bazen üç ay bile belli olmayan doktora gitmeden anlaşılmayan durum testlerin yanıltıcı olabileceği bir gerçektir çok sık rastlanır kişi aşırı duygusallaşır herşeye ağlayabilir çok ilgi bekler kendindeki değişikliklerin sebebini anlayamaz bir deadet devam edebhilir ama azalır tehlikeli durumdur
Çoğu kadının hamileliğinin ilk bulgusu görülmeyen adet kanamasıdır.Fakat her kadın düzenli bir adete sahip olmayabilir. Adet kanamaları hastalıklar, mevsimsel değişiklikler, stresten etkilendiği için diğer belirti ve bulgularında görülmesi gerekir. En sık gözlenen belirtiler; ağrılı göğüsler,yorgunluk hissi, mide bulantısı, diğer mide şikayetleri, sık sık idrara çıkma isteği ve karında şişkinlik hissidir.
Bazı hamilelik belirtileri hamile olma olasılığınızın bulunduğunu,bazıları ise bu olasılığın yüksek olduğunu akla getirir. Hiçbir erken belirti gebeliğin kesin işareti değildir.Aslında hamileliği kesin kanıtlayan ilk belirti bebeğinizin kalp atışlarıdır ki bu da duyarlı Dopler ultrason ile yaklaşık 10-12'' inci haftalar arasında duyulabilir.
ilk uc aylık donemde dikkatli olunması sart olan surec. neler mi yapılması gerekiyor bu surecte;
cig et ve turevlerini sakın tuketmeyin, (sosis, sucuk, salam, cig kofte vs.)
kedilerden uzak durun, mumkunse sakın dokunmayın. (toksoplazma sebebi, aman)
her gun duzenli olarak folik asit alın. (spina bifida' dan korunmak icin)
cok hoplamayın, zıplamayın, yuksek yerlere uzanmayın.
stresten kacın, kesinlikle huzurlu olmaya ozen gosterin.
ayrıca; elinizi karnınıza koyup, bol bol konusun bebekle. duyuyor ve hissediyorlar. ne kadar cok isteniligini ve sevildigini bilirse bebek her sey o kadar cok yolunda gidiyor. tum olumlu sinyalleri anneden inanılmaz bir sekilde alıyor bebekler.
annelik icgudunuze sonsuz guvenin. yasadıgınız bu mucizenin kıymetini bilin. her anının keyfini cıkartın. * icinizde karnınızın hemen altında size kordonla baglı minik bir bebek var, daha ne olsun; ayrıca dileyen her kadın yasasın, ne guzel.
ikinci trimisterda en rahat donemin gecirildigi inanılmaz degisimlere gebe surec.
gun itibari ile yirmi uc hafta uc gunluk oldugum her anının tadını cıkartmaya calıstıgım hayatımın en onemli donemlerinden;
anne karnında bebek hareketleri hissediliyor, hamilelik bulantısı bitiyor ya da azalıyor,
ayakların sismesi ve ayakkabı numarasının bir numara artması bu surece denk geliyor,
bebegin kilo alımı hızlanıyor 12. haftada yaklasık 100 gram olan bebek 23. haftalarda 550-600 grama ulasıyor,
bebekte duyular hızla gelisiyor, yediklerinize ya da duyduklarına tepki verir hale geliyor bebekler,
bu donemde dusuk riski ortadan buyuk olcude kalkıyor, olusan doguma gec dusuk degil erken dogum adı veriliyor,
24. haftadan sonra dogan bebeklerin bebek yogun bakım unitesi ile yasama sansı buyuk olcude artıyor,
ucuncu trimsisterda en garip duyguların yasandıgı inanılmaz degisimlere gebe surec.
gun itibari ile yirmi sekiz hafta bir gunluk oldugum her anının tadını cıkartmaya calıstıgım hayatımın en onemli donemlerinden,
anne karnında bebek hareketleri bilincli hale geliyor. bebek sevdigi sarkıya, sevdigi yemege tepki gosteriyor. sevildigini hissetmek istiyor.
bacaklara kramplar girmeye baslıyor. bunun icin anne adayına magnezyum takviyesi gerekebiliyor.
bebegin kalsiyum ihtiyacı artıyor, dolayısıyla anne adayına kalsiyum tablet veriliyor.
bebek cok hızlı kilo alıyor. yirmi yedinci haftada yaklasık 950 gr civarı oluyor. anne adayının mide sikayetleri baslıyor aynı ilk tirmisterda oldugu gibi. bebek odası, kıyafetleri, bakım urunleri vs. vs gibi konular anne adayının uzmanlık alanına giriyor birden bire. erken dogum riski ile karsı karsıya kalabiliyor anne adayı. uzmanların cizdigi tedavi protokolunu iyi uygulamak gerekebiliyor.
ucuncu trimisterda inanılmaz degisimlere gebe surec.
