halet çambel

entry14 galeri13
    1.
  1. Uzun yıllar istanbul Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak çalışmış, Karatepe, Yazılıkaya, Midas, çayönü gibi pek çok kazıyı yönetmiş, aynı zamanda olimpiyatlara katılan ilk bayan sporcumuz olmuş ünlü arkeoloğumuz.
    3 ...
  2. 2.
  3. Prof. Dr. Halet Çambel(d. 1916, Berlin) Karatepe (Kadirli/ADANA) kazılarıyla ve yetiştirdiği öğrencilerle adını duyurmuş bir Türk arkeologtur.

    Almanya'da askeri ataşelik görevi yapan ve Atatürk'ün yakın arkadaşlarından Hasan Cemil Bey (Hasan Cemil Çambel) ile dönemin Berlin Büyükelçisi 'nin kızı Remziye Hanım'ın üçüncü çoçuğu olarak 27 Ağustos 1916'da dünyaya geldi. I. Dünya Savaşı sonrasında anne babası ile bir süre isviçre ve Avusturya'da yaşadıktan sonra 8 yaşında dilini çat pat konuştuğu Türkiye'ye geldi.

    Ortaokul ve liseyi Arnavutköy Kız Koleji'nde okudu. Sanat tarihi öğretmeninin etkili anlatımı ve istanbul'un tarihi mekanlarına düzenlediği geziler lise yıllarında onu derinden etkiledi. Bu arada eskrim sporunda ustalaştı ve ardından Paris Sorbonne Üniversitesi'nde arkeoloji okudu. Bu arada eskrim dalında olimpiyatlarda Türkiye'yi temsil etti. 1940'da istanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde asistan olan Çambel, doktorasını da aynı üniversitede yaptı. Ardından iki yıl Almanya'da Saarbrücken Üniversitesi'nde konuk öğretim üyesi olarak çalıştı. Türkiye'ye döndükten sonra o dönemde Tan Gazetesinde çalışan bir gazeteci-yazar olan Nail Çakırhan (mimar kimliğini sonradan edinmiştir) ile tanıştı ve bir süre sonra evlendiler.

    1950'lerin başında o dönemde Adana (il)'inin bir ilçesi olan, günümüzde Osmaniye (il)'ine bağlı Kadirli yakınlarındaki Karatepe Hitit siti ile karşılaşması kariyerini belirleyici gelişme oldu.

    2005 yılında * Hollanda devletinin kültür ve kalkınmaya hizmet edenlere verdiği Prens Claus ödülünün sahibi oldu. 50 yıldan fazla bir zamanını prehistorya ve arkeolojiye adamıştır.

    kaynak: vikipedia
    0 ...
  4. 3.
  5. suat fetgeni aşeni ile 1936 berlin olimpiyatları na eskrim dalında katılan ilk türk bayan sporcudur.
    1 ...
  6. 4.
  7. 5.
  8. 70 yıl birlikte yaşadığı kocası nail çakırhan gibi 98 yaşında vefat etmiştir.
    0 ...
  9. 6.
  10. müteveffa arkeolog.

    anadolu tarihinin en önemli parçasından biri olan hitit medeniyetini araştırmış ve hititçe yazıyı çözmüştür. türk tarihine katkısından dolayı kendisine müteşekkiriz.
    0 ...
  11. 6.
  12. 97 yaşında ölmüş kadın. wfast and furiousun ölen adamı kimdi işte o adam için düzine düzine yazı yazıldı ama bu kadın için anca dokuzuncu entryi giriyoruz. bi de bu ülkeyi taşıyacak türk gençligi yav he he, kendi kültüründen haberi yok sorsan.
    2 ...
  13. 7.
  14. google arama motorunun bugünkü yüzü olmuş, hitit tarihi hakkında önemli çalışmaları bulunan kişidir.
    1 ...
  15. 8.
  16. 9.
  17. google doodle'ın jest yaptığı isim:

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/822349/+

    arkeoloji alanında ülkemize çok büyük hizmetlerde bulunmuştur.

    sporcu olarak katıldığı 1936 Yaz Olimpiyatları'nda hitler ile tanışmayı reddetmiştir:

    --spoiler--
    Bize verdikleri Alman mihmandar sporcu kız, Bizi Hitler’e takdim etmeyi önerdi. Biz de Hitler rejimi olunca gelmezdik. Ancak hükümetimiz bizi gönderdiği için mecburen geldik, dedik. Bu yüzden mihmandarımızın önerisini kabul etmedik.
    --spoiler--

    büyük bir cesaret.
    5 ...
  18. 10.
  19. Bilim dünyası tarafından "Hitit Hiyerogliflerinin çözüldüğü yer" olarak tanınan Karatepe - Arslantaş Höyüğü'nde Türkiye'nin ilk açık hava müzesini kurmasıyla bilinen Halet Çambel, stajyer olarak başladığı kazıları hayatı boyunca sürdürdü. Halet Çambel aynı zamanda Türkiye'yi eskrimde temsil ederek, Suat Fetgeri Aşeni ile birlikte "Olimpiyatlara katılan ilk Türk Kadın sporcu" ünvanı kazandı.

    Çambel'in çabalarıyla kurulan istanbul - Chicago Üniversiteleri Güneydoğu Anadolu Tarihöncesi Araştırma Kamu Projesi çerçevesinde, 1964'te Urfa-Bozova'da Biris Mezarlığı ve Söğüt Tarlası, 1968 ve 1970'de Diyarbakır Girikihacıyan kazıları gerçekleştirildi. ÇAmbel, Keban Barajı'nın yapımıyla su altında kalacak alanların taranması için 1966'da başlayan çalışmalara öncülük etti.

    1976'da Tübitak'a bağlı Arkeometri Ünitesi kurulmasına katkıda bulundu. 1984 yılında emekli oldu. Kazılara katılımını ve yazılarını emekliliğinde de sürdürdü. 2005'te Hollanda devletinin kültür ve kalkınmaya hizmet edenlere verdiği Prens Claus ödülünün sahibi oldu. 2010 yılında kendisine T.C. Kültür Bakanlığı tarafından Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verildi. 12 Ocak 2014 tarihinde istanbul'daki evinde yaşamını kaybetti.
    0 ...
  20. 11.
  21. Karatepe-Arslantaş Höyüğü’nde, Türkiye’nin ilk açık hava müzesini kurmuştur. Hitit dilinin çözülmesine katkısı büyüktür. Eskrim dalında Olimpiyatlara katılan ilk Türk kadın sporcumuzdur(1916, Berlin- 2014 istanbul)
    2 ...
  22. 12.
  23. ömrü kazılarda geçmiş değerli arkeolog, 1936 berlin olimpiyatlarında yurdu temsil etmiş bir sporcu. aydın türk kadını. yaşar kemal, kendisini aşagıda anlatmış.

    "yer altını güne çıkarmak Halet’in büyük hüneriydi. Yer üstündeki insanlar da ondan yepyeni bir dünya öğreniyordu. Okuldan kaçan, gönderilmeyen kızları okula gönderiyordu. Halkın içinde o bir büyüydü."
    1 ...
  24. 13.
  25. hitit dilinin çözülmesini sağlayan önemli isimlerden biridir, aynı zamanda eskrim dalında olimpiyat oyunlarına katılan ilk türk kadın sporcumuzdur.

    ülkemize ve dünyaya değer katmış, gurur kaynağı başlıca türk kadınlarımız hakkında şöyle güzel bir yazı paylaşmak istedim: https://kulturveyasam.com...deger-katan-kadinlarimiz/
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük