Atatürk ilkeleri 1937'de Anayasaya girmiştir ve Atatürk Milliyetçiliği esas kabul edilmiştir.Halkçılık ve Milliyetçilik ilkeleri her ne kadar karıştırılsa da bu iki ilke birbirini tamamlar
Din,dil,ırk ayrımı gözetmeksizin herkesin kanun önünde eşit hak ve ödevlere sahip olmasıdır.Sınıf ayrımını reddeder ve eşitliği öngörür.Sosyalizm ile eş anlamlıdır.
cumhuriyetçilik ve milliyetçiliğin doğal sonucudur.
halkın eşitliği esastır.
halkın menfaatleri ön plandadır.
sınıf mücadelesi değil; sosyal dayanışma esastır.
sınıfçılık olmadığı için komünizmden ayrılır.
"Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türkiye halkına, Türk Ulusu denir."
Bu tanımlamanın içinde halk ile ulus birbiri içinde kaynaşmış ve bir bütünü oluşturduğu açıkça görülmektedir. Atatürk, ulusumuzun bütün kesimini "halk" olarak kabul etmiştir. Atatürk: "Türk Ulusu, halk yönetimi olan Cumhuriyetle yönetilir." düşüncesiyle de halkçı görüşünü ulusçulukla birlikte Cumhuriyetçilik ilkesine bağlamıştır
resmi tarih tarafindan olumlu gosterilen fakat ozunde burjuvazinin proleteryadan bir farki olmadigini, herkesin esit, kardes vs. oldugunu iddia eden ilkedir. *
fransız devrimi ile öne çıkmış olan, sınıflar üstü anlayış. bu atatürk dönemindeki gibi kapitalizmin kurulma aşaması olan şekilde görülebilir. genç türkiye cumhuriyetinin yapmış olduğu ilerici burjuva devrimleri sonucunda, halkın geniş kesimlerinin refahtan daha çok pay almasını isteyen bir anlayıştır. daha evvel rus narodnikleri buna benzer bir anlayışla yola çıkmış ve parolaları "halka rağmen, halk için" olmuştur. sosyal adaleti ortaya koyan bir anlayışın olan bu ilke, atatürkçülük'ün ya da daha doğru bir deyişle kemalizm'in en çok rafa kaldırılan ve unutturulan ilkesidir.
sınıf ayrımını reddeden, eşitliği öngören ilkedir. bu ilkede baz alınan ölçütlerden bazıları halkın kendi kendini idare edebilmesi, toplumsal eşitlik getiren yenilikler, halkın çıkarına yönelik yeniliklerdir.
Cumhuriyetcilik ve milliyetcilik ilkelerinin dogal sonucu olarak ulusu olusturan toplumsal gruplar arasinda esitligin saglanmasi, ayrim yapilmamasi, yasalardan ve hizmetlerden esit olarak yararlanmasini ongoren ilkedir.
sosyalizmin asl dayanak maddesidir halk eşittir.kimse diyerinden üstün değildir..
fakat şöyle bir açığı vardır halkın eğitim barınma sağlık giderleri devlet tarafından sağlanacağı için güçlü bir devlet yapısı ve kurallar cümbüşüne ihtiyaç vardır..
(bkz: kuzey kore) (bkz: sscb)
bu nedenle tekrar bir kaymak tabaka oluşur devlet ve devlete yakın olanlar yine kaymağı yerler ama hiyerşik düzene göre kat ve kat daha iyidir..
(bkz: populizm)
ulkemizde uygulanamayan bir ataturk ilkesidir. devlet halkin egitim ve saglik ihtiyaclarini karsilayamadigi gibi esitlik ilkesini de gozonunde bulundurmamaktadir.
atatürk ilkelerinden biridir. Sosyal devlet anlayışının temelini oluşturur. Devletin halkın ihtiyaçlarını karşılaması (eğitim,sağlık) ve eşitliği sağlaması bu ilkenin gözetimindedir.