sanıldığı kadar sorunsal içermeyen durumdur. halife, halk tarafından seçilen ve ilim ve ihlas sahibi olduğu icma ile bilinen güvenilir ve sevilen insanların oluşturduğu bir meclis tarafından ; meclisteki ''herkesin'' onayına bağlı olarak yine meclis içerisinden seçilir. Meclis içerisindeki birey halifelik görevini sırtlayabileceğini ilan edebileceği gibi bu teklif meclis arasındaki bireylerden diğer bireylere de yöneltilebilir veya mecliste ortaya arz edilebilir. ama önemli olan meclisin bütün üyelerinin bunu sesli yahut sükun ederek onaylamasıdır. Halifelik sistemi aslı itibari ile gayet sağlam ve üstün bir sistem olmasına karşın burada üzerinde durulması gereken sorunsal, %100 lük oy birliğinin oluşması ve meclis üyelerinde kibir,ihanet ve fitnecilik dediğimiz kavramların bulunması riskidir. Gel gelelim bu risk, demokrasi de dahil bütün temsil heyeti barındıran sistemlerde fazlasıyla mevcuttur.
halifelik hz ali'nin suikastla öldürülmesinden itibaren gerçek anlamında bitmiştir.
sonraki halifeler siyasi ve askeri gücü elinde bulunduranlardır.
osmanlının çöküşüyle halifelik tamamen bitmiştir, çünkü 1- bağımsız hiç bir müslüman devlet kalmamıştı. 2- halife artık kimsenin umurunda bile değildi.
günümüzde süpergüç olmadan halifelik ilan etmek 31 çekmekten farksızdır.
daha kötüsü, süpergüç olsan bile kimse halife vs takmaz, bu da ayrı bir konu.
ilk 30 yılda halifelik görevi gerçek anlamıyla ifa edilmiştir. bu halifeler:
1-Hz. Ebubekir
2-Hz. Ömer
3-Hz. Osman
4-Hz. Ali
5-Hz.Hasan
bilindiği üzere Hz. Hüseyin efendimiz halifelik makamına geçmek için kufe'ye giderken ailesi ile birlikte şehid edildi. Hz. Hasan'dan itibaren halifelik bir saltanat makamı olmuştur.