haksız rekabet

entry13 galeri2
    1.
  1. iyiniyet kurallarına aykırı, hileli veya yasalar tarafından yasaklanmış davranış ve işlemlerle yapılarak bir kişi veya bir kuruluşun ekonomik bakımdan zarara uğramasına yol açan rekabettir.
    0 ...
  2. 2.
  3. aldatıcı hareket veya hüsnüniyet kaidelerine aykırı olarak yapılan iktisadi rekabetin her türlü suistimalidir..kötüleme,başkalarıyla ilgili yanlış bilgi verme,baskalarının ticaret ve imalata sırlarını ele gecirme yayma ve yararlanma,gercege aykırı sahadetname verme ,iltibasa yol acma en önemli hallerindendir
    0 ...
  4. 3.
  5. TTK m. 56 ve 3577 sayılı haksız rekabetin önlenmesine ilişkin kanun ile düzenlenmiştir.
    -Haksız rekabetin tespiti
    -haksız rekabetim önlenmesi
    -eski hale iade
    -kusur varsa maddi tazminat
    -manevi tazminat

    davaları açılabilir
    0 ...
  6. 4.
  7. 5.
  8. 6.
  9. 7.
  10. aldatıcı hakaret ve iyiniyet kurallarına aykırı başka davranışarla ekonomik rekabetin her türlü kötüye kullanımı.
    0 ...
  11. 8.
  12. haksız rekabet sonucunda tespit,önleme,haksız rekabetin sonucu olan maddi durumun ortadan kaldırılması ,maddi ve manevi giderim olmak üzere beş tür hukuk davası açılabilir.
    0 ...
  13. 9.
  14. 10.
  15. gerçek olmayan haberlerin yayılması veya bu tür ilânların yapılması ya da dürüstlük kurallarına aykırı diğer davranışlarda bulunulması yüzünden müşterileri azalan veya onları kaybetme tehlikesiyle karşılaşan kişi, bu davranışlara son verilmesini ve kusurun varlığı hâlinde zararının giderilmesini isteyebilir.
    ticarî işlere ait haksız rekabet hakkında türk ticaret kanunu hükümleri saklıdır.
    0 ...
  16. 11.
  17. iktisadi rekabetin iyi niyet kurallarına aykırı olan aldatıcı davranış veya başkaca suretle her türlü kötüye kullanılması durumudur. başlıca haksız rekabet halleri türk ticaret kanununun 57. maddesinde düzenlenmiştir.
    0 ...
  18. 12.
  19. ticaret hukukunda bir kişi ya da kurumun bir diğeri üzerinde herhangi bir alanda uyguladığı zarar verici hareketlerin tümüne verilen isimdir.

    --spoiler--
    Haksız rekabet uygulayan kişi ya da kurumlar kimi koşullarda suç işliyor kabul edilebilir ya da karşı tarafa dava açma hakkı doğabilir. Ticaret hukuku içinde haksız rekabet olarak değerlendirilebilecek olan hareketlerden kimileri şunlardır:

    Marka ve patent ihlâli: Bir markaya öykünerek ya da markayı birebir kopyalayark işlenen cürümler
    Ticari sırların ifşası: Bir kişi ya da kuruma ait olan ticari sırların rüşvet, hırsızlık ya da şantaj ile ele geçirilmesi
    iftira: Bir kişi, kurum ya da bunlarla ilintili herhangi bir şey üzerine yalan haber yaymak

    Pek çok zaman, belirli bir kesime bir diğer üzerinde üstünlük sağlıyorsa dolandırıcılık ve ürünleri hakkında gerçekdışı beyanda bulunmak da haksız rekabet kapsamında ele alınır. Geniş çapta ekonomik iş birliği uygulayan birimlerden Avrupa Birliği, üye ülkelere haksız rekabeti önleyici girişimlerde bulunmasını ister. Kendi yayınladığı yönergelerle de bunu destekler.
    --spoiler--
    *
    1 ...
  20. 13.
© 2025 uludağ sözlük