1990 ların başındaki kürt hareketi ile 2015 deki kürt hareketinin karşılaştırmasıdır.
isimlere dikkat ettim de isim aynı gibi arada oldukça fark var.
halkın demokrasi partisi yani hadep 1991 seçimleri sonrası yaşanan hatip dicle ve leyla zana'nın linci ve 1994 deki kapatma ile son bulmuştur. yalnız bugün hdp 2015 seçimlerinde sol kesimin ve kürt halkının büyük oylamasını aldı. burada chp'nin alttan desteği, özellikle sosyal ağlardaki ve sözlüklerdeki yoğun propagandalar ile atatürk'e tapan kesim bile hdp ye oy verdi. bu farkı boşverelim de isme gelelim az.
halkın + demokrasi + partisi
halkın kelime anlamı : halk, bir milleti oluşturan, aynı dönemde yaşayan çeşitli toplumsal kesimlerden veya meslek gruplarından oluşan insan topluluğuna denir.
demokrasi kelime anlamı : demokrasi, tüm üye veya vatandaşların, organizasyon veya devlet politikasını şekillendirmede eşit hakka sahip olduğu bir tür yönetim biçimidir.
hdp ise şöyle.
halkların + demokratik + partisi
halklar; bir bütün olan halkın çoğaltılması ve birleştiriciden farklı olarak ayrı bir kesimleri ifade ediyor. böylelikle birden farklı kesimin realitisinden bahsedilirken, aynı zamanda toplumu ırk bölge ve etnik olarak da (kültürel anlamda) bölme söz konusu. zira toplum belirli bir bölgeyi ifade ederken millet, bir bütünü, halk ise, aynı dönemde yaşayan mevcut kader ortaklarını ifade etmekte. zaten hdp nin sürekli kullandığı ve terörist piçi öcalanın yeğeni maymun öcalan yemin ederken de leyla karısı gibi -büyük türkiye halklarının önünde yemin ederim- dedi. buradaki türkiye halkları ise etnik ayrımını belirtiyor. halkların demokratik partisi ismindeki halklar deyimi de keza bu şekilde bir bütünsellikten küçüklere yönelme çabasıdır.
demokratik; önceki söylemden farklı olarak demokrasi değil demokratik kelimesi var. bu ise demokrasiyi benimsedikleri anlamını çıkarabilir diyebiliriz. çok üstünde durmaya gerek yok.
ben burada şuna dikkat çekmek istiyorum. hadep halkın demokrasi partisi iken hdp halkların demokratik partisi. o zaman hadep hangi halkın demokrasi arayışındaki partisiydi. kürt halkının mı ? yoksa türkiye'nin tamamının mı ? peki halkların demokratik partisi kimlerin partisi oluyor. onların deyimiyle, parçalanmış ve asimile edilmekten kurtarılmış türkiye halklarının barış ve demokrasi içinde yaşaması hareketi midir ? görünüşe göre çok önemli görülmese de bu imaj verilmekte.
hdp bir türkiye partisidir ve tüm bölgeler dini kesimler ırklar ve diğer gruplar birer ayrı halk kavramıyla ele alınmış, bu şekilde bu partilerin demokratik temelde bir bütün olarak yaşaması gözetilmektedir. verilmek istenen mesaj da bu olsa gerek. kürt hareketi 90 ları yıllardaki ayrılıkçı görüşünden vazgeçip demokratik bir çabaya ve birlikte yaşama isteğine ulaştı da diyebiliriz. belli bir kürt halkının değil de tüm türkiyedeki etnik ve bilimum diğer grupların hakkını savunan bunu da demokrasi temelinde yapacağını belirten bir kelime grubu.
he ben buna inanıyor muyum ? hayır. çünkü 20 yıldaki değişim sadece isimden ibaret değil de zihniyeti de etkileseydi samimi bulurdum. terörü bir güç olarak kullanmaları ise, şu üstte bahsettiğim değişimin sadece cümlelerde kaldığını kanıtlar.
not: bir siyasi belgesel izlerken dikkatimi çekmiş bir fark bu. yoksa akademik bir yazın değil. fikir belirttim o kadar. bu tespitten sonra kelimeleri ve genel anlamı farklı yorumlayanlar da illa olacaktır.