"bu millet allah'a inanır, bağımsızlık da onundur." anlamındadır. atatürk'ün "ülke bir şahıs değildir ki dini olsun" sözüyle karşılık verilesi bir cümledir, laik milletin neye taptığı ne yaptığı önemli değildir, önemli olan bağımsız olabilmektir.
1936 yılında chp'nin resmî gazetesi olan ulus gazetesi'nde yeni bir millî marş için yarışma açılmasının nedeni olduğu iddia edilen istiklâl marşı mısrası. bilindiği üzere laiklik 1936 yılında yasalaştı.
ama sonra bu yarışma askıda kalır ve istiklâl marşı değişmez.
"istiklal hakka tapan bir milletin bile hakkidir" anlamina gelir. yani millet kafayi yemis masal pesinde kosuyor diye istiklali hak etmiyor demek mumkun degildir. gun gelir, nesil degisir, akli basina gelir ve tapmaktan kurtulur biraz daha insanlik gururuna yakisacak bir bicimde dusunmeye baslar ya da baslamaz, o keyif meselesi; ancak yine de "istiklal beklesin" diyemeyiz, bu haliyle bile millet istiklali hak etmektedir.
istiklal marşının da en az andımız kadar, anlamsız ve saçma olduğunu göstermektir, zaten akif ersoy dediğimiz insan bildiği islamcı değil mi, cumhuriyet kurulunca da mısıra mı gidiyodu napıyodu neyse, ülkeyi vatanı şehitleri falan temsil ediyor diye duruyoruz saygı duruşunda, yoksa içeriğine gram itimadım yok.
benim ateist kardeşim bunu söylemek zorunda mı ? tez zamanda kalkmalıdır. antidemohratiktir bu söz. rezil rüsva gelişemiyoz ya bu söz yüzünden. faşik bu söz resmen ya.
Şimdi "hak" kelimesinin bir çok anlamı var. Ben şahsen son dizedeki "hak" sözcüğünün ilk düşünülen anlamını değil de... Diğer anlamlarını daha doğru kabul ediyorum. Yanii Adalet/ Doğruluk,gerçek... O yüzden istiklâl marşındaki "hak" sözcüğünün aynı zamanda "Adalet" -"doğruluk" anlamına vurgu yaparsak... Bence kimse için bir sorun kalmaz.