yazılı sınavı kazanmanın nisbeten mülakatı geçmeye göre daha kolay olduğu sınavdır tabiki mecliste üstünde isminizin yazılı olduğu küçük not kağıdı verecek bir dayınız olmadığı sürece!
Sınavın akıbetinin mülakatta belirlendiği; Fakat mülakatta DEYiM YERiNDEYSE ya mülakatı yapanların kendi anne babalarının isminin sorulduğu yada mülakata girenin annesinin babasının adının sorulduğu sınavdır.....Herkesçe malum bi olaydır..Bu sebeple girmiyorum..
Adli yargı için:
1.bir yandan avukatlık yapıp, diğer yandan sınava çalışırım diye düşünmeyin. mutlaka 3 aylık bir kapanma, ders çalışma sürecini gerektirir.
2.ankara hukuk mezunu olmak büyük avantajdır. ankara hukukun ders notlarını yahut hocalarının kitaplarını mutlaka edinin. sonrasında sınavda direngen de ne abi demeyin. çünkü ankara hukukda temerrüde düşene bu isim veriliyor.
3.anayasa, borçlar, ceza ve özellikle usül dersleri için aslında ihtiyacınız olan tek şey kanun kitapçıkları. oturup uzun uzun mesala oğuzmanın borçlar kitabını okumaya kalkmayın helak olursunuz.
4.kanun değişiklikleri çok önemli. en az 20 soru değişiklikten önceki ve sonraki halle ilgili gelir.
5.ilk girişte kazanmak mucizeye yakındır. moral bozmadan bir sonraki sınav beklenmeli.
6.yazılıyı geçip mülakata kaldıktan sonra puanınız ne kadar iyi olursa olsun güvenlik soruşturması çok önemli. çok ciddi ve derinlemesine yapılan güvenlik soruşturmasında çıkabilecek en ufak bir pürüz bir çok 90-100 puanlı adamı alır götürür. o yüzden liseden başlayarak en ufak bir polisiye olayda yer aldıysanız hiç bulaşmayın derim. buna üniversitede katılınan gösteriler,protestolar dahil. acı ama gerçek.
7.mülakatı da geçip staja başlarsanız adaylık döneminin keyfini çıkarın. ama fazlada kudurmayın, adaylık döneminde özellikle sicil amirlerinizle maraza çıkarmayın.( maaşınız 1800 ytl civarında olucak ve istediğiniz ilde staj yapabileceksiniz.)
idari yargı sınavı için:
tolamda 120 alan bilgisi ve 60 genel yetenek sorusundan oluşan bu sınava hazırlanırken mutlaka;
1.anayasa için; ergun özbudun ve anayasa kitapçığı. (özellikle anayasa yargısı ile ilgili maddeleri ezberlenmeli.)
2.borçlar için; safa reioğlu.
3.idare hukuku için; metin günday.
4.idari yargılama usulü için; 2575 sayılı danıştay kanunu, 2576 sayılı bölge idare mahkemeleri, idare mahkemeleri ve vergi mahkemelerinin kuruluşu ve görevleri hakkında kanun.(kanun kitapçıkları alınırsa iyi olur.)
5.vergi hukuku için; mualla öncel.
6.maliye için; ders notları yeter.(illa kitap alacam diyorsanız ankara hukukun hocası kimse onun kitabı.)
7.iktisat için; zeynel dinler.(hukukçulara tavsiyem iktisatla hiç uğraşmamaları. toplam 10 soru için 1 ay gece gündüz çalışsanız bile maksimum 5 soru yapılabiliyor.)
8.son olarak sağlam bir soru bankası mutlaka edinilmeli.
hayatımda gördüğüm en zor ve uzun sınavlardan biri. iki ke girip kazanamadım. daha sonra ankarada yörünge akademi diye bir kursa gittim ve kazandım. ve şunu öğrendim ki bu sınavı kazanmak için ümit kaymak ve ismail ercandan ders dinlemenin ve themis adlı soru kitabı tamamının 2 kez baştan sona çözülmesi gerektiğin sine qua non olduğu bir sınav.