hakaret

    28.
  1. türk kanunlarında 3 türü vardır. şahsa hakaret, kamu görevlisine hakaret ve cumhurbaşkanına göre hakaret.

    kamu ve cumhurbaşkanına hakaret kamu davasıdır. yani birinin şikayet etmesine gerek olmadan savcı kamu adına dava açabilir.
    48 ...
  2. 35.
  3. Sözlükte bol bol edilir.

    Özellikle erkekler kızlara kızlar erkeklere.

    insan olmaya davet ediyorum sevgili yazarlar.

    Not: trollük diyecekseniz hic demeyin trollük bu değil. Kendinize gelin.
    14 ...
  4. 4.
  5. türk ceza kanunu'nun 'şerefe karşı suçlar' başlığı altında yer alan bir suçtur. ilgili maddeler şöyledir:

    "Hakaret

    Madde 125- (1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir.

    (2) Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur.

    (3) Hakaret suçunun;

    a) Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı,

    b) Dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı,

    c) Kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle,

    işlenmesi halinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz.

    (4) (Değişik: 29/6/2005 5377/15 md.) Hakaretin alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır.

    (5) (Değişik: 29/6/2005 5377/15 md.) Kurul hâlinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret edilmesi hâlinde suç, kurulu oluşturan üyelere karşı işlenmiş sayılır. Ancak, bu durumda zincirleme suça ilişkin madde hükümleri uygulanır.

    Mağdurun belirlenmesi

    Madde 126- (1) Hakaret suçunun işlenmesinde mağdurun ismi açıkça belirtilmemiş veya isnat üstü kapalı geçiştirilmiş olsa bile, eğer niteliğinde ve mağdurun şahsına yönelik bulunduğunda duraksanmayacak bir durum varsa, hem ismi belirtilmiş ve hem de hakaret açıklanmış sayılır.

    isnadın ispatı

    Madde 127- (1) isnat edilen ve suç oluşturan fiilin ispat edilmiş olması halinde kişiye ceza verilmez. Bu suç nedeniyle hakaret edilen hakkında kesinleşmiş bir mahkûmiyet kararı verilmesi halinde, isnat ispatlanmış sayılır. Bunun dışındaki hallerde isnadın ispat isteminin kabulü, ancak isnat olunan fiilin doğru olup olmadığının anlaşılmasında kamu yararı bulunmasına veya şikayetçinin ispata razı olmasına bağlıdır.

    (2) ispat edilmiş fiilinden söz edilerek kişiye hakaret edilmesi halinde, cezaya hükmedilir.

    iddia ve savunma dokunulmazlığı

    Madde 128- (1) Yargı mercileri veya idari makamlar nezdinde yapılan yazılı veya sözlü başvuru, iddia ve savunmalar kapsamında, kişilerle ilgili olarak somut isnadlarda ya da olumsuz değerlendirmelerde bulunulması halinde, ceza verilmez. Ancak, bunun için isnat ve değerlendirmelerin, gerçek ve somut vakıalara dayanması ve uyuşmazlıkla bağlantılı olması gerekir.

    Haksız fiil nedeniyle veya karşılıklı hakaret

    Madde 129- (1) Hakaret suçunun haksız bir fiile tepki olarak işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte birine kadar indirilebileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir.

    (2) Bu suçun, kasten yaralama suçuna tepki olarak işlenmesi halinde, kişiye ceza verilmez.

    (3) Hakaret suçunun karşılıklı olarak işlenmesi halinde, olayın mahiyetine göre, taraflardan her ikisi veya biri hakkında verilecek ceza üçte birine kadar indirilebileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir.

    Kişinin hatırasına hakaret

    Madde 130- (1) Bir kimsenin öldükten sonra hatırasına en az üç kişiyle ihtilat ederek hakaret eden kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Ceza, hakaretin alenen işlenmesi halinde, altıda biri oranında artırılır.

    (2) Bir ölünün kısmen veya tamamen ceset veya kemiklerini alan veya ceset veya kemikler hakkında tahkir edici fiillerde bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

    Soruşturma ve kovuşturma koşulu

    Madde 131- (1) Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı işlenen hariç; hakaret suçunun soruşturulması ve kovuşturulması, mağdurun şikayetine bağlıdır.

    (2) Mağdur, şikayet etmeden önce ölürse, veya suç ölmüş olan kişinin hatırasına karşı işlenmiş ise; ölenin ikinci dereceye kadar üstsoy ve altsoyu, eş veya kardeşleri tarafından şikayette bulunulabilir."
    4 ...
  6. 18.
  7. özel mesaj ile bir yazara ilk defa hakaret ediyorsanız moderasyon tarafından sadece uyarı alırsınız.. yani çaylaklık ya da silik olmak gibi bir yaptırımı yok..

    evet sen! hiç sözlükte birisine hakaret ettin mi? ne hayır mı? o zaman uyuz olduğun bir yazara hakaret edebilirsin.. haydi durma et!
    4 ...
  8. 31.
  9. Dünyanın hiçbir medeni ülkesinde hakaret cezası diye bir şey yoktur. Çünkü hakaretle fikir arasında net bir fark yoktur. Bunu bilecek kadar aklı olan herkes hakaret edenleri umursaması gerektiğini, rasyonel eleştirileri kullanarak kendini geliştirmesi gerektiğini bilir. Mahkemeler hakaret davalarıyla dolup taşıyor, allah aşkına biraz büyüyün.
    3 ...
  10. 14.
  11. hakaret edilen kişiyi değil, eden kişiyi küçülten sözlerdir. hakaret yerine başka sözcük kullanarak derdini anlatamayacak kadar cahil, iğrenç, tapon, rezil, kalitesiz sürüngenin yerlerde sürünen karakterinin aynasıdır.
    2 ...
  12. 12.
  13. hakaret eden bir ağız sahibi insanın layık olduğudur. karşısındakine hakaret ederken, kendine eder aslında. "bak, ben hakaret edecek seviyede bir insanım" der adeta.
    2 ...
  14. 32.
  15. genellikle din ve ideoloji ağırlıklı kesimlerde görülen saldırma biçimidir,
    çok kötüler.

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1600365/+
    2 ...
  16. 30.
  17. Söz çıkmadan önce o sizin kölenizdir, çıktıktan sonra siz onun.
    hz. ali ( r.a )
    2 ...
  18. 7.
  19. anayasaya göre, bir hakaret eğer kime olduğu tam olarak belliyse hakkında ceza verilebilir.

    örneğin, "elhamdürüllah şeriatçıyık diyen şerefsiz zihniyet" yazdığınız vakit bunun kanuna göre cezası yoktur.

    yazının orasında burasında "homo homuni lupus" diyerek bir isim belirtirseniz, o da bu ismi söylediyseniz hakkınızda dava açılabilir.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük