Tarihin yodası, terk-i diyar eylemiş güzel insan.
Hayatını gerçek anlamda tarihe adamış hocaların hocası. ilerlemiş yaşına rağmen üretmekten yılmaması ve verdiği eserler bizim değerlendirme eşiğimizin çok çok üstündedir. Türk tarih anlayışı ve bilimini şekillendiren birkaç kişiden biriydi.
Onun kaybı koca bir kütüphanenin yanması gibidir.
Bilim yeterince ilerlemiş olsa beyninde saklı bilgilerin kayıt altına alınması uygun olurdu.
aslen kırımlı türk'tür. asırlık hocamız vefat etmiştir, ruhu şâd olsun. aynı zamanda birçok önemli tarihçimizin hocalığını yapmıştır. bunlardan en önemlisi ilber ortaylı hocamızdır.
Ömrünü tarihe, özel olarak Osmanlı tarihine vermiş, bu alanda yerleşmiş pek çok yanlışlığı düzeltmiş, tarihin bilinmeyen gerçeklerini ulaşılması en zor belgeleri konuşturarak dünyaya sunmuştu ... Hayal edebilmenizi kolaylaştırmak için ... Yatarken gözünün önüne geçmiş yaşamın kahramanları-olayları geliyor, bazen onları, yani "okuması, yazması gereken belgeleri" düşünmekten uyuyamıyor, sabah uyandığında kahvaltısını ettikten sonra hemen tarihle ilgili kitaplara belgelere dönüyor ve bazen aynı evde yaşamını geçirdiği eşiyle üç gün konuşmadığı oluyor. .. Bunu bir tutkuya ve misyona dönüştürüyor... Kendi hayatına dair soruları cevaplarken dahi yanlış bilgi verme endişesiyle yıllarca sakladığı kişisel belgelerine başvuruyor ... "Nasıl tarihçi olunur"u bana kendi hayatını anlatırken de gösteriyor.
Hocam, bugünden baktığımızda içinde bin bir çeşit insan tipi ve yüzyıllara yayılmış bitmez tükenmez hikayelerin olduğu bir masal gibi okuyabiliriz Osmanlı tarihini... Eski yaşamları yüceltip, süsleyip, kötüleyip, yargılayabiliriz: yüzyıllarca sürmüş bu medeniyeti bilenin azınlıkta olmasının verdiği rahatlıkla yazılar yazıp taraftar toplayabiliriz. Bunu yapanlar var. Sizi sıkma pahasına çok tartışma konusu olmuş bazı sorulan sormak istiyorum. Fatih'in annesi Hristiyan mıydı?
Evet, cariyeydi ve Hıristiyandı. Murad'ın annesi Nilüfer Hatun da Rum'du. Bütün Osmanlı hanedanı Nilüfer'den, bir Rum hatundan geliyor. Neye hizmet etmek için bilmiyorum, ama bazıları, "Türklüğü ileri sürmeyin, karşığız , yarı Rumuz," diyor. Bu da manasız. Türk çok eski zamandan beri var, Orhon Nehri kıyısında, 8. yüzyılda kendini Gök (Kök) Türk diyen atalardan beri kavim olarak Türklük bilinci var. 15. yüzyıl tarihçisi Aşıkpaşazide'yi okuyun, hep, "Türk kapuyu aldı, Türk arkalandı," der. O zaman devlet, hanedan demek olduğu için "'Osmanlı devleti" diyoruz, yani haneda· nın tarihini yapmak, hanedana yaranmak istiyor ama, kavim olarak Türklüğünü gayet iyi biliyor. Evliya Çelebi o kadar iyi biliyor ki, ''biz Türkler Orta Asya'dan geldik," der.
Bolca dinlediğim, örnek aldığım, verdiği derslere, master öğrencileriyle olan sohbetlerine kaçak olarak katıldığım mükemmel bi hocaydı. Bundan tam 8 sene önce okula girdiğim ilk yıl ilk ay gidip kütüphanesini incelemiştim. Büyük adamdı. Son alimdi benim gözümde. Yazacak çok bilgisi olduğuna eminim. En son genel osmanlı tarihi hazırlıyordu hoca.
Lisede tarih öğretmenimin yönlendirmesi ile araştırmaya başladığım, araştırdıkça sevdiğim adamdı. Yıllar geçti, yazdığı her şeye ilgi gösterdim. Hiç aklıma gelmezdi öleceği. 100 yıllık çınar. Yolbaşçımız. Huzur içinde uyusun.
Hoca bütün tarihcilerin ve bütün zamanlarin hocasiydi. Evet ama ayni zamanda büyük bir düşünce insaniydi.
Türkiye büyük bir aydınını kaybetti. Neyse ki bize hem kıymetli kitaplar hem de yetiştirilmiş nice kaliteli öğrenciler bıraktı (bkz: ilber ortaylı) gibi.
osmanolog diyorum ben kendine. sanırım osmanlı`nın birçok gizemi sayesinde gün yüzüne çıktı. bir alimi kaybettik, mekanı cennet olsun.
ardında ilber ortaylı gibi bir talebe bırakmış olması büyüklüğünün bir ispatıdır.