Edmond Halley'in yeniden geleceği yılı hesapladığı kuyruklu yıldız. ne güzel bişey olmalı, isminin en enteresan gökcismiyle anılması. rahmetlik bu günleri görseydi keşke.
kuyruklu yıldızın yörüngesini, adını aldığı Edmond Halley hesaplamıştır. Halley, hesapladığı yörüngenin 1531 ve 1607'de görülen kuyrukluyıldızlar ile çakıştığını saptadı ve bu kuyrukluyıldızların aynı kuyrukluyıldız olduğunu, 1758'de döneceğini öne sürdü. Bu varsayım doğrulandı ve kuyrukluyıldız 1758, 1835, 1910 ve 1986'da yeniden ortaya çıktı. Hesaplamalara göre MÖ 12 yılında da görünen Halley kuyruklu yıldızının Hıristiyanlığın kutsal kitabı incil'in Yeni Ahit'inde peygamber isa'nın doğumu ile ilgili öykünün anlatıldığı incil bölümlerinde göründüğü anlatılan Beytlehem yıldızı olduğu sanılıyor. Bu durumda sonradan saptanan miladi takvimin başlangıcı 0 yılında değil, MÖ 12 yılına düşmeliydi.
kuyrukluyıldızlar güneş sistemi boyunca büyük turlar atarlar ve ancak bu sayede güneş'in yanına geldiklerinden onları görebiliriz. Bu çok sık gerçekleşmez ve bu yüzden oldukça özel bir olaydır.
bir kuyruklu yıldız güneşe yaklaştıkça ışık vermeye başlar ve milyonlarca kilometre uzunluğunda olabilen bir "kuyruğa" sahiptir.
en meşhur kuyruklu yıldız, halley kuyrukluyıldızıdır ve 1682'de onu inceleyen edmund halley'in adını almıştır. Halley, bunun aslında bizim güneş sistemimizin ucuna her 76 senede gelen aynı yıldız oldugunu bulmuş ve 1758'de geri döneceğini tahmin etmiştir.
Neyazık ki bi dahaki geçişini göremeden 1742'de vefat etmiştir.
eski zamanlarda yabancılar tarafından "türklerin uğurlu yıldızı" olarak nitelendirilen kuyruklu yıldız. gökyüzünde görüldüğü zaman, türklerle yapılan tüm savaşların kaybedileceğini düşünürlermiş. bir döneme kadar da öyle imiş nitekim.
kesin kes bu yıldız hüccet kaim aleyhisselamın alametidir. lakin söz konusu yıldız her 76 yılda bir dünyamızın yakınından geçmektedir, işte bu yüzden el kaim as, kesin bu yüzyılda çıkacak diyemiyoruz....öyle ya 2066 yılı gibi yine yakınımızdan geçecektir ve bu tarihlerde de çıkabilir.