek için faydalı olan birçok bilgi öğrendim.
doğum yöntemlerini, avantajları ve dezavantajları ile birlikte öğrendim. en iyi doğum yönteminin suda doğum olduğunu öğrendim.
böyle de faydaları var araştırmanın.
tüm hemcinslerime bu konuları şimdiden araştırmayı öneriyorum.
edit: badem yağı tüy yapmaz mı? sorusunu cevaplıyorum: belki, sürekli kullanımda yapabilir. ama denize girip güneşlenerek uygulandığında, deniz tuzu ve güneş ışınları tüyleri zayıflatıp sararttığı için sorun olmadığını söyleyebilirim. bende sorun olmadı; ama, başkalarında olur mu; bilemiyorum. yine de aşırı ve sürekli kullanılmadığı sürece bir sorun olacağını sanmıyorum.