Kaldırılma sebeplerinden biride Türkiye Cumhuriyeti'nde laiklik ve bunun gibi sosyal inkılapların önüne geçileceği ve ilerde problem yaratacağı düşüncesiyle 1924 yılında kaldırılmıştır .
çünkü son kullanma tarihi dolmuştu. unutulmamalı ki halifelik dini olduğu kadar siyasi bir kurumdu. dört halife islam develtinin yöneticileriydi yani halifelik islam siyasi yapılanmasının başıydı. zaten osmanlıya geçişi de mevcut hükümdarın yenilerek siyasi yetkilerinin osmanlı padişahlarına geçmesi sonucu olmuştu. halifelik 20. yüzyıl dünyasında geçerliliği olan bir kurum değildi ve hala da değil. zira dünya düzeni yüzyıllar içerisinde çok fazla değişti, üretim şekli, ekonomik yapılar, günlük siyaseti ve insanları aidiyet duygularını farklı noktalara taşıdı. milliyetçiliğin bu kadar kuvvetlendiği bir dünyada tüm islamı tek kişiye bağlamak mümkün değildir. bu gün bir arap halife olsa ve islam birliği de bunu kabul etse bu adamın sözlerini kaçınız dinleyeceksiniz? kaçınız bu adamın sözüne göre yaşayacaksınız, kaçınız bu adamın sözleri için öleceksiniz önce bunu düşünün sonra tartışalım halifeliğin kaldırılmasını.
teokrasi üzerine yönetilen bir ülke olma yolundan uzaklaşmak içindir. teokrasi varsa da o an ülke başında kim varsa şimdiki gibi dini öğeleri kullanacak ve istediği şekilde ar koşturacaktı. zaten şu an yaşadığımız toplum da demokrasi değil teokrasi işliyor ayan beyan. ben de müslümanım ama bir dayatma söz konusu insanlara açık şekilde. olmaz böyle.
Ne halifeliği ya süregelen durum saltanat idi babadan oğula veraserle ilerleyen bir şey her vasat müslüman bilir bilmiyorsa da bilmelidir ki hilafetin tanımı bu değildir. Vakt-i zamanında yezid de halife olmuştu bunu unutmamak lazım. Bir şeyin varlığını yitirmesinin sebebi fonksiyonunu icra edememsidir. Kisaca...