geçenlerde yeni hafız olmuş biriyle konuştum. hoş bir sohbet oldu benim için. merak ettiğim konuları sordum. onlardan bazıları:
+: ben
-: 23 yaşında, yeni hafız olmuş, diyanetten atamasını bekleyen kardeşimiz.
+sure sure mi ezberliyorsunuz kuran'ı?
- cüz cüz ezberliyoruz. toplam 30 cüz var.
+neden kuran'ı ezberlemek istedin?
-ailemde bu gelenek var. ayrıca toplumda bir ağırlığınız var, saygınlığınız var. hafız olduğunuzda günlük yaşamınıza daha çok dikkat etmeniz gerekiyor. ayrıca hafız olarak imamlık yapmayı seviyorum.
+arapça biliyor musun?
-bir kaç kelimenin anlamını biliyorum. ama genel olarak hayır.
+bu bir eksik değil mi?
-evet. bir eksiklik, inşallah atandıktan sonra arapça'yı öğreneceğim. bunu istiyorum. umre'de bunu birebir yaşadım. ekipte sadece hataylı bir arkadaş araplarla rahat bir şekilde konuşabildi.
+ ezber eğitimi yanında meal eğitimi de veriliyor mu?
-hayır, verilmiyor. hocalarımız derslerde bahseder mealden ama temel olarak ezber eğitimin içinde yok.
+hangi cüzleri ezberlerken zorlandınız?
-12,14 ve 28. cüzler(26 da olabilir tam hatırlayamadım). yusuf ve meryem sureleri. buralarda diğer ayetlere göre farklılık var. tekrarlar daha az, ayetler kısa.
+kuranı ezberden okumaya başladığında ara vermeden ne kadar sürede bitiriyorsun?
-7-8 saat.
+peki unutmamak için düzenli olarak ne kadar bir sürede hatim ediyorsunuz?
-tekrarlamak. normalde her ay en az bir hatim yapmak zorundandır hafız. yoksa unutmaya başlar.
+ezberleme metodunuz nasıl?
-sırayla bütün cüzlerin önce ilk sayfaları. sonra ikinci sayfaları ile birinci sayfaları. buna biz pişmiş ve ham deriz. bu cüzlerin sonuna kadar devam ediyoruz.
+ aranızda daha iyilerin özelliği nedir?
- iyi hafızlar; ayetleri, kuran sayfasının aşağısından yukarısına doğru da okuyabilir.
+kronolojik veya kronolojik mealli kuran hakkında bilgin var mı?
-tam olarak bir bilgim yok. biz ayetleri mekki ve medini olarak biliriz.
+en çok okumayı sevdiğin sure?
-yasin suresi.
dipnot: yaklaşık 600 sayfalık bir kitabın tamamen ezbere bilindiği başka bir kitap dünyada yok dedi. var mı yok mu bilmiyorum.
eski kaynaklarda bahsedilen hafız raviler , kuran ı kerim hafızı değil, en az 600 bin hadis i şerif i ezbere bilenlerdir. Zira kuran ı kerim i herkes ezbere bilmekte o dönemde.
adapazarı' nın en hit hitap şeklidir. kendisine alternatif bulunamamış olup şımarıklıktan ''yanfız'' denildiği bile oluyor. göztepe - sakaryaspor kardeşliğinden ötürü izmirde bile kullanılır olmuştur. '' kanka sen ne ayaksın ya? '' sorusunu bir adım öteye taşıyıp '' hafıss sen hayır mı yeaaa? '' şeklinde durumun açıklaması bile istenir senden uyandırayım hafız.
Hafiz : Gözetici, koruyucu
Al-Hafiz : The Preserver who guards all creatures in every detail.
Cenab-ı Hak buyuruyor:
"Ve itaatten çıkmış her azgın şeytandan koruduk;"(1)
"...Senin Rabbin, herşeyin üzerinde gözetici-koruyucudur." (2)
"O'nun (insanın) önünden ve arkasından izleyenleri vardır, onu Allah'ın emriyle gözetip-korumaktadırlar." (3)
* "El-Hafiz" ismi Kur'an-ı Kerim'in 6 yerinde geçmektedir.
* Melekler insanları Allah'ın emri ile korumaktadırlar. Bunun yanında işlediklerinide kaydetmekte, böylece korumaya almaktadırlar. Allah, dostlarını günah işlemekten ve şeytanın tuzaklarına düşmekten korur.
* Allah, sıkıntı zamanında seni şikayet etmekten koruyan, nimet zamanında da seni felaketlerden koruyandır.
* Allah'ın bütün varlıkları koruması olmasaydı, varlığı mümkün olan hiçbir şeyin varlığı devam etmezdi. Allah, bütün varlıkları tekrar yokluğa dönmekten korumuştur.
* En büyük koruma, kalpleri korumadır. Müslümanın dinini her türlü küfür, nifak, fitne, sınırsız arzu ve isteklerden ve türlü bi'd'atlerden koruması korumaların en büyüğüdür. Çünkü bu sayede müslüman, doğru yoldan ayrılıp başka yollara sapmaktan kurtulur.
* Bu ismin manası ancak Allah'ın yüceliğini ve kainatı koruma gücünü uzun uzun düşünmekle bilinebilinir. Yoksa sadece lügattaki manasını düşünmekle değil
* Korumak iki yönden olur:
Birincisi, varlıkların belli bir zamana kadar devamını sağlamak, muhafaza etmek ki, Allah gökler, yerler gibi fazla yaşayan varlıkların da, hayvan, bitiki ve insan gibi ömrü az olan varlıkların da hafızıdır.
Mesela, yerden biten otu bile muhafaza etmiştir. Onun özünü korumak için ona kabuk vermiştir. Bir kutu gibi onu, kabuğun içine saklamıştır. Yumuşak kalması için de ona rutubet bahşetmiştir. Yalın kabukla korunmayacak şeyi, ona diken vererek korumuştur.
ikincisi, birbirine zıt olan şeyleri birbirlerinin şerrinden korumak. Allah bunları, kâh eşit kuvvette kılmakta, kâh mağlup olan tarafın imdadına yetişmekle korumuştur. Bunu bir misal ile izah edelim:
Mesela, hararet rutubeti yok eder, kurutur. Mağup olduğu zaman, soğukluk (bürudet) ve rutubet zayıflamaya hatta yavaş yavaş yok olmaya başlar. Hararet ve kuruluk fazlaşır. Bunu önlemek için Allah başka bir cisimle o rutubetin imdadına yetişir. Ona bir susuzluk verir, su içme ihtiyacını duyar. Su içtiği gibi harareti bereraf edilmiş olur. Böylece vücutta gereken denge temin edilmiş olur. (5)
* Bu ismi şerifi 988 defa okumaya devam eden; nsan ve cin şerrinden bela ve afattan muhafaza olur. (6)
Kaynaklar:
1) Saffat,7 - As Saffat,7
2) Sebe,21 - Saba',21
3) Ra'd,11 - Ar Ra'd,11
4) Esmâ-ül Hüsna, Karınca Yayınları, Nisan 2004
5) )Esma^ül Hüsna Şerhi imam-ı Gazali, Mütercim M.Ferşat, Ferşat Yayınları, 2005
6))Esma^ül Hüsna Şerhi imam-ı Gazali, Mütercim M.Ferşat, Ferşat Yayınları, 2005, Mütercim ilavesi Sayfa:233
7) Islam City
8) Calligraphy, The Most Beautiful Names, Tosun bayrak, Threshold Books, 1985
adapazarı' nda gençlerin birbirlerine hitap şeklidir. hafız kelimesini en fazla kullanan tipler çark caddesini mesken edinmiş işsiz güçsüz, sohbetkar bitirimlerdir. caddede yürürken dikkatli olmak gerekir çünkü her an pasajların birinden 'hafız naaber yaa' diye fırlayan biri olabilir. sabahın erken saatlerinde henüz geyik yapacak bir şahıs yakalayamadıkları için çok tehlikeli olan bu hafızlar genelde yalnız avlanırlar. sakarya faunasına mensup ve hafızlarla aynı familyadan gelen bir başka canlı çeşidi için (bkz: amcaoğlu)