tüm çingeneler, müneccimler, iskambiller ve tarot kağıtları. hayatınız gene de sizin sikindirik hayatınızdır. yaşayanlar için geleceği söyleyebilen tek bir kişi vardır ve her seferinde %100 doğruyu söyler.
Mutlak ve hakiki Hakim: hüküm ve hikmet sahibi; her şeyi hikmet üzere yaratıp, yerli yerinde yapan; bütün emirleri, bütün işleri hikmetlerle dolu olan.
hayati değer taşıyan konularda karar verme sorumluluğu taşıdığı için üzerinde ağır vebal taşır, aldıkları maaş ve çektikleri stress için mesleğin verdiği saygınlık hiç kalır.
amerika'da * çok sözleri geçen, verdikleri kararlerı hiç tartışılmayan, gerçekten devlet statüsünde ciddi etkileri olan kişilerdir. ama haklarında en ufak bir suçlama çıkarsa ve bu kanıtlanırsa net ama net bir şekilde itin götüne sokulurlar. yani örnek olarak eğer bir hakim bir mahkemede çok yanlış bir karar verirse eğer bu çok sorgulanmaz çünkü artık mahkeme bitmiştir ve konuyu en iyi o bilirmiş gözüyle bakılır. ama bir hakim en ufak bir suça karışsın (rüşvet, taciz, tehdit, küfür, kavga, işte sapıkça suçlar vs.) hemen soruşturma açılır ve büyük ihtimalle şehri terk ederler ya da hayata rezil edilirler. o yüzden onlar sanırım daha adaletli. bizdekiler her zaman her şekilde güçlü mü bilemem ama onlar daha adaletli. hem kendilerine, hem insanlara.
Adliyelerde kurulan mahkemelerin başkanı olan devlet memurlarıdırlar.
Özellikle ceza mahkemeleri hakimleri bir kişinin suçlu olup olmadığını anlamak için acayip sorgulama teknikleri geliştirmişlerdir ve sadece bir kaç soru sorarak sanığın suç isleme amacını ve kasıt olup olmadığını hemen anlarlar. Çok zeki suçlular bile kanunlar hakkında bilgi sahibi değillerse hakimin akıl dolu sorularına hakimin almak istediği cevabı vermek zorunda kalırlar.
Avrupa Adaletin Etkinliği Komisyonu’nun ‘adaletin etkinliği’ istatistiğine göre Türkiye’de hakimlerin yıllık gelirleri, Avrupa ülkelerindeki meslektaşlarından çok aşağıda, baktıkları dosya sayısı ise çok üstünde...
Avrupa Adaletin Etkinliği Komisyonu (CEPEJ) tarafından “adaletin etkinliği ve kalitesi” hakkında dün açıklanan istatistik raporunda, Türkiye birçok alanda Avrupa ortalamasının altında çıktı.
Rapora göre refah düzeyi yüksek ülkeler adalet için daha fazla harcama yapıyor. 2014'te Avrupa genelinde adalet sistemine kişi başına en fazla bütçe ayıran ülke 219 Euro ile isviçre oldu. isviçre'yi sırasıyla ingiltere-Kuzey irlanda (144 Euro), Lüksemburg (139 Euro) ve Hollanda (122 Euro) izledi. En az pay ayıran ülkeler ise Moldova (8 Euro), Ukrayna ve Arnavutluk (8 Euro) olarak kaydedildi. istatistikler Türkiye'nin aynı yıl adalet sistemine kişi başına 21 Euro harcadığını gösteriyor. Türkiye için bu rakam 2012 yılında 18 Euro olarak kaydedilmişti.
AVRUPA'DA KADIN HAKiM SAYISI ARTIYOR
Avrupa genelinde ilk derece mahkemelerdeki kadın hakim oranı yüzde 51'e ulaşmış durumda. Türkiye'de ise erkek hakim üstünlüğü var.
2014 verilerine göre Avrupa genelinde 100 bin kişiye 1.8 mahkeme düşüyor. Hırvatistan 4.8 mahkemeyle ilk, Hollanda 0.2 mahkemeyle son sırada. Türkiye'de ise 100 bin kişiye 0.8 mahkeme düşüyor. CEPEJ, Avrupa ülkelerinin genel olarak mahkeme sayısını azaltma, mahkemeleri daha fazla hakim ile genişletme ve adalet sistemini uzmanlaştırma eğiliminde olduklarını belirtiyor. Avrupa'da 2014 verilerine göre 100 bin kişiye ortalama 21 hakim düşüyor. Bu oran Monako'da 95, Slovenya'da 45. Türkiye ise 100 bin kişiye 11 hakim ile Avrupa ortalamasının altında yer alıyor. http://i.sozcu.com.tr/wp-...ploads/2016/10/yama-1.jpg http://www.sozcu.com.tr/2...cok-paralari-yok-1432858/
--spoiler--
Çevrede olup bitene daha duyarlı, insanlara daha saygılı olurlar. işleri yapılsın diye arayan değil yardım istendiği için aranan olurlar. Korumasi olan hakim sayısı azdır. Daha üç ay önce abimin bi arkadaşının kafasında şişe kırdılar sokak ortasında beraber yürürlerken. Korumasi olsa başına bu gelmezdi sanırım.