gun itibari ile otuz iki hafa bir gunluk oldugum her anının tadını cıkartmaya calıstıgım hayatımın en onemli donmelerinden;
32. haftadan sonra dogan bebeklerin yasama sansı iyi bir yogun bakım unitesi ile mumkun hale geliyor, yinede uzmanlar en az 34. haftayı hedef koyuyorlar size. zira; bebegin 34. haftadan sonra hem akcigerleri gereken olgunluga ulasıyor hem de emme refleksi gelisiyor.
bebeginizin artık hafızası olustu. sizin sesinizi bilincaltına kaydetmeye basladı ve babasının sesini de tanıyor. dogar dogmaz sizi rahatlıkla ayırt etmesinin sebebi bu. periyodik olarak aynı sarkı-ninni-tekerleme-sesi dinletmek dogumdan sonra bebeginizin hatırlamasını saglar, bilginize...
bebegin durus sekline baglı olarak hareketleriniz kısıtlanabilir. makat gelisi ise hazırlık kasılmalarını daha sık yasarsınız * bas asagı ise bebek kendine yer bulmak icin kaburga kemiklerinize baskı yapar ve nefes zorlugu cekebilirsiniz.
32. haftada yaklasık 1700-1800 gr bebeginiz. gozlerini acıyor, sesleri duyuyor, tat alıyor, sacları var, tırnakları var, uyuyor, ruya goruyor ve tum organları calısıyor.
cok garip ruyalar gorebilirsiniz, korkmayın cıldırmadınız. uzmanlara gore normal bir tepkiymis bu. bebegini kaybettigini, olu dogum yaptıgını ya da sakat bebek dunyaya getirdigini gormek cok rastalanan bir durummus. annenin endiselerini dile getirirmis. yahut; birden bire olen bir buyugu gormek, annenin eski kusaktan olan buyukleriyle bebek yetistirmek hakkında aynı fikirde olmaması demekmis. cok etkilendiyseniz dusten dr'unuza gidip rahatlamak icin usg'de bakın kuzunuza, ise yarıyor...
nst'ye girebilir, kramplarla bogusabilir, erken dogum riskiniz olabilir, sismanlamıs hissedebilirsiniz kendinizi. fakat oyle enteresan bir psikoloji ki hamilelik; bebeginiz hareket edip annecim ben burdayım dedigi an her seyi unutursunuz.
bu not baba adaylarına; esinizin karmakarısık duygular yasadıgın hic aklınızdan cıkartmayın. her fırsatta esinizi ovun, sevin, ilgilenin. hamileligin esinize ne kadar yakıstıgını soylemeyi ihmal etmeyin. ayrıca esinizin en buyuk endisesi iyi bir anne olabilecek miyim paranoyasıdır. bunun farkına varın her seferde esinizi yureklendirin...
son bir not bebege; hamilelik anneni asırı duygusal ve kırılgan yaptı sakın erken gelmeye kalkma meraklı, sabırsız, aceleci, ozgur bebek. biraz daha sabret 34. haftaya kadar mesela, boylece yogun bakıma da gerek kalmaz. ikiniz de rahat edersiniz...
dileyen her kadın yasasın,
kimse mahrum kalmasın...
kadınların yaşayabileceği en zor dönem. 9 ay dolduktan sonra karınlarındaki o topla yaşamaları o kadar büyük bir meziyet ki insanın annesine kızdığı zamanlarda bunu hatırlaması yeter, direkt susar zaten. yeterince zor değilmiş gibi bir de mükemmel bir acıyla sonuçlanıyor.* mükemmel acı, çünkü hem çok sevindirici bir olay hem de çok zor.
öyle sanıyorum ki bir insanın hayatı boyunca yaşayabilecegi en ilginç deneyim. insan gotunde yumruk kadar bok oldugu zaman dahi rahatsız oluyor. lakin karnında git gide buyuyen kanlı canlı bir şey olması nasıl tuhaf, nasıl hayretler edilesi bir mukemmelliktir. bu ustunlugun salt kadınlara bahşedilmesi ise ayrıca tanrının cimriligi sanırım.
yaşamımda en sevdiğim insan annem ve anne çocuk arasındaki bağ özel bir bağ. çok çocuk sahibi olmayı ve onlara iyi bir anne olmayıda isteyen bir insanım. ancak oldum olası seksten zevk alsamda hamilelik kavramından tiksinmişimdir. bir sineğin taşıdığı larvaları taşıması veya bir atın bir köpeğin yavrulaması bana daima sevimsiz gelmiştir.
hayvani bir yan olarak gördüğüm seks rahatsız etmezken bunun hayvani sonucu hamilelik bebek taşımak ve zorluğunun anlatıla anlatıla bitirilemediği doğum mevzusu gerçekten kadınlara verilmiş bir handikaptır. işte bu 9 aylık bir eziyet ve işkence yöntemine verilen isimde hamileliktir